Școlile trebuie să transmită azi câți elevi încap “distanțați” în clase și de câți învățători și educatori au nevoie sau câte norme în plus sunt la liceu și gimnaziu. Dacă nu încap în clase, o parte din elevii de la V-VII și IX-XI vor face ore online, simultan cu cei de la școală

Foto: Pexels.com

Ultimatum dat de inspectoratele școlare județene școlilor pentru transmiterea la centru a datelor despre câți elevi încap fizic la școală și de câte cadre didactice sau norme didactice ar fi nevoie pentru acoperirea tuturor claselor, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro. Pe lângă scenariile pe care trebuie să le completeze școlile, directorii trebuie să completeze numărul de spații necesare pentru elevii care nu încap în noua configurație cu distanțare fizică la 1 metru, numărul de norme didactice necesare, în cazul gimnaziului și liceului, precum și numărul de posturi suplimentare necesare pentru învățători și educatori.

Concret, inspectoratele din toată țara au trimis fiecărei școli un document pe care unitățile de învățământ trebuie să îl completeze până luni, 10 august. Asta în condițiile în care ministerul a cerut aceste date până pe 12 august. Documentul este însoțit de două seturi de indicații.

Primul set este cadrul general de norme pentru “funcționarea claselor/grupelor în anul școlar 2020-2021” și prevede următoarele reguli:

După care inspectoratele au transmis școlilor și un al doilea set de recomandări pe care acestea să le ia în considerare atunci când reorganizează clasele și fac “oglinda” noilor clase fizice, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro.

Aceste reguli prevăd și “instalarea dispozitivelor electronice pentru transmiterea on-line a lecțiilor pentru acei elevi din clasele V-VII și IX-XI în situația în care aceștia nu sunt prezenți fizic”, confirmând astfel ipoteza conform căreia orele predate elevilor din bănci ar putea fi transmise în timp real celor aflați acasă. Această ipoteză a fost lansată de consilierul prezidențial pentru Educație, Ligia Deca, încă din 15 iulie.

Care sunt recomandările oferite școlilor de ISJ:

Dacă în cazul cadrelor didactice de la ciclurile gilmazial și liceau documentul prevede completarea numărului de norme suplimentare, deci profesorii existenți vor fi plătiți să predea peste normă, la cadrele didactice din primar și preșcolar (grădiniță) vor fi înființate posturi, adică ar putea avea loc noi angajări, conform cerințelor de la inspectorate.

Documentul pe care fiecare școală trebuie să îl completeze are următoarele 14 câmpuri pentru completare:

  1. Numărul de săli disponibile pentru organizarea procesului educațional (inclusiv laboratoare, cabinete, alte spații)
  2. Numărul de schimburi în care va fi organizată activitatea
  3. Numărul de formațiuni de studiu care ar funcționa de la 1 septembrie (n.r. anul școlar începe la această dată), conform planului de școlarizare aprobat
  4. Numărul de formațiuni de studiu create suplimentar prin reorganizarea colectivelor de elevi
  5. Numărul de săli de clasă care nu pot fi asigurate în unitatea școlară, dar pot fi asigurate în altă locație din comunitate
  6. Numărul de săli de clasă pentru care nu s-a identificat disponibilitatea în unitatea școlară sau în comunitate
  7. Număr estimativ posturi didactice suplimentare – nivel preșcolar
  8. Număr estimativ posturi didactice suplimentare – nivel primar
  9. Număr estimativ norme didactice suplimentare – nivel gimnazial
  10. Număr estimativ norme didactice suplimentare – nivel liceal
  11. Numărul sălilor de clasă în care pot fi asigurate dispozitive electronice funcționale pentru transmirerea on-line a lecțiilor desfășurate cu elevii care vin prin rotație (calculator + camera web), daca este cazul
  12. Numărul elevilor care nu dețin dispozitive electronice pentru participarea on-line la lecții, daca este cazul
  13. Număr de norme nedidactice (îngrijitor) suplimentare, necesare realizării activităților de igienizare
  14. Specificați modul de desfășurare a cursurilor pentru deschiderea anului școlar 2020-2021 în unitatea de învățământ:
    • Cu prezența fizică integrală la școală
    • Prezența zilnică a preșcolarilor, elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, concomitent cu prezența parțială, prin rotație (unii elevi în sala de curs, alții urmăresc on-line), a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu
    • Integral online

Decizia adoptării unui scenariu se va lua în consiliul de administrație al unității de învățământ, potrivit declarațiilor oficialilor din Educație. Deciziile prevăzute în documentele invocate mai sus necesită convocarea consiliilor profesorale.

Ministrul Educației a anunțat că până pe 12 august (miercuri) toate școlile trebuie să trimită la centru informațiile solicitate.

Fotografie creată de Arthur Krijgsman, de la Pexels

Exit mobile version