Vacanța de vară trebuie să fie mai scurtă, susține Ministrul Educației, care anunță că „începând din toamna anului 2022 vom face tot posibilul, vom prezenta argumente astfel încât ele să fie acceptate de părinți, de profesori, de decidenți”, pentru un an școlar cu mai multe săptămâni de cursuri

Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro

„Începând din toamna anului 2022 vom face tot posibilul, vom prezenta argumente astfel încât ele să fie acceptate de părinți, de profesori, de decidenți, pentru că noi avem nevoie de o perioadă mai mare de cursuri”, a declarat ministrul Educației la Digi24. Sorin Cîmpeanu a repetat faptul că România are unul dintre cele mai scurte durate a cursurilor dintr-un an școlar și că vrea o durată mai lungă a acestora.

Întrebat dacă asta înseamnă reducerea vacanței de vară, Cîmpeanu a spus că „perioada de vacanță de vară trebuie să fie mai scurtă, nu ai cum să mărești perioada de cursuri decât având o vacanță mai scurtă”.

Sorin Cîmpeanu: „Structura anului școlar pentru anul școlar 2021-2022 este deja stabilită. Mai departe, din toamna anului 2022 am făcut publică opinia mea, pe care o susțin, este nevoie de o creștere a duratei cursurilor. Suntem printre ultimele țări europene din punct de vedere al duratei cursurilor. Pierderile suferite pe perioada crizei sanitare au fost foarte mari, nu numai în România, e drept, ele trebuie să fie recuperate în timp. Pentru asta, mai mult decât oricând este nevoie de o durată mai mare a perioadei de cursuri.

Vacanța de vară mai scurtă înseamnă exact ceea ce am spus, perioadă de cursuri mai lungă. Este nevoie de acest lucru, pentru asta este nevoie însă de accept. În momentul în care am făcut propuneri pentru extinderea perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021 – 2022 acestea nu au fost acceptate. Am înțeles, e nevoie de predictibilitate, dar începând din toamna anului 2022 vom face tot posibilul, vom prezenta argumente astfel încât ele să fie acceptate de părinți, de profesori, de decidenți, pentru că noi avem nevoie de o perioadă mai mare de cursuri. Avem nevoie de timp pentru recuperarea pierderilor.

Moderator: Asta înseamnă un an școlar mai lung?

Sorin Cîmpeanu: Da, propunerea pe care am făcut-o și motivat-o este să avem un an școlar mai lung.

Moderator: Cât de lung?

Sorin Cîmpeanu: Vom vedea, acum avem 34 de săptămâni, una dintre cele mai scurte durate ale anului școlar din Europa. Am dat exemplul Germaniei, care are, per total, în clasele I-XII are doi ani și jumătate în plus. Deci elevii germani au cu doi ani și jumătate mai mult, de școală, raportat la elevii din România. În momentul în care comparăm rezultatele, vedem, diferența aceasta s-ar putea datora și acestei perioade de școală pe care cele mai multe state europene o au mai mare decât în România.

Cu siguranță perioada de vacanță de vară trebuie să fie mai scurtă. Nu ai cum să mărești perioada de cursuri decât având o vacanță mai scurtă”.

Cîmpeanu a repetat și ideea de a avea, chiar din toamna acestui an, un proiect de lege a Educației, după încheierea dezbaterilor pentru proiectul România Educată.

Reamintim că anul acesta durata cursurilor a fost redusă cu o săptămână.

Sursă foto: gov.ro / Sorin Cîmpeanu

Exit mobile version