Trei candidate la Titularizare din județul Prahova, care au luat nota 10, nu au obținut un post pe perioadă nedeterminată și vor fi suplinitoare / Ele trebuie să dea din nou concursul anul viitor

Foto: © Simon Kadula | Dreamstime.com

Trei candidate care au luat nota 10 la examenul de titularizare 2023 nu au obținut un post pe perioadă nedeterminată la una dintre școlile din Prahova și vor fi suplinitoare, scrie Observatorul de Prahova. Chiar dacă au avut lucrarea perfectă, „nu există posturi titularizabile la disciplinele respective”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Prahova. Amintim că o petiție pentru desființarea titularizării pe școală și înființarea, în schimb, a titularizării pe normă, semnată de peste 4.000 de profesori, a fost lansată pe platforma online Declic și este adresată Ligiei Deca, ministrul Educației.

Există situații paradoxale când profesori cu nota maximă la titularizare vor fi doar suplinitori, pentru că nu sunt scoase posturi titularizabile la unele discipline. În această situație se află trei candidate din Prahova, care deși au luat nota 10, vor fi suplinitoare anul acesta școlar, iar anul viitor vor fi nevoite să participe din nou la concursul de titularizare pentru a putea obține un post în învățământ pe o perioadă nedeterminată.

„Nu sunt posturi titularizabile la materiile lor. Vor merge pe suplinire anul acesta. Regulamentul spune că la anul, dacă doresc, pot încerca să se titularizeze din nou. Asta înseamnă, însă, că vor da din nou examen”, a precizat Aurel Graur, purtător de cuvânt ISJPH.

Cele trei candidate sunt Andreea Elena Năstase (educație socială), Denisa Elena Popescu (educatoare) și Teodora Raluca Vasilescu (educatoare), potrivit publicației Observator de Prahova.

Pentru a putea obține o normă întreagă de 18 ore, profesoarele trebuie să se angajeze la mai multe unități de învățământ, ca suplinitoare.

Informații de context

O petiție pentru desființarea titularizării pe școală și înființarea, în schimb, a titularizării pe normă, semnată de peste 2.000 de profesori, a fost lansată pe platforma online Declic și este adresată Ligiei Deca, ministrul Educației. Semnatarii cer și renunțarea la repetarea examenului de angajare a potențialilor profesori, după cum se arată în textul petiției, și propun ca acest concurs să fie susținut o singură dată, de cei care încearcă pentru prima oară sau, de mai mute ori, doar de către cei care nu reușesc să obțină peste nota 7.

Petiția a fost lansată de profesoara de discipline socio-umane Nina Vasile care susține, într-un text trimis Edupedu.ro, că „regândirea statutului de titular depind atât noii profesori care intră în sistem, cât și eficiența educației din ce în ce mai slăbită în prezent”. „Nu așteptați să iasă din sistem cei care ar trebui să iasă la pensie, nu așteptați ca natura și timpul să îi înlocuiască pe cei care ar urma să lase locul altor generații de profesori, căci educația nu așteaptă. Este nevoie acum de profesori noi, și cei mai buni vor veni la salariul decent dar și la Concursul care nu se repetă până îmbătrânesc și îi lasă puterile, în timp ce au note de titularizare!”, le transmite aceasta autorităților din Educație.

Edupedu.ro a scris și despre un caz similar: Radu Alexandru Dincă este absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București și unul dintre puținii candidați din București care au obținut nota 10 la Titularizare. Cu toate că a luat nota maximă, nu are post pe care să se poată angaja pe perioadă nedeterminată, adică să devină titular. El va fi profesor suplinitor de Educație socială la gimnaziu, dacă după actualii profesori din sistem care își împart orele îi va mai rămâne și lui o fracție de normă didactică.

Radu se află în imposibilitatea de a-și putea forma o catedră cu normă întreagă, într-o singură școală. Și asta pentru că nu există sau sunt extrem de rare posturile cu viabilitate de cel puțin 4 ani pentru această disciplină cu o singură oră pe săptămână în sistemul actual. Tinerii absolvenți care intră în învățământ, deși cu rezultate excelente, trebuie să aștepte „la rând” după profesorii deja titulari care doresc pretransfer și care beneficiază de prioritate (deși poate că au luat inițial acest examen cu o notă mult mai mică). Astfel, un tânăr absolvent, chiar dacă are 10 la concursul de angajare în Învățământ și ar fi capabil de inovație, trebuie să mai aștepte. 

Foto: © Simon Kadula | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Titularizare 2023. Lista posturilor a fost actualizată. Catedrele vacante/rezervate pe fiecare județ în parte
Petiție pentru titularizarea pe normă și desființarea repetării examenului de titularizare semnată de peste 2.000 de profesori, adresată Ligiei Deca
INTERVIU Radu Alexandru Dincă, profesor de 10 la Titularizare, dar fără post: Este nevoie ca toată lumea să fie testată la un moment dat, în mod egal, și să nu mai existe permanență în sistem
Exit mobile version