Profesorul Radu Gologan: Principala problemă cu Matematica în clasele mai mari provine din felul în care sunt organizate examenele naționale. Subiectele acestor examene verifică nişte reţete

19.102 vizualizări
Radu Gologan / Foto: Facebook
Profesorul Radu Gologan este de părere că „principala problemă cu Matematica în clasele mai mari provine din felul în care sunt organizate examenele”. Acesta a declarat pentru TVR Info că subiectele de la Evaluarea Națională și de la examenul național de Bacalaureat „verifică nişte reţete”.

„Cred că principala problemă cu Matematica în clasele mai mari provine din felul în care sunt organizate examenele: examenul naţional şi examenul de bacalaureat. Subiectele acestor examene, în loc să trezească sau să verifice intuiţia şi cultura matematică a copiilor, verifică nişte reţete”, a declarat cadrul didactic.

În decembrie 2024, profesorul de matematică Flavian Georgescu a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „orele trebuie să fie mult mai practice”. „Evident, copiii au nevoie să înțeleagă practic cum stau lucrurile și la ce le folosesc. Noi nu mai putem veni să fim niște mașini de scris în fața lor”, a precizat acesta.

Despre Matematică

Matematica este percepută, în general, de elevi ca fiind aridă, neprietenoasă și fără utilitate publică, potrivit unui document al Ministerului Educației publicat în Monitorul Oficial. Informația apare în nota de prezentare a disciplinei opționale „Matematica în natură și artă”, făcându-se referire la situația actuală. Este pentru prima dată când instituția recunoaște acest lucru într-un document oficial.

Gabriel Ciora, profesor de Matematică la Școala Gimnazială din Giarmata, a declarat, pentru TVR Info, că „nu trebuie să fie o sperietoare nici matematica, nici profesorul care o predă”. Declarația a fost făcută după ce au fost publicate rezultatele inițiale de la Evaluarea națională 2024.

„Nu trebuie să fie o sperietoare nici matematica, nici profesorul care o predă. Clasa a VIII-a ar trebui să fie cumva o clasă în care să fie o recapitulare a cunoștințelor acumulate în casele anterioare. Recapitularea aceasta trebuie să o faci în afara programului școlar. De asta foarte mulți apelează a meditații”, a spus cadrul didactic.

Mihaela Zaman, profesoară de matematică, a spus la emisiunea „Educația la putere” (TVR 2) că „eu văd greu și să duc un copil de la 3-4 la 5-6, cum este foarte greu să duc și un copil de la 9 la 10”. Aceasta a menționat ca fiecare cadru didactic „să găsească în fiecare elev targetul și nivelul maxim. Adică avem într-o clasă elevi care pot atinge maximum șapte și atunci trebuie să îi facem să ajungă la maximul lui.”

Un copil de nivel mediu „nu o să scape” fără meditații la Matematică, pentru că „așa cum e făcut sistemul, ca să beneficieze de școli bune, trebuie să intre în acest sistem de dopaj”, spune profesorul Radu Gramatovici de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (FMI UB), într-o emisiune la televiziunea publică difuzată pe 4 aprilie.

„Pentru un copil peste medie meditațiile nu mai sunt ore remediale, ci ajung să fie sisteme de dopaj”, este de părere Gramatovici, conferențiar universitar și fost decan al facultății, care spune că în acest punct meditațiile înseamnă „antrenamente din acelea să visezi soluțiile la probleme”.

Dumitru Tudosoiu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, a declarat, după ce 52% din elevii de clasa a VIII-a nu au luat 5 la simularea probei la Matematică (EN), faptul că profesorii „au uitat cumva că meseria se face la clasă și nu la meditație, chiar dacă la meditație e plătită mai bine”. „Am să zgudui un pic această chestiune, că așa trebuie făcut, și sunt în plină desfășurare a unor modificări în graficul de inspecție cu toți colegii mei”, a precizat acesta. Declarațiile au fost făcute la Argeș TV.

Edupedu.ro a scris că peste 18.000 de elevi buni la Matematică în clasa a IV-a, în 2015, au intrat în „declin” în gimnaziu și au luat sub 5 la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, în 2019, conform unui raport oficial. Este vorba despre raportulul privind Rezultatele Evaluării Naționale de la clasa a VI-a pentru Matematică și Științe, publicat de Centrul Național de Evaluare și Examinare din subordinea Ministerului Educației.

