SURSE Profesorii cu doctorat ar putea să nu mai primească sporul de 15%, potrivit prevederilor din proiectul de ordonanță pentru economii la buget

Foto: Pexels.com

Profesorii cu doctorat ar putea să nu mai primească indemnizația de 15%, dacă proiectul de ordonanță de urgență va fi adoptat în forma inițială, potrivit surselor Edupedu.ro. Concret, în proiectul de ordonanță este precizat ca sporul pentru titlul de doctor să fie dat doar persoanelor care au în fișa postului atribuiții ce permit verificarea lunară a activității suplimentare.

Potrivit surselor Edupedu.ro, s-a pus următoarea problemă: dacă într-o școală sunt doi profesori de matematică (unul are doctorat, iar celălalt este fără doctorat), cum ar putea decide școala că postul pe care este încadrat profesorul cu doctorat justifică faptul că pentru acest post să se acorde indemnizația de doctorat.

Conform surselor de mai sus, această formă ar putea duce la eliminarea indemnizației de doctorat în învățământul preuniversitar.

În proiect apare că cei care conduc instituțiile publice, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, au obligația de a identifica și aproba posturile care implică atribuții specifice care justifică indemnizația de doctorat.

Art. VII – „(1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a identifica și aproba posturile care implică atribuții specifice obiective și cuantificabile care justifică acordarea indemnizației prevăzute la alin.(1) al art.14 din Legea-cadru nr.153/2017.

(2) Odată cu aprobarea posturilor pentru care se justifică deținerea titlului științific de doctor, conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de dispune modificarea fișelor de post, prin stabilirea unui set de atribuții obiective și cuantificabile care să fie avute în vedere de conducătorul structurii cu prilejul verificării modului în care activitatea personalului care deţine titlul ştiinţific de doctor este valorificată în mod suplimentar.”

Foto: Proiectul Ordonanței de Urgență pentru economii la buget

În prezent, indemnizația de doctorat de 15% este dată persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul.

FOTO DOCUMENT – Legea nr. 153/2017 – cum este în prezent

Edupedu.ro a scris joi că sindicatele profesorilor solicită premierului să nu fie tăiate bugetele de salarii din Învățământ. În documentul trimis către premierul Ciucă, reprezentanții profesorilor cer eliminarea celor două articole din proiect care fac referire la sporul de doctorat.

În motivarea sindicatelor se arată că „dispozițiile în cauză sunt lipsite de claritate și susceptibile de interpretări eronate, chiar abuzive. Din moment ce acordarea indemnizației pentru titlul științific de doctor este condiționată de desfășurarea activității în domeniul pentru care persoana deține titlul, modificarea textului în sensul propus este nejustificată.”

Iată ce prevede Legea Educației Naționale – când se echivalează titlul de doctor cu gradul I:

Art. 242 – „(7) Personalului didactic încadrat în învățământul preuniversitar, care a obținut titlul științific de doctor în domeniul în care poate fi încadrat sau în domeniul științelor educației și care îndeplinește cumulativ condițiile de formare inițială și condițiile de vechime la catedră de minimum 4 ani de la obținerea definitivării în învățământ, i se acordă gradul didactic I, în temeiul prevederilor unei metodologii specifice, elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării.”

Citește și:
DOCUMENT Sindicatele profesorilor solicită premierului să nu fie tăiate bugetele de salarii din Învățământ: Concursul de titularizare este pus sub semnul întrebării
Exit mobile version