EXCLUSIV Toate discuțiile din guvern, inclusiv pe educație și sănătate, sunt secret de stat: cum și-a securizat guvernul, de 2 ani, discuțiile de la Palatul Victoria

2.026 de vizualizări
Discuțiile din guvern pe orice subiect sunt secret de stat, securizate de 2 ani prin Hotărâre de Guvern. “Transcriptul discuțiilor din cadrul ședințelor de Guvern face parte din categoria informațiilor clasificate”, a răspuns Secretariatul General al Guvernului, la solicitarea Edupedu.ro. Cine a luat decizia că ceea ce spun miniștrii în ședințele în care dezbat acte normative cu impact direct asupra cetățenilor trebuie ferit de ochii publicului? Tăriceanu, printr-o decizie de premier în 2007, și apoi Sorin Grindeanu – în una dintre primele sale ședințe de guvern. Premierul cunoscut pentru aprobarea și apoi abrogarea OUG 13 a întărit prin Hotărâre de Guvern actul administrativ dat de Tăriceanu.
  • Ce am vrut să verificăm, astfel încât am primit acest răspuns din partea executivului? Dacă Guvernul Dăncilă a schimbat textul OUG pe educație din 3 aprilie de la ieșirea din ședința executivului și până la publicarea în Monitorul Oficial. Concret, dacă executivul a modificat un act pe care îl aprobase în ședință, pe traseul până la Monitor

Pentru a afla care este forma în care a ieșit din ședința de Guvern condusă pe 3 aprilie de Viorica Dăncilă Ordonanța de Urgență pe educație care conținea un articol controversat referitor la avizul ISU în școli, Edupedu.ro a solicitat Secretariatului General al Guvernului transcriptul discuției din ședința executivului cu privire la Ordonanța de Urgență pe educație.

Răspunsul Secretariatului General al Guvernului, trimis Edupedu.ro pe 15 aprilie: “transcriptul discuțiilor din cadrul ședințelor de Guvern face parte din categoria informațiilor clasificate”.

Edupedu.ro a revenit cu următoarea întrebare adresată SGG: Care este actul normativ prin care sunt clasificate toate transcripturile discuțiilor din cadrul ședințelor de guvern?

Răspunsul Secretariatului General al Guvernului, la solicitarea Edupedu.ro: stenogramele ședințelor Guvernului sunt documente clasificate secret de stat, nivel secret

Potrivit art. 3 pct. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 21 din 12.01.2017 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Secretariatului General al Guvernului, cu modificările și completările ulterioare (ce poate fi consultată și pe site-ul www.sgg.ro) prevede că ‘stenogramele ședințelor Guvernului sunt documente clasificate secret de stat, nivel secret’. În același sens este și art. 1. alin. (3) din Decizia Primului-Ministru nr. 261 din 03.10.2007”, se arată în răspunsul trimis de SGG la solicitarea Edupedu.ro. Vezi mai jos răspunsul integral:

Hotărârea Guvernului nr. 21 din 12.01.2017 invocată de SGG are următorii semnatari: prim-ministru Sorin Grindeanu, secretarul general al Guvernului Mihai Busuioc, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene Sevil Shhaideh, ministrul finanțelor publice Viorel Ștefan, ministrul muncii și justiției sociale Lia-Olguța Vasilescu, ministrul comunicațiilor și societății informaționale
Augustin Jianu, ministrul afacerilor externe Teodor-Viorel Meleșcanu.

Ce spune HG dat de Grindeanu chiar înainte de OUG 13 și de protestele masive privind modificarea codurilor penale:
“Articolul 3
(1) Secretariatul General al Guvernului îndeplinește următoarele atribuții principale: (…)
3. redactează stenogramele ședințelor Guvernului – documente clasificate secret de stat, nivel secret, pe care le gestionează în mod unitar, conform legii;” (sursa)

Ca un paradox, în Nota de Fundamentare a HG-ului dat de Grindeanu se arată că “prin preluarea funcțiilor Cancelariei Prim-Ministrului”, Secretariatul General al Guvernului implementa chiar “promovarea transparenței (deschiderii) actului de guvernare“.

