Vaccinarea împotriva Covid-19 scade de 14 ori riscul de deces, de 12 ori riscul de spitalizare și de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2 – studiu CNCAV

Foto: Pixabay.com

Un studiu pe România al Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare (CNCAV), din datele adunate în valul 3 al pandemiei de coronavirus, prezentat săptămâna aceasta la Guvern, arată că vaccinarea împotriva Covid-19 scade de 14 ori riscul de deces din cauza acestei boli, de 12 ori riscul de spitalizare și de internare pe secțiile de anestezie-terapie intensivă (ATI) și scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2. Datele au fost agregate anonimizat din Coronaforms și RENV pentru perioada 1 februarie 2021 și 31 mai 2021.

Studiul arată că eficiența împotriva COVID-19 este de 92,8% la două săptămâni după a doua doză de vaccin. Potrivit datelor studiului, din 72.956 de spitalizări Covid-19 documentate în perioada 1 februarie – 31 mai, doar 3.901 erau persoane vaccinate, majoritatea (2.468) cu doar o doză.

Din totalul celor spitalizați, doar 418 aveau ambele doze de vaccin la mai bine de două săptămâni.

Datele mai arată că eficiența vaccinării împotriva decesului de Covid-19 este de 93,2%. Dintr-un total de 11.489 de decese în perioada anterior menționată, doar 381 au fost la persoane vaccinate, cele mai multe (285) având doar prima doză făcută la momentul îmbolnăvirii.

Pe scurt, valurile de boală, spitalizările și mortalitatea în urma complicațiilor de la Covid-19 vor fi la persoanele nevaccinate de acum încolo.

Datele sunt acumulate din valul 3 al pandemiei, a precizat Valeriu Gheorghiță în conferința de presă săptămânală pe tema vaccinării de la Guvern.

„Aceste date sunt pe valul 3 când tulpina alfa era dominantă, dar, din datele raportate de celelalte țări, inclusiv pentru tulpina delta, eficiența se menține la valori de peste 90% atunci când vorbim de prevenirea spitalizărilor, prevenirea formelor grave și prevenirea deceselor, ca atare nu ne așteptăm să vedem o scădere a eficienței față de aceste criterii. Aceste date vor fi transmise public în momentul în care vom avea mai multe date cumulate în perioada următoare”, a explicat Gheorghiță.

Datele din valul 4 vor fi prezentate și pe tipuri de vaccin, urmând să fie transmise și către un jurnal medical de specialitate internațional, a mai precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Studiul a fost prezentat la începutul conferinței, în video-ul de mai jos:

Cazurile pozitive provin atât din testări efectuate în baza definiției de caz și a anchetelor epidemiologice cât și din testări la cerere (cuprind și cazuri asimptomatice).

Pentru a calcula riscul de infecție, numărul de cazuri a fost raportat la numărul de persoane vaccinate ce se încadrau în cele 4 intervale de timp la data testului pozitiv (număr de cazuri / persoane-zile). Exemplu: 10 persoane zile înseamnă 10 persoane urmărite o zi sau 1 persoană urmărită timp de 10 zile.

Riscul de infecție relativ (RR) pentru persoanele vaccinate a fost calculat prin raportarea la riscul de infecție din grupul de persoane aflate în primele 14 zile de la administrarea primei doze (perioada în care studiile clinice și alte studii de eficiență din viața reală arată că protecția este minimă sau inexistentă).

Eficiența vaccinală a fost calculată în funcție de riscul de infecție relativ.

Spitalizările, internările în ATI și decesele au fost luate în considerare într-un interval de 28 de zile de la un test pozitiv.

Exit mobile version