Sindicatele din educație, despre creșterile cu aproape 300% ale salariilor profesorilor prezentate de ministrul muncii: Sunt cifre eronate. Ne simțim folosiți în campania electorală

“Ministrul Muncii prezintă în spațiul public cifre eronate privind creșterile de salarii din educație”, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Reacția FSLI, unul dintre cele două mari sindicate din învățământul preuniversitar, vine după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit într-o emisiune televizată despre majorările salariale din învățământ. Concret, ministrul a încercat să exemplifice cât a câștigat la salariu un profesor cu vechime peste 25 de ani și grad II, după creșterile de salarii din ultimii ani.

Exemplul ministrului vine cu cifre mai mari decât primesc în realitate profesorii, spun sindicatele, ceea a făcut ca numeroase cadre didactice să întrebe pe forumurile de specialitate dacă trebuie să ceară o recalculare a salariilor. “Prezentarea unor date eronate într-o emisiune de dezbatere electorală ne face să ne simțim, pur și simplu, folosiți în campania electorală”, acuză președintele FSLI, Simion Hancescu.

Simion Hancescu si Ecaterina Andronescu la o conferinta FSLI / Foto: Facebook FSLI

“În cadrul unei emisiuni televizate, difuzate ieri, 1.05.2019, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi a prezentat o serie de cifre privind creșterile salariale de care au beneficiat angajații din sistemul public. Exemplul oferit de oficialul Guvernului României se referă la profesorul S cu grad didactic II, cu o vechime de peste 25 de ani în sistemul de învățământ, care are un salariu net aferent lunii martie de 5.526 lei. Comparativ cu luna decembrie a anului 2016, s-ar fi aplicat o creștere salarială de 297%. Cifrele sunt ERONATE, lucru demonstrat de calculele realizate de experții FSLI, dar mai ales de fluturașii de salarii ale agajaților aflați în această situație. Astfel, salariul net REAL pentru această categorie de profesori este de 3.360 de lei, în timp ce salariul brut, incluzând și indemnizația de hrană, este de 6.100 de lei, la nivelul lunii martie 2019. Un calcul matematic simplu ne arată faptul că majorarea aplicată salariului net 2019 vs 2016 este de 78%“, spune FSLI în comunicatul remis Edupedu.ro.

Comunicatul integral remis Edupedu.ro de către FSLI:

“FSLI: Ministrul Muncii prezintă în spațiul public cifre eronate privind creșterile de salarii din educație

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenția opiniei publice asupra declarațiilor făcute de Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, într-o emisiune televizată, privind majorările salariale din sistemul de învățământ. Exemplul oferit de ministrul Muncii, potrivit căruia salariul net al unui profesor S cu grad didactic II și cu o vechime de peste 25 de ani, a ajuns în luna martie 2019 la valoarea de 5.526 lei, este ERONAT!

FSLI solicită, pe această cale, ministrului Muncii să iasă în spațiul public cu o rectificare și să arate datele reale, întrucât aceste declarații false aduc deservicii grave angajaților din educație și arată o profundă lipsă de respect la adresa acestei categorii socio-profesionale.

În cadrul unei emisiuni televizate, difuzate ieri, 1.05.2019, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi a prezentat o serie de cifre privind creșterile salariale de care au beneficiat angajații din sistemul public. Exemplul oferit de oficialul Guvernului României se referă la profesorul S cu grad didactic II, cu o vechime de peste 25 de ani în sistemul de învățământ, care are un salariu net aferent lunii martie de 5.526 lei. Comparativ cu luna decembrie a anului 2016, s-ar fi aplicat o creștere salarială de 297%.

Cifrele sunt ERONATE, lucru demonstrat de calculele realizate de experții FSLI, dar mai ales de fluturașii de salarii ale agajaților aflați în această situație. Astfel, salariul net REAL pentru această categorie de profesori este de 3.360 de lei, în timp ce salariul brut, incluzând și indemnizația de hrană, este de 6.100 de lei, la nivelul lunii martie 2019. Un calcul matematic simplu ne arată faptul că majorarea aplicată salariului net 2019 vs 2016 este de 78%.

Mai mult de atât, în urma creșterilor salariale care urmează să se aplice și în perioada următoare, salariul net al profesorului S, cu grad didactic II și cu o vechime de peste 25 de ani, va ajunge, în 2020, la 3.775 lei. Acest lucru ne demonstrează faptul că ministrul Muncii este departe de cifrele reale și mai ales de sumele pe care le încasează, cu adevărat, anagajații din educație.

“Este obligatoriu ca ministrul Muncii să ofere opiniei publice, dar mai ales angajaților din sistemul de învățământ, explicații privind cifrele pe care le-a prezentat. Vrem să știm ce calcule au fost făcute și cine se face vinovat de răspândirea unor neadevăruri. Datele sunt FALSE și credem că ministrul Muncii trebuie să dea dovadă de responsabilitate, întrucât angajații din educație sunt în acest moment lezați de declarații publice din partea unui oficial al Guvernului României care reprezintă politicile sociale, dar și justiția socială, așa cum impune titulatura ministerului, pe care îl conduce. FSLI nu contestă faptul că salariile au crescut în ultimii trei ani, dar, totodată trebuie să spus că și prețurile au cunoscut o creștere accelerată, ceea ce înseamnă că angajații din educație nu au parte de o putere de cumpărare comparabilă cu procentul de creștere a salariului net. Ministrul Muncii ar trebui să se informeze corect, înainte de a avansa ceva în spațiul public iar funcția pe care o deține îl obligă să spună adevărul. Salariații din învățământ merită să fie respectați! Prezentarea unor date eronate într-o emisiune de dezbatere electorală ne face să ne simțim, pur și simplu, folosiți în campania electorală. Sistemul de educație nu trebuie să reprezinte o armă politică, domnule ministru!”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.”

 

Exit mobile version