Pentru elevii care la probele de la Evaluarea Națională de clasa a IV-a din 2015 au rezolvat corect peste 50% dintre itemi, dar la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a din 2019 au obținut o medie sub 5 (în această situație au fost 18731 elevi dintre cei 105495 elevi pentru care există înregistrate rezultatele în ambele baze de date), declinul s-a produs între clasele a IV-a și a VI-a și nu a mai fost recuperat până la finalul clasei a VIII-a.” – potrivit raportului.

Citește și:
Analfabetismul numeric aproape se dublează în liceu, comparativ cu școala primară, în rândul elevilor participanți la o testare specializată românească / 36% dintre aceștia au rezultate specifice analfabetismului funcțional numeric, iar 16% au „dificultăți marcante”
Analfabetismul funcțional devine o problemă de securitate națională, spune ministrul Educației și Cercetării: Voi prezenta în mai un raport. Dacă cineva îşi va asuma politicile educaţionale, voi mai fi ministru, dacă nu, nu

10 comments
  1. Nu este adevărat dle profesor: problema matematicii este la profesorul de matematică din motive de mândrie, limbaj întortochiat (cu III mare de tipar) în formularea problemei şi a nevoii de meditații!Cel care ştie să explice pe limba elevului secretele gândirii în matematică are rezultate.
    Deci, fă-te înțeles de elev şi vei fii un bun profesor al acestei discipline.

  2. politizarea învățământului,bat-o vina…promovarea în funcții numai pe baza apartenenței de partid…apoi, nerespectarea principiilor psihopedagogice în alcătuirea conținuturilor pentru învățământul de masă, supraaglomerarea programelor școlare și a elevilor!

  3. sunt atatea probleme,
    cat nici nu merita inceput a le mentiona !

    in primul rand exista o IPICRIZIE CRUNTTTTA
    care impiedeca orice discutie

    apoi exista o “reverie” (ca sa nu-i spunem dementa pe sleau) a cadrelor sistemului, care nu pricep educatia, sensul, rostul, traiesc in sabloane si din sabloane, cu care opereaza (in special in interesul fundului propriu)

    in noua zeelanda, dirigintele era profu’ de engl. si de sport, era antrenor de tenis. alerga cu mine si phil hayward, un tip supraponderal, noi 3 ultimii. ca sa intelegeti, grand mackay, cu care imparteam locurile i si ii la mate, fizica si franceza, a alergat maratonul de 10 mile in 54 minute. cand am ajuns in romania am fost al doilea la proba de rezistenta dupa colegul ____ care era la atletism la dinamo. la noi cei care fac mate si fizica sunt vazuti ca in america, nerds + fat. la noi in general nu exista NICI O IDEE DESPRE VIATA.

    ehem. vorsitzender CNE, AvH, DAAD, prof.dr.rer.nat

  4. Trebuie organizate evaluări nationale standardizate, la fiecare an de studiu, la fiecare disciplina. Doar așa putem avea o evaluare corectă și putem corecta programa școlară.
    Trebuie făcute manuale standard de către specialiștii de la Academia Română și lăsate la editurile mâncătoare de bani doar auxiliarele( verificate foarte strict de minister).
    Trebuie organizate perioadele de recuperare și de pregătire pentru performanță în vacanța de vară.
    Trebuie să renunțăm la disciplinele inutile (educație sexuala, istoria holocaustului și istoria comunismului- astea sunt doar capitole din materia altor discipline) și la vacanțele aiuristice, precum și la minunatele săptămâni Altfel!
    Trebuie să reinstaurăm disciplina elevilor, responsabilitatea părinților și respectul pentru educație și pentru școală ( program strict, uniforma, burse de merit peste 9,50, valorizarea mediei la purtare , examene la intrarea la liceu și facultate).

