Scriitorul Radu Vancu, PEN România, despre interzicerea educației de gen în școli: o restrângere brutală a libertății de expresie și a libertății de cercetare

Radu Vancu / Foto: Facebook.com

Modificările aduse Legii Educației Naționale, votate marți în Parlament, ce interzic informațiile de gen în instituțiile de învățământ, reprezintă “o restrângere brutală a libertății de expresie și a libertății de cercetare – esențiale pentru construcția unui spirit public modern -, și deschide drumul înspre cenzură și înspre instituirea unei poliții a gândirii”, arată PEN România, organizație independentă a scriitorilor români, condusă de scriitorul Radu Vancu, într-o poziție transmisă miercuri. Organizația arată că decizia vulnerabilizează categorii sociale deja vulnerabile și va genera mai multă discriminare.

Poziția PEN România:

“PEN România condamnă ferm interzicerea de către Parlament a educației de gen în școlile din România.

Prin modificarea de ieri în Parlament a Legii Educației Naționale, discuția despre educația de gen în școlile din România a devenit interzisă și penalizabilă. Acest fapt reprezintă o restrângere brutală a libertății de expresie și a libertății de cercetare – esențiale pentru construcția unui spirit public modern -, și deschide drumul înspre cenzură și înspre instituirea unei poliții a gândirii. În plus, această decizie vulnerabilizează categorii sociale deja vulnerabile – și va genera și mai multă discriminare și excluziune socială. În fine, întrucât decizia de ieri a Parlamentului reprezintă și o încălcare a drepturilor omului, România va fi sancționată de numeroase organisme juridice și politice internaționale.

Această lege reprezintă, pe scurt, o de-modernizare brutală a României.

PEN România, organizație independentă a scriitorilor români și filială a PEN International, consideră inacceptabilă această modificare a Legii Educației Naționale. O astfel de lege nu poate exista în arhitectura juridică a unui stat modern. Solicităm președintelui Klaus Iohannis să o retrimită Parlamentului – care să o readucă în acord cu angajamentele internaționale privind drepturile omului și educația de gen, asumate anterior de România.”

Exit mobile version