Scădere dramatică a concurenței la școlile militare postliceale de pe un an pe altul, atrage atenția Ministerul Apărării, confruntat și cu un val de demisii din armată în condiții de război la graniță. Soluția: școlarizarea de absolvenți de licee civile – proiect de OUG

Foto: MAPN

În anul 2022, numărul tinerilor care s-au înscris pentru admiterea la școlile militare de subofițeri s-a redus aproape la jumătate față de anul 2021, potrivit profit.ro. Aceste informații se găsesc în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Proiectul se află în procedură de transparență decizională pe site-ul Ministerului Apărării Naționale. Menționăm că, anul acesta, locurile scoase la concurs sunt mai puține decât numărul candidaților.

„Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit sursei citate, în 2022 au fost 2.500 de candidați, iar în 2021 numărul lor a fost de 5.700: „Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”.

Pentru anul școlar 2022-2023, numărul de locuri pentru anul I învățământul militar organizat de Ministerul Apărării Naționale a fost de 1.296.

Foto: Captură Monitorul Oficial

„Totodată, se manifestă diminuarea constantă a numărului de potențiali candidați cu vocație pentru profesia militară. Deși nivelul de exigență al testelor aptitudinale, fizice și psihologice a fost adaptat în funcție de nevoi și posibilități, între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime pentru desfășurarea activității în mediul militar. Astfel de tendințe urmează să se intensifice în viitor, potrivit indicatorilor demografici”, apare în document.

Proiectul de ordonanță de urgență urmărește ca subofițerii în activitate să provină și din următoarele categorii:

Conform Ministerului Apărării Naționale, unităţile de învăţământ postliceal militar (studii postliceale) sunt:

Soluția care se impune a fi adoptată de urgență pentru eliminarea acestui deficit major, în rândul subofițerilor, o reprezintă formarea acestei categorii de personal din rândul soldaților și gradaților profesioniști care au absolvit, cu diplomă de bacalaureat, studii de nivel liceal”, conform notei de fundamentare.

Tot în document este menționat că „neadoptarea de urgență a modificărilor legislative propuse determină scăderea gradului de operativitate a structurilor militare și produce disfuncții ale capacității de reacție în timp scurt și la un nivel adecvat riscurilor și amenințărilor actuale, precum și întârzierea reacției imediate la schimbările impredictibile din mediul de securitate.”

Proiectul ordonanței de urgență și nota de fundamentare:

Exit mobile version