Studii în străinătate: Elevii cer autorităților să militeze pentru un acord internațional care să “asigure dreptul la educație”

FOTO: CNE

Consiliul Național al Elevilor solicită autorităților să abordeze, în forurile internaționale din care face parte România, problema elevilor care doresc să urmeze studii universitare în străinătate. Organizația cere oficialilor români să militeze pentru un acord internațional în acest sens, dar și o simplificare a înscrierii la universitățile din țară și din străinătate și “garantarea dreptului la educație pentru elevii din Republica Moldova”.

Consiliul elevilor arată că adresează acest apel în condițiile în care, sub “impactul puternic produs de pandemia de Coronavirus la nivel mondial, tranziția de la învățământul preuniversitar la comunitatea academică este cu atât mai dificilă, aspect cauzat de posibilitatea ca nu toate universitățile să își adapteze programul de admitere astfel încât acesta să fie accesibil pentru elevii din toate țările.”

Comunicatul Consiliului Național al Elevilor:

“Elevii solicită acord internațional pentru a asigura dreptul la educație

Peste 6.000 de studenți pleacă în fiecare an să studieze la instituțiile de învăământ din străinătate, potrivit datelor IntegralEdu. Pentru studiile universitare de licență, principalele destinații sunt: Marea Britanie (destinația principală pentru studii în afară), Olanda, Danemarca, Germania, Franța, Elveția și SUA.

Având în vedere impactul puternic produs de pandemia de Coronavirus la nivel mondial, tranziția de la învățământul preuniversitar la comunitatea academică este cu atât mai dificilă, aspect cauzat de posibilitatea ca nu toate universitățile să își adapteze programul de admitere astfel încât acesta să fie accesibil pentru elevii din toate țările.

Consiliul Național al Elevilor își exprimă îngrijorarea față de acest aspect și solicită decidenților următoarele revendicări:

Consiliul Național al Elevilor este membru de drept în OBESSU – the Organising Bureau of European School Students’ Unions și militează, alături de celelalte organizații reprezentative ale elevilor de la nivel european, pentru implementarea unui acord internațional pentru garantarea accesului la educație. Menționăm că reprezentanții elevilor din România conștientizează interesul ridicat al elevilor de a studia în Marea Britanie, drept care considerăm că acest acord trebuie să se adreseze nu doar Comisiei Europene, ci și structurilor din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Reprezentanții elevilor prezintă o serie de revendicări pentru a garanta accesul la educație, considerăm că acesta reprezintă o problematică mondială care trebuie adresată urgent de către Ministerul Educației și Cercetării. Structurile guvernamentale ar trebui să aibă în vedere radiografierea stării de fapt (câți elevi sunt în proces de admitere și în cadrul căror state) pentru a putea propune soluții în cadrul forurilor din care România face parte – nu doar la nivel european, ci la nivel mondial. Un alt aspect pe care dorim să îl adresăm este procesul de admitere la universitățile internaționale pentru colegii noștri din Republica Moldova – încurajăm consolidarea relațiilor bilaterale în acest sens, astfel încât nici măcar un elev să nu fie prejudiciat, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.”

Exit mobile version