Vacanță de două săptămâni pentru toți elevii și revenirea în format fizic doar în localitățile sub 6 la mie, propunere de „măsură fermă pentru limitarea transmiterii”, aplicabilă „imediat”, prezentată de USR-PLUS la Cotroceni / Prelungirea școlii în vară, decalarea cu două săptămâni „a examenelor de bacalaureat și de capacitate”

Foto: captură propuneri - USR

Vacanță de două săptămâni pentru toți elevii și revenirea în format fizic doar în localitățile sub 6 la mie, după cele două săptămâni, este una dintre propunerile exemplificate ca „măsuri ferme pentru limitarea transmiterii”, în documentul USR-PLUS prezentat luni la Cotroceni, la consultările cu partidele politice organizate de președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre propunerile pentru negocierea unui nou program de guvernare.

Documentul are 17 pagini și se numește „Propuneri USR pentru un program de guvernare PNRR+”. În capitolul 1, Criza sanitară – managementul pandemiei, închiderea școlii pentru două săptămâni măsura numărul 3 propusă în ceea ce se cheamă „Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii”.

Reprezentanții USR dau „exemple de astfel de măsuri care pot fi luate în considerare:

3. Decalarea anului școlar: vacanță 2 săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară și decalarea cu 2 săptămâni a examenelor de bacalaureat și de capacitate (N. Red. Examenul de la finalul clasei a VIII-a nu se mai numește „de capacitate” din 2003); revenire în format fizic în localitățile cu incidență sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităților. Excepție: învățământul preșcolar și primar, care continuă în format fizic.

4. Reluarea testării în școli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar sau cadru didactic instruit, pentru copiii și personalul didactic și auxiliar simptomatic sau contact”, potrivit documentului.

Documentul conține și alte măsuri cu termene în domeniul Educației. Este vorba despre „Digitalizarea educației”. Pentru acest domeniu, reprezentanții USR propun „începem cu cadrul legislativ și urmărim investițiile în digitalizare:

Argumentul celor de la USR, pus pe pagina a doua a documentului, este următorul: „Conștienți de situația critică în care se află România, având în vedere restanțele și amânările inacceptabile de la implementarea reformelor, înregistrate în 2021, manifestând determinarea de a reclădi o coaliție bazată pe obiective de politici concrete, clar asumate, și un parteneriat onest .

Propunem următoarele principii pentru negocierea unui program de guvernare care să aibă ca obiectiv pe termen scurt gestionarea crizei sanitare și pe termen mediu o guvernare care să livreze reformele necesare pentru modernizarea României. Guvernul PNRR+ ar trebui să aibă ca linie roșie reformele agreate în PNRR și voința politică a partenerilor de a schimba România”.

Documentul integral aici:

Exit mobile version