Deci odată ce premierul și-a terminat discursul televizat din capul mesei de la Palatul Victoria și jurnaliștii au ieșit din sala de ședință, tot ce spun miniștrii devine secret, indiferent că este vorba despre organizarea școlilor, examenele elevilor sau sănătatea publică.

Ce secret am vrut să verificăm, astfel încât am ajuns la acest răspuns din partea executivului? Dacă Guvernul Dăncilă a schimbat textul OUG pe educație din 3 aprilie după ședința executivului

Potrivit surselor Edupedu.ro, Guvernul Dăncilă a aprobat pe 3 aprilie 2019 o Ordonanță de Urgență pe educație, care introducea următoarea exceptare pentru școlile de stat: autorizarea și acreditarea școlii de stat să nu mai fie condiționate de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației ISU de securitate la incendiu. Prevederea introducea o mare diferență între condițiile pentru acreditare impuse grădinițelor și școlilor de stat, față de cele private. Odată scoasă din zona școlilor de stat condiția eliminatorie pentru acreditare de a avea avizul ISU, responsabilitatea obținerii acestui aviz trecea de la director, la primar, potrivit Ordonanței de Urgență obținută de Edupedu.ro.

Citește pe larg cum arăta OUG pe educație aprobată de Guvern pe 3 aprilie 2019, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.

Dezvăluirea Edupedu.ro a generat dezbatere aprinsă atât în spațiul public, cât și în interiorul PSD-ului. Executivul a luat în discuție inclusiv promovarea unei alte OUG pe educație, care să o clarifice pe prima, potrivit surselor Edupedu.ro

Mutarea responsabilității obținerii autorizației ISU de la directorul de școală, la primar, pentru autorizarea și acreditarea școlilor de stat este neconstituțională, a declarat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat din Ministerul Educației Gabriel Ispas. Condiționarea evaluării școlilor private de avizul ISU este o discriminare clară, a afirmat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia propriului Guvern a dat naștere unor discuții aprinse între social-democrați; membri de partid influenți, cu afaceri în zona postlicealelor sanitare private, nemulțumiți de menținerea obligativității avizului ISU pentru acreditarea școlilor particulare, i-ar fi cerut Ecaterinei Andronescu să modifice Ordonanța de Urgență din 3 aprilie, potrivit surselor Edupedu.ro.

Presiunile pentru modificarea Ordonanței au fost atât de mari, încât Guvernul a luat în calcul promovarea unei alte Ordonanțe pe educație, la o săptămână distanță, spun sursele Edupedu.ro din Ministerul Educației. Potrivit acestora, membrii Direcției Juridice a Guvernului au avut mai multe discuții, după aprobarea OUG-ului pe 3 aprilie și până în jurul datei de 10 aprilie, cu consilierul juridic al Ecaterinei Andronescu, discuții în urma cărora Executivul a decis publicarea textului OUG în Monitorul Oficial, dar fără întreg articolul care se referea la avizul ISU.
Ecaterina Andronescu / Foto: gov.ro
Articolul din OUG pe educație aprobat pe 3 aprilie 2019 în ședința Executivului, potrivit surselor Edupedu.ro, și dispărut complet din forma Ordonanței publicată în Monitorul Oficial pe 10 aprilie:

Prima confirmare oficială: Secretarul de stat pe învățământ preuniversitar Florian Lixandru confirmă pe 4 aprilie OUG-ul care elimina avizul ISU dintre condițiile de acreditare a școlilor de stat
SURSA: edu.ro

Şcolile vor fi acreditate, dar în procesul de acreditare nu se va mai ţine cont de această autorizaţie la incendiu. La şcolile private rămâne autorizarea pentru că e vorba de proprietari, ei sunt proprietari. (…) Aşa au fost concepute standardele, dar acolo nu se specifica autorizaţia la incendiu. Şi atunci pentru a debloca această situaţie am decis lucrul ăsta“, a declarat secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Florian Lixandru, pentru HotNews.ro.

