Scade rigoarea pentru standardele de obținere a titlurilor didactice în Drept și pentru evaluarea abilitării pentru conducătorii de doctorat, în urma unei decizii a Curții de Apel / Acuze reciproce între ministrul Educației și șeful Comisiei pentru Științe Juridice din CNATDCU

Foto: © Stokkete | Dreamstime.com

O decizie în instanță îndulcește standardele pentru conferirea titlurilor didactice în domeniul Dreptului, dar și condițiile procedurilor de evaluare pentru cei care vor să obțină atestat de abilitare pentru a putea fi conducători de doctorat. Decizia, pronunțată săptămâna trecută de Curtea de Apel București, este invocată într-o dispută dintre ministrul Educației și responsabilii din Comisia de Științe Juridice a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), comisie responsabilă cu conferirea titlurilor din domeniul Dreptului.

Într-un dosar deschis de Sebastian Bodu împotriva Ministerului Educației, în contencios administrativ, Curtea de Apel București a decis, pe 29 iunie, cu posibilitate de recurs:

Decizia Curții de Apel din 29 iunie
Ce spun prevederile anulate/suspendate prin decizia instanței:

Anexa nr. 24 din ordinul 6129/2016 vorbește despre “standardele minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior și a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare”, standarde aplicate de Comisia CNATDCU responsabilă cu domeniul științelor juridice. Anularea/suspendarea aplicării liniuțelor a 2-a și a 3-a din cadrul acestor standarde minimale înseamnă că, pentru un profesor universitar, cercetător științific gradul I, nu ar mai fi nevoie să prezinte două comunicări într-o limbă străină de largă circulație internațională, nici să fi fost director/responsabil al unui grant de cercetare sau contract direct de cercetare (cu rute alternative). Pentru conferențiar universitar, cercetător științific gradul II, aceleași liniuțe prevăd o comunicare într-o limbă străină de largă circulație și să fi fost director/responsabil al unui grant sau contract direct de cercetare (cu rute alternative).

Metodologia privind organizarea și desfășurarea procesului de obținere a atestatului de abilitare, aferentă Ordinului 5229/2020, vorbește, la articolul 10, despre cum evaluarea dosarului de abilitare. Art. 10: “Se află în situația de conflict de interese persoana implicată în procedura de evaluare, în situația existenței unui interes personal, în cazurile în care: a) este soț, afin ori rudă până la gradul al II-lea inclusiv; b) a beneficiat în ultimii 3 ani anteriori evaluării ori beneficiază în prezent de foloase de orice natură din partea persoanei evaluate)”. Prin decizia de acum a instanței, litera a), anume cea care prevede un conflict de interese dacă în evaluare e implicată o rudă apropiată, nu mai este aplicată.

Abilitarea este necesară pentru conducătorii de doctorat, în virtutea Legii Educației Naționale care, la art. 166, prevede:

Dispută între ministrul Sorin Cîmpeanu și șeful Comisiei pentru Științe Juridice din CNATDCU

Decizia instanței l-a determinat pe ministrul Sorin Cîmpeanu să critice, prin intermediul site-ului Juridice.ro, comisia de științe juridice a CNATDCU de “neglijență/lipsă de reacție” cu efecte “extrem de grave”, el susținând că “se vor pune sub semnul întrebării toate deciziile CNATDCU de invalidare a dosarelor de abilitare în științe juridice, prin raportare” la criteriile ce fac obiectul deciziei Curții de Apel. În replică, președintele Comisiei respective, Mircea-Dan Bob-Bocșan, acuză o “serie de șicane la care suntem supuși în ultima perioadă” și afirmă că nu e treaba Comisiei să ofere consultanță de specialitate ministerului.

Ce spun cei doi (declarațiile complete, pe Juridice.ro):

Sorin Cîmpeanu a arătat, între altele:

Mircea-Dan Bob-Bocșan, președintele Comisiei de Științe juridice a CNATDCU, a arătat, între altele:

Foto: © Stokkete | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educația din România și, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro își poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version