    1. Încă nu v-a zis nimeni că sunteți comunistă, surprinzător! Păi ce vorbe sunt astea, examen, uniformă, disciplină? Nu se mai poartă. Domnul ministru ia în calcul renunțarea la actuala formă a Evaluării naționale. Cică nu există așa ceva nicăieri în Europa. Cu educația sexuală nu avem probleme, nu o vor părinții.
      Ce nu înțeleg eu este “permanentizarea” săptămânilor verde și altfel. Nimeni nu le vrea, toată lumea le declară inutile, dar ministerul nu aude, nu vede. Rămân, deci, două săptămâni de vacanță chinuită, că nici liniștiți nu putem sta. Trebuie să facem procese verbale și poze.

  5. Autorul Pinocchio are perfectă dreptate, eu mă întreb cum sunt manualele, că nu sunt folosite, au vreo utilitate, sau au doar rolul de cheltuieli inutile. Un fost prof de matematică-informatică din vremea când elevii cunoșteai matematica. C.F.

  6. Prea multa materie,fara meditatii nu faci fata!
    Si nici asa!
    Poate va ganditi la o evaluare mai ok pt toti elevii si mai ales la o aerisire a programei,sa fie timp si pentru intelegere,aprofudare.

  7. In primul rand nu toti copiii au acelasi nivel de intelegere, nu au aceleasi aptitudini.
    In al doilea rand,materia este foarte densa,notiuni multe,consolidarea si recapitularea sunt anemice sau chiar inexistente.
    Exersarea este rapida.Trecem la urmatoarea lectie fara sa urmarim ce stiu cu adevarat elevii intr- o anumita etapa de invatare si punem peste nimic asimilat altceva nou care devine la randul sau nimic.Ajungem sa rostogolim aceasta lipsa de cunostinte saptamana de saptamana deoarece trebuie parcursa programa, mirandu- ne permanent de acest analfabetism,fara sa luam nicio masura de aerisire a materiei.
    In al treilea rand, deloc neglijabil este modul in care si profesorul isi preda materia- unii mai abil, altii complet aiurea si dezinteresati, sa fie scris ca am facut daca ma verifica cineva.
    Acesti copii sunt cobaii unor,,specialisti” care refuza sa vada realitatea sau fiind prea pro_sti nu inteleg mare lucru nici ei. Nu poti sa le ceri sa performeze cand ei nu au nici macar baza si sa discuti, tu, ca mare profesor, specialist, metodist, inspector, director din minister, secretar de stat- vedeti cate ierarhii – mereu de acelasi subiect fara sa iei nicio masura.
    S- au cheltuit multi bani cu manuale care nu- i ajuta, informatiile sunt incomplete sau insuficient explicate.
    Nicaieri in lume copiii nu sunt evaluati din materia de 4 ani, dar noi ancorati inca in modelul sovietic perpetuam de prea mult timp acest tip de evaluare de tip sablon.
    In alte state, evaluarea se face ANUAL, prin teste elaborate de minister,aceleasi pentru toti elevii cu un prag minim de promovare(60%).
    In cazul unui esec, elevii au ore de recuperare in perioada vacantei de vara si refac acest examen inaintea reinceperii anului scolar.In acest fel ai conturata clar imaginea nivelului de cunostinte al copiilor si metodele prin care in anul urmator vei aborda la clasa predarea( politici elaborate pentru toti)
    Ceea ce facem noi in scoala este sa perpetuam timp de 4 ani niste goluri pe care nu le vedem in ansamblu,ci fiecare in patratica lui, la clasa lui, in scoala lui.
    De aceea meditatiile sunt indispensable deoarece ele nu sunt altceva decat consolidare si recapitulare, ore de recuperare.

    1. Declinul semnalat la gimnaziu e perfect explicabil prin faptul că promovarea în treapta următoare se face automat ,copilul va fi liceean indiferent de media de la Evaluarea Națională ,e liceean chiar dacă nu mai știe alfabetul , liceean cu media 2 la EN. Ușorul reviriment din clasa a XI-a se explică prin faptul că încă la Bacalaureat se pică și datorită domnului Funeriu care a introdus camerele de supraveghere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulare Evaluare Națională la clasa a VIII-a 2025. Subiectele și baremele la Limba română și Matematică primite de elevii din județul Iași, 11-13 decembrie – descarcă / Caracterizare de personaj la subiectul II

Subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a la simularea județeană organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași au fost obținute de Edupedu.ro și pot fi consultate și descărcate mai…
Vezi articolul