Sorin Cîmpeanu, despre sesizările elevilor olimpici privind condițiile de cazare din Pitești și Craiova: Am cerut fiecărui inspector județean să explice condițiile în care au fost organizate Olimpiadele / Propun creșterea alocației pentru cazare și hrană de la 100 la 200 de lei pe zi, pentru ca aceste situații să nu mai existe

Mai mulți elevi și părinți au semnalat zilele acestea Edupedu.ro condițiile în care au fost cazați la Pitești, cei care au participat la Olimpiada de limba Engleză. Cazare mizeră, mâncare rece, așa au scris elevii. Și la Craiova, cel puțin jumătate dintre elevii din loturile de la Olimpiada Națională de Limba Franceză s-au plâns de condiții deplorabile de cazare și masă. Ei au fost cazați și la căminul Colegiului Economic, Gheorghe Chițu, care este printre cele 3 cămine nereabilitate din județ. “Atunci când ai în oraș doar 3 cămine nereabilitate, și decizi să cazezi olimpicii într-unul dintre aceste cămine, nu cred că decizia managerială este cea mai bună,” spune ministrul Educației, la Aleph News.  

Ministerul Educației reacționează la câteva zile după ce Edupedu.ro a semnalat condițiile de cazare greu de imaginat unde au stat elevi olimpici la limba engleză și franceză, în hoteluri și pensiuni din județul Argeș, și în cămine din județul Dolj. Sorin Cîmpeanu spune că a cerut explicații de la toți inspectorii județeni care au organizat cele 79 de olimpiade, și că într-adevăr, un semn de întrebare se ridică privind condițiile de cazare de la Olimpiada de limba Franceză, la Craiova.

“Vom vedea în ce măsură au fost erori de decizie managerială. (…) Am cerut fiecărui inspector județean să detalieze, să explice, condițiile în care au fost organizate lucrurile. La nivel preliminar, pot să vă spun că în județul Argeș, nu se confirmă reclamațiile, deoarece în județul Argeș, la 100 de lei alocația de cazare, cu trei mese pe zi, s-au făcut eforturi de a fi cazați absolut toți elevii în pensiuni. Toți elevii participanți de la Olimpiada de Engleză au fost cazați în pensiuni. Au fost 90 de profesori voluntari care și-au pus la dispoziție mașinile personale pentru alte acțiuni, decât prezența la Școala Matei Basarab unde au fost duși cu autocare și antemergător de la poliție pentru a se deplasa la timp, în condiții de siguranță, fără stres, pentru locul de susținere a examenului. Cei 90 de profesori care au luat copiii de la gară, i-au dus, și le-au asigurat câteva zile transportul, merită mulțumirea mea. 

Dacă profesorii au făcut-o voluntar, nu pot decât să apreciez gestul. 

La Craiova însă (n red. unde s-a desfășurat Olimpiada de limba franceză) am un mare semn de întrebare privind decizia managerială, pentru că elevii au fost cazați în 3 internate, din 4 locații: Sunt condiții foarte bune, la Colegiul Elena  Cuza, la un hotel și la Colegiul Nenițescu.

Aș vrea vă spun că în municipiul Craiova sunt doar 3 cămine nereabilitate. Unul a fost ales pe motiv de proximitate, am înțeles. Am semne de îndoială cui privire la corectitudinea privind decizia managerială. Pentru că atunci când ai în oraș doar 3 cămine nereabilitate, și decizi să cazezi olimpicii într-unul dintre aceste cămine, nu cred că decizia managerială este cea mai bună,” spune ministrul Educației. 

Ce spune ministrul despre imaginile cu micul dejun servit elevilor în farfurie de metal?

Olimpiadele sunt organizate de către inspectoratele județene școlare, iar în prezent alocația pentru hrană și cazare a unui elev olimpic este în valoare de 100 de lei pe zi.

“La Colegiul Gheorghe Chițu nu s-a plătit cazare, atunci suta de lei pe zi va trebui justificată prin cele 3 mese. Mi-e greu să apreciez, dar vă asigur că vom intra în toate detaliile,” dă asigurări Sorin Cîmpeanu.

Reamintim, imagini cu micul dejun servit elevilor olimpici la limba franceză au fost trimise Edupedu.ro. Acesta consta într-un cub de brânză topită, un ouă tăiat pe jumătate și două cuburi de unt, și un gem, puse pe o farfurie de metal.

Foto: elevă cazată la Economic, Craiova

“Înțeleg că era vorba despre micul dejun din ziua plecării, înainte de a deschide cantina și au găsit de cuviință să le pună la pachet așa,” spune ministrul.

“Pe de altă parte, însă, apreciez sincer, reacția presei, pentru că în felul acesta vom înțelege totuși că în România există și astfel de locații. Gândiți-vă că sunt elevi care stau în acele condiții 300 de zile pe an și nu este o locație singulară. Sunt locații care aparțin primăriei, nu ministerului Educației, primăria trebuie să investească,” mai spune Sorin Cîmpeanu.  

Alocația de cazare și hrană să fie crescută de la 100 la 200 de lei pe zi pentru olimpici, propune ministerul

“Ca ministrul al Educației, după 2 ani de pauză, am insista ca aceste olimpiade naționale să aibă loc pentru ca acești elevi să aibă ocazia să arate că sunt cei mai buni. Este vorba despre 100 de mii de elevi la faza locală și 13.000 de elevii și 3000 de profesori la faza națională. Sunt 79 de olimpiade naționale care au fost organizate in 30 de județe. Aici participă cei mai buni elevi de care trebuie să avem grijă. Și o să vă spun imediat ce înseamnă să ai grijă: planul ministerului educației de susținere a performanței, presupune intervenții pe cel puțin 3 paliere. (…)

Alocația pentru hrană a crescut la 100 de lei pe zi, dar este o sumă în care e dificil să te încadrezi, iar propunerea ministerului și sper să fie acceptată de Guvern, va fi ca, de îndată, adică în zilele următoare, dar pentru Olimpiadele următoare, alocația să fie crescută la 200 de lei pe zi, alocație de cazare și masă pentru olimpici, pentru ca astfel de situații să nu mai existe”, mai spune ministrul Educației.

Citește și: VIDEO și FOTO „Vive la Roumanie, vive la France!” – uimirea unei eleve olimpice când vede condițiile deplorabile de cazare și masă pentru cel puțin jumătate din loturile de la Olimpiada Națională de Limba Franceză, organizată la Craiova. Băi și toalete cu probleme, apă caldă cu porția „doar după mai multe telefoane la inspectorat”, camere murdare
Prăpastie între realitatea elevilor și laudele oficialităților la Olimpiada Națională de Limba Engleză, organizată la Pitești. Elev: cazare mizeră, mâncare rece, sutele de elevi din clasele VII – XI nu vor mai dori să participe la așa ceva de teamă / Inspectoratul Școlar Argeș: “Am scris o poveste fără pereche”
Exit mobile version