Confirmarea publică venită de la secretarul de stat pe preuniversitar din Ministerul Educației, adică exact zona de aplicare a OUG-ului, a venit la o zi după ședința în care Guvernul a adoptat Ordonanța.

A doua confirmare oficială – Șeful Agenției care acreditează școlile, la 2 zile după ședința de guvern: Acel articol din ordonanță se referă numai la stat

La o zi după ce Edupedu.ro a scris despre decizie și la două zile după ședința de Guvern în care OUG a fost adoptată, președintele Agenției care acreditează școlile a confirmat pentru Edupedu.ro că Executivul a decis în ședința din 3 aprilie ca autorizația ISU să nu mai conteze la acreditarea școlilor de stat: “Având în vedere că obținerea acestei autorizații de securitate la incendiu este atribuția administrației publice locale [ca urmare a OUG pe educație din 3 aprilie 2019 – n.red.] și având în vedere și atribuțiile stabilite de lege pentru Ministerul Educației – adică ce trebuie să asigure Ministerul pentru desfășurarea procesului educațional, profesori, etc – existența acestei autorizații nu va mai fi o condiție eliminatorie pentru obținerea acreditării” la stat.

Vom mai cere la privat [autorizația ISU – n.red.], pentru că acel articol din ordonanță se referă numai la stat. Aici ar trebui ca juriștii să se pronunțe. Noi trebuie să aplicăm articolul de lege așa cum este el scris“, a declarat Șerban Iosifescu pentru Edupedu.ro pe 5 aprilie.

Prima reacție a Ecaterinei Andronescu, altminteri în permanentă campanie media, vine abia la 3 zile după ședința de Guvern: Acest articol nu a rămas în ordonanță 
Ecaterina Andronescu / Foto: Facebook.com

Cunoscută pentru aparițiile dese în media, de la preluarea celui de-al patrulea mandat de ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a păstrat o nefirească tăcere trei zile, cu privire la ordonanța promovată pe educație. Abia pe 6 aprilie Andronescu reacționează public la dezbatere și spune, într-o emisiune de weekend la Realitatea TV, că “Acest articol nu a rămas în ordonanță tocmai din acest considerent că ar produce o discriminare între școlile de stat și cele private. A fost acea formulă inițială pe care noi am rafinat-o și nu am intrat cu ea în guvern“.

10 aprilie: OUG este publicată în Monitorul Oficial, la o săptămână de la aprobare, fără cel mai controversat paragraf

Ordonanța de Urgență pe educație a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 aprilie, la o săptămână de la aprobare. Actul normativ a suferit mai multe schimbări după ședința de Guvern, potrivit surselor Edupedu.ro. Din textul OUG așa cum fusese aprobat de Executiv ar fi fost eliminat în săptămâna care s-a scurs până la publicarea în Monitorul Oficial cel mai controversat paragraf: articolul care statua că nu mai este necesară autorizația ISU/PSI de siguranță la incendiu pentru școlile de stat în procedurile de acreditare, potrivit surselor noastre.

Ordonanța de Urgență din 3 aprilie 2019 a fost aprobată fără să fi fost publicată în transparență decizională sau în dezbatere publică și fără ca Ecaterina Andronescu să fi făcut referire la o asemenea modificare. Ecaterina Andronescu are, însă, un precedent important în materie de decizii cruciale luate fără niciun anunț anterior: vezi cazul desființării școlilor de arte și meserii prin tăierea cifrei de școlarizare, subiect despre care Ecaterina Andronescu nu a spus niciun cuvânt în ședința de guvern din 2009 în care a luat acea decizie

Cronologia informațiilor din spațiul public cu privire la OUG-ul cu avizul ISU:

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lecții demonstrative pe 10 discipline și formare pentru metode de predare noi, susținute de cele mai performante colegii din Oradea – Eminescu și Gojdu – pentru toți profesorii din județul Bihor, pe 5 octombrie, de Ziua Educației. Înscrieri deschise – se acordă certificate de participare CCD

Eveniment de amploare, făcut de profesori, pentru profesori, la Oradea. Toți profesorii din școlile din județul Bihor sunt așteptați chiar de Ziua Educației la o serie inedită de workshopuri de…
Vezi articolul