Sondaj în 16 licee: Doar 3% dintre elevi cred că o meserie în Educaţie este de viitor. 7 din 10 părinţi vor “să-i facă” pe copii IT-şti şi medici

cele mai căutate referate din România

cele mai căutate referate din România SURSA: pixabay.com

Un sondaj făcut în 16 licee din Bucureşti, Timişoara şi Piteşti arată că majoritatea elevilor aleg domeniul IT (32%) și medicină (31%) atunci când sunt întrebaţi ce meserie cred că ar fi de viitor pentru ei. Eşantionul a fost de 1024 de elevi. La studiul făcut de INACO au participat şi 277 de părinţi şi profesori ai acestor tineri, iar în opinia lor IT-ul este domeniul de viitor (44%), urmat de medicină (28%). Părerile coincid, aşadar.

Meseria pentru care au optat cei mai mulți elevi a fost cea de medic sau stomatolog. Domeniul economic, al managementului și al antreprenoriatului este atractiv pentru 13% dintre elevii care au răspuns la acest chestionar.

Scade interesul elevilor pentru meseria de avocat și domeniul juridic la 8% (jurist, procuror, judecător). Pentru tineri, un loc de muncă în poliție sau armată (6%) este de două ori mai atractiv decât în educație sau în sport. Doar 3% dintre elevi au optat pentru o meserie în educație. Printre meseriile “exotice” menționate regăsim: pilot de drone și miner spațial, se arată în sondajul citat.

Perspectiva meseriei de profesor în rândurile părinților și ale cadrelor didactice este atractivă în viitor pentru doar 5% dintre respondenți, respectiv 2% pentru domeniul juridic (avocat, jurist, procuror, judecător).

Domeniul economic și al afacerilor este atractiv pentru 11% dintre părinții și profesorii care au răspuns la acest chestionar, în timp ce 6% consideră psihologia un domeniu atractiv în viitor, mai arată datele.

Sondajul a fost făcut între 20 septembrie şi 15 noiembrie 2018 în 16 licee (14 din Bucuresti, 1 din Timișoara şi 1 din Pitești). Dintre acestea, două erau colegii naționale, 5 – licee teoretice, 4 – colegii tehnice, 3 – licee tehnologice, unul – liceu teologic şi o școală comercială.

FOTO: pixabay.com

Exit mobile version