Scenariul hibrid dispare complet, anunță ministrul Educației: “Nu este eficient” / Ce clase merg la școală în fiecare scenariu

Foto: © Visoot Uthairam | Dreamstime.com

În noua schemă de revenire la școală, valabilă din 8 februarie, scenariul de învățare în sistem hibrid nu mai există, a spus ministrul Educației la Digi24. Regula prin care o jumătate de clasă era fizic, la școală, și cealaltă jumătate învăța de acasă, online, a fost scoasă din uz de către autorități. Motivul: “Experiențele din Educației ne-au arătat că nu este eficient”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

“În decizia de astăzi scenariul de funcționare hibrid nu mai există”, a spus ministrul. Între galben și verde diferența este că în verde merg toți, în galben merg doar până la clasele a IV-a, în galben nu merg la școală a V-a, a VI-a și a VII-a și a IX-a, a X-a și a XI-a. Fac ore online. Sistemul hibrid dispare complet. Experiențele din educație ne-am arătat că nu este eficient. Și mie mi se pare că este mult mai clar așa, mai simplu și mai clar”, precizat Cîmpeanu.

Ministrul a spus că în toate scenariile, la acest moment, toți copii de grădiniță și de clasele primare vor merge la școală pe tot teritoriul țării, pentru că nu există localitați carantinate, în care rata de infectare să depășească 6 la mie.

Grădinița și clasele I-IV vor fi în clasă peste tot în România. Nu avem nicio localitate în România care să fi depășit 6 la mie, rată de infectare.

Scenariile sunt foarte clare, cred că sunt și ușor de înțeles și ușor de aplicat. Va fi făcută public zilnic lista cu localitățile, împărțite pe trei scenarii.

Cel verde, în care absolut toate școlile sunt deschise, cel galben în care avem deschise grădinițele, învățământul primar și clasele terminale, clasele a VIII-a – a XII-a și a XIII-a și zona roșie, în care vor fi deschise grădinițele și clasele I-IV. Chiar dacă sunt peste 3 la mie, rată de infectare, adică avem scenariul roșu, care vor rămâne deschise până la pragul de 6, care generează închiderea și suspendarea majorității activităților, deci și a școlilor.

Deci, până la 6, chiar și în scenariul roșu grădinițele și învățământul primar rămână în funcțiune cu prezență fizică”, a declarat Cîmpeanu.

Riscul este gestionabil și trebuie asumat în interesul școlii

Ministrul a mai spus că prognozele prezentate la întâlnirea de la Cotroceni au arătat că nivelul actual al ratei de infectare se va menține “pe palier”.

“Subliniez faptul că pe deoparte reprezentanții din sănătate, INSP, CNSSU, Ministerul Sănătății au spus că cei mici sunt mai puțin vulnerabil la acest virus. Pe de altă parte, din perspectiva educației, cei mici înregistrează cele mai mari dificultăți cu privire la predarea online. La grădiniță și la clasele I-IV este foarte greu să îți imaginezi o predare online care să mai fie și eficientă.

Conform prognozei prezebtate de cei care sunt specializați în a face prognoze, ne vom păstra în acest trend, pe palier, sperăm sigur la scăderi cât de mici, oricum creșterile pe care le anticipăm nu vor fi semnificative. Deci eliminarea totală a riscului nu există, însă într-o anumită limită riscul este gestionabil. Concluzia a fost unanimă pentru că decizia aceasta a fost adoptată în unanimitate de către toți cei prezenți la această evaluare, a fost că acest risc este gestionabil și că trebuie asumat în interesul școlii.

Foto: © Visoot Uthairam | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version