Racheta europeană Vega-C care plasează sateliți pe orbită ar putea fi lansată cel mai devreme în anul 2025, după mai multe probleme tehnice, anunță ESA. La programul spațial contribuie și România

Foto: © ESA-CNES-ARIANESPACE via esa.int

Racheta europeană Vega-C nu va fi lansată până cel puţin la sfârşitul anului viitor, după apariţia unor probleme în timpul unor teste recente, a anunţat luni Agenţia Spaţială Europeană (ESA), transmite DPA, conform Agerpres.

După lansarea inaugurală încununată de succes, în iulie 2022, primul zbor comercial al rachetei Vega-C a eşuat, în decembrie anul trecut, la portul spaţial european din Guyana Franceză.

Misiunea a fost încheiată după ce Vega-C a deviat de la curs la câteva minute după lansare în urma unei probleme la motorul Zefiro 40, care propulsează cea de-a doua treaptă a rachetei.

Lovitura majoră pentru programul spaţial european a determinat ESA să creeze o comisie independentă de anchetă.

Statele participante la programul Vega-C sunt: Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, România, Spania, Suedia și Elveția.

Ulterior, în iunie, o nouă anomalie a fost detectată în timpul unui test ce viza pornirea statică a motorului Zefiro 40 cu un nou material. Duza care a cauzat defecţiunea a fost grav deteriorată, au indicat ESA şi partenerii săi.

Comisia a recomandat o reproiectare a duzei respective şi efectuarea unor teste înainte ca Vega-C să poată fi utilizată în scop comercial. Principalul contractor pentru Vega-C este compania italiană Avio.

ESA a declarat luni la Paris că acest proces va dura mai multe luni, precizând că nu va exista o nouă lansare a rachetei Vega-C până la sfârşitul anului viitor.

În martie, agenţia spaţială spera încă la o lansare înainte de sfârşitul acestui an.

ESA se bazează pe Vega-C şi pe lansatorul Ariane 6, de dimensiuni mai mari, pentru a face programul spaţial european mai competitiv. Racheta Ariane 6 este succesoarea Ariane 5, utilizată din 1996.

Vega-C reprezintă o îmbunătăţire a rachetei Vega, care a transportat sateliţi uşori în spaţiu din 2012. Potrivit ESA, Vega-C poate transporta o sarcină cu aproximativ 800 de kilograme mai mare, funcţionarea sa este mai ieftină şi poate livra încărcături pe orbite aflate la diferite altitudini.

Racheta Ariane 6 a fost, la rândul ei, afectată de probleme. În august, prima lansare planificată a fost amânată din al patrulea trimestru al acestui an pentru anul viitor. Zborul inaugural era programat în 2020.

Citește și:
VIDEO O rachetă capabilă să plaseze sateliți de câteva tone pe orbită a fost lansată de Agenția Spațială Europeană ieri, anunță Ministerul Cercetării. România a participat la proiect
Exit mobile version