Sindicatele din educație continuă protestele: Tăcerea Guvernului nu e sfidătoare doar la adresa salariaţilor din învăţământ, ci la adresa tuturor familiilor care îşi duc copiii la şcoală

Protest al sindicatelor din educatie / Foto FSLI şi FSE

Sindicatele din educație continuă protestele în mai multe județe din țară. „Tăcerea Guvernului nu e doar sfidătoare la adresa salariaţilor din învăţământ, ci la adresa tuturor familiilor din România, care îşi duc copiii la şcoală şi care aşteaptă respect şi implicare din partea legiuitorilor”, potrivit unui comunicat de presă primit de Edupedu.ro. 

„Lipsa de răspuns din partea Executivului este, de fapt, o invitaţie la noi proteste, printre care şi demararea grevei generale în educaţie. Salariaţii din învăţământ nu sunt dispuşi să renunţe la lupta pe care o duc în acest moment cu o clasă politică căreia nu îi pasă de viitorul şcolii româneşti, implicit de generaţiile de copii şi tineri care au nevoie de performanţă în educaţie”, conform comunicatului comun al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”.

Calendarul protestelor:

Solicitările FSLI şi FSE „SPIRU HARET” către Guvernul României:

Protestele vor continua şi în lunile următoare, potrivit comunicatului:

1. Pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023;

2. Marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023;

3. Declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai;

4. Alte acțiuni specifice.

Context. Sindicatele din învățământ încep protestele de stradă, etape obligatorii pentru declanșarea grevei generale, anunțată pentru finalul lunii mai. Prima pichetare a avut loc la Iași, pe 2 martie, anunțau aceleași organizații ale profesorilor pe 28 februarie. O săptămână mai târziu, la finalul lunii februarie, sindicatele profesorilor au amenințat cu greva generală, ca reacție la declarațiile ministrului Ligia Deca de eliminare a salarizării din proiectul legii educației. Ele cereau plata suplimentară a echipelor din școli care lucrează pe proiecte europene și alte 8 măsuri „de urgență”

Exit mobile version