Răspunsul ministrului Educației pentru intelectualii și cadrele didactice care au cerut prelungirea perioadei de dezbateri a proiectele legilor Educației: “99,7% din profesori nu au solicitat acest lucru. O să merg pe punctul de vedere al celor care sunt mai mulți”

Foto: gov.ro

În cadrul ultimei dezbateri publice pe cele două proiecte ale legii Educației, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns unei întrebări Edupedu.ro privind solicitările de extindere a perioadei de dezbateri: un apel semnat de 70 de profesori universitari și o scrisoare deschisă semnată de 100 de intelectuali. În ambele situații i se cere ministrului prelungirea termenului de dezbatere publică a celor două proiecte de legi. Sorin Cîmpeanu a calculat procentul semnatarilor din total profesorilor angajați în sistemul de învățământ superior și subliniază că sunt prea puțini aceia care au cerut prelungirea termenului de dezbateri: “Ce să facem oare? Să-i ascultăm pe cei 3 sau pe cei 997? Colegii noștri care au solicitat timp suplimentar de dezbatere sunt convins că se vor adresa Parlamentului și că vor obține această extindere a timpului în dezbaterile de la Parlament”, a mai spus ministrul.

Întrebat de Edupedu.ro cum răspunde apelurilor cadrelor didactice și intelectualilor care cer mai mult timp pentru dezbateri pe proiectele legilor Educației, ministrul a răspuns: “99,7% din profesori nu au solicitat acest lucru. Și atunci o să merg pe punctul de vedere al celor care sunt mai mulți”.

Edupedu.ro: Au existat în ultimele câteva zile o serie de apeluri făcute către ministru de la cadre didactice, profesori universitari, intelectuali, pentru prelungirea perioadei de dezbateri și o consultare publică mult mai aplicată pe cele 2 proiecte de legi. Veți prelungi această perioadă de consultări?

Sorin Cîmpeanu: Sper să apreciați faptul că am prelungit această dezbatere, memorabilă și pentru că este cu numărul 75 și ultima. Am observat și eu scrisoarea asumată de către 700 de colegi cadre didactice?

Edupedu.ro: Probabil. Câteva sute, câteva mii, nu se știe exact, ideea e că sunt mai multe apeluri. Este o scrisoare deschisă, publicată astăzi, a 100 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Lazăr Vlăsceanu, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu, Radu Vancu care solicită prelungirea timpului de dezbatere.

Sorin Cîmpeanu: Eu am înțeles ideea dumneavoastră. Am luat act de această solicitare semnată de 70 de cadre didactice. Aș vrea să vă spun că în România în sistemul învățământ universitar de stat sunt 21.000 de cadre didactice. Dacă faci un raport simplu vom vedea că cele 70 de cadre didactice sunt exact 3 la mie. Trei la mie din numărul cadrelor didactice din România, fără doar și poate sunt ca altele decât cele pe care le apreciem și le stimăm, însă sunt doar trei dintr-o mie și, oare ce să facem cu opinia celorlalți? Trei dintr-o mie solicită prelungirea, ceilalți 997 se pare că sunt de acord cu perioada de 43 de zile și cu numărul de 75 de întâlniri. Ce să facem oare? Să-i ascultăm pe cei 3, sau pe cei 997? Dumneavoastră ce ați face în locul meu, dacă îmi permiteți să vă răspund cu o întrebare?

Edupedu.ro: Nu sunt în locul dumneavoastră și nici nu voi fi niciodată, dar dumneavoastră sunteți în această poziție. Pun aici și apelul președintelui la o largă dezbatere publică și o largă acceptare a proiectului făcut chiar după lansarea în dezbatere publică a acestor proiecte.

Sorin Cîmpeanu: Mă bucur foarte mult că ați menționat apelul președintelui la o largă consultare: Largă nu înseamnă 100%, largă înseamnă amplă. Tocmai ce v-am spus, 97 la sută din cadrele didactice nu au solicitat prelungirea perioadei de dezbatere. Iertați-mă, 997 la mie, 99,7% din profesori nu au solicitat. Și atunci o să merg pe punctul de vedere al celor care sunt mai mulți, care n-au solicitat și cei care consideră că e suficientă perioada de dezbatere. Răspuns final: nu vom prelungi perioada de dezbatere pentru simplul motiv că avem nevoie de timp pentru analiza propunerilor formulate, pentru integrarea lor, pentru introducerea proiectului legislativ pe circuitul de avizare, în așa fel încât să ajungă la Consiliul legislativ, la Consiliul Economic și Social, să ajungă în Guvern, să ajungă în Parlament și acolo sunt convins că cei care își doresc o dezbatere încă și mai mare decât această dezbate care de care este de departe cea mai amplă, pentru că nu știu să mai fi fost la un proiect de lege care să fie beneficia de 75 de dezbateri organizate pe marginea lui / lor, și atunci colegii noștri care au solicitat timp suplimentar de dezbatere sunt convins că se vor adresa Parlamentului și că vor obține această extindere a timpului în dezbaterile de la Parlament. La Ministerul Educației considerăm că 43 de zile sunt suficiente și astăzi este ultima zi de dezbatere, răspuns clar”.

Informații de context

Proiectele de legi ale Educației au fost lansate pe 13 iulie în dezbatere publică pentru 44 de zile. Dacă la început, când a lansat în dezbatere publică legile Educației, ministrul vorbea de 10 dezbateri în 10 zile, adică o dezbatere pe zi, frecvența lor, pe baza cifrelor declarate, a crescut, de la maximum 50, la 70, și încheindu-se cu 75 de dezbateri.

O scrisoare deschisă semnată de 100 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Lazăr Vlăsceanu, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu, Radu Vancu, a fost adresată public ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru modificarea radicală a proiectelor de Legi ale educației și prelungirea perioadei de dezbatere publică. Amintim că Sorin Cîmpeanu a lansat în dezbatere publică legile Educației, de importanță capitală pentru dezvoltarea societății, în plină perioadă de concedii: pe 13 iulie 2022, cu dată finală astăzi, 24 august 2022. “Testarea standardizată în format digital reprezintă factor de vulnerabilitate. Are potențialul de a orienta elevii spre memorizare, va descuraja descoperirea și exersarea funcțiilor gândirii”, atrag atenția semnatarii apelului.

Ieri, alți 70 de profesori universitari au cerut ca termenul de dezbatere publică asupra proiectelor de legi ale educației să se prelungească până cel puțin pe 31 octombrie: Ei au precizat că intervalul 12 iulie – 24 august, în vacanță, e “inadmisibil” și că abordarea problemelor etice e “dezechilibrată” și include prevederi “inadmisibile”.

Exit mobile version