Angajații din învățământ, alături de întreg personalul esențial, nu vor putea să se programeze în februarie la vaccinare, anunță ministrul Sănătății. Decizia, pe fondul lipsei acute a dozelor

Foto: Gov.ro/Radu Badoiu

Angajații din învățământ nu se vor mai putea programa pentru vaccinarea anti-COVID în luna februarie, alături de întreg personalul esențial, anunță ministrul Sănătății Vlad Voiculescu într-o conferință de presă, potrivit G4Media.ro. Decizia a fost luată pentru a prioritiza vârstinicii și bolnavii cronici, pe fondul lipsei acute a dozelor.

“O ultimă măsură pe care aș vrea să o anunț astăzi este cea legată de însăși aglomerarea spitalelor din România.

Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil și să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați.

Am verificat din nou statisticile cât se poate de recente și vedem că 85% dintre decese sunt înregistrate la persoane de peste 60 de ani.

Vedem de asemenea că 95,1% dintre decese sunt înregistrate la persoane care aveau deja boli cronice.

Acesta este motivul pentru care am propus premierului și avem acceptul dânsului ca, în perioada următoare, pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare, eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu un handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceștia.

Repet – pe perioada lunii februarie, toate locurile care vor fi oferite în platforma de programare vor merge către aceștia, nu către alte persoane”, a spus Vlad Voiculescu.

Cei care au făcut deja prima doză, își vor putea face rapelul așa cum sunt programați în acest moment.

“Nu se pune problema să amânăm rapelul la vaccin.

Odată ce suntem vaccinați va scădea presiunea pe spitale. Planul e să folosim fiecare vaccin pe care îl avem în următoarele săptămâni pentru cei care au cea mai mare nevoie tocmai pentru a nu pierde vieți”, a mai declarat Vlad Voiculescu.

Cei care s-au programat deja, rămân pe pozițiile respective, chiar dacă au fost amânați. “Nu e nicio schimbare pentru cei care au fost reprogramați. Vorbim de programări noi“, a adăugat Voiculescu.

Ministrul Educației anunțase vineri “un culoar special, prioritar” pentru angajații din învățământ, la vaccinare și că peste 112.000 de persoane din învățământ au fost deja programate pentru vaccinare, din care peste 19.000 au fost vaccinate.

Săptămâna aceasta au fost anunțate o amânare de 10 zile a programărilor, apoi una de două săptămâni, pentru toți cei sub 65 de ani și fără boli cronice.

Declarația Ministrului Sănătății despre programările la vaccinare poate fi urmărită de la minutul 6, în video de mai jos.

Știrea este în curs de actualizare

Foto: gov.ro/Radu Badoiu

Exit mobile version