VIDEO Adaptarea modului de predare de la fizic la online, una dintre propunerile făcute ministerului de Iulian Stanciu, CEO eMAG: Lecțiile online cu o cameră web pusă în clasă nu funcționează. E ca și cum ți-ai face magazin online cu o cameră web pusă în magazinul fizic

Iulian Stanciu, CEO eMAG / Foto: captură StirileProTV.ro

Adaptarea modului de predare de la fizic la online este una dintre cele patru propuneri făcute ministerului Educației de Iulian Stanciu, managerul general al celui mai mare magazin online din România, în conferința online de vineri despre digitalizarea educației. Acesta a explicat faptul că, în opinia sa, lecțiile online cu o cameră web pusă în clasă nu funcționează. “E ca și cum ți-ai face magazin online cu o cameră web pusă în magazinul fizic”, a spus Stanciu.

Acesta a propus patru măsuri de bază pentru viitoarea Strategie de digitalizare a Educației, pe care Ministerul a anunțat-o și al cărei draft ar urma să fie pus în dezbatere publică luna viitoare. Iată propunerile lui Iulian Stanciu:

  1. “Centralizarea nevoii de echipamente și conectivitate la nivel național, achiziționate aceste echipamente, apoi distribuirea și instalarea lor. Este nivelul de bază pe care se poate construi.
  2. Dezvoltarea competențelor digitale în rândul profesorilor. S-a vorbit foarte mult despre indexul DESI, unde competențele noastre digitale nu stau foarte bine la nivelul populației. România este, din păcate, pe locul 26 din 27 în Europa, deci probabil că și profesorii sunt tot aici. Avem nevoie de cursuri de formare pentru îmbunătățirea acestor competențe digitale.
  3. Adaptarea modului de predare de la fizic la online. Copiii aflați în fața ecranelor nu au stimulate toate simțurile, ca în interacțiunea fizică. De aceea lecțiile ar trebui să desfășoare diferit, pentru a fi mai captivante și mai atractive, nu doar cu o cameră web pusă în clasă. Nu funcționează. E ca și cum ți-ai face magazin online cu o cameră web pusă în magazinul fizic. În vară au fost organizate cursuri la unele case ale corpului didactic, însă acestea au fost opționale și nu au avut audiență foarte mare. Ar trebui organizate cursuri intensive la nivel național, cu elemente de pedagogie și acreditări, mai departe, pentru profesori.
  4. Probabil cel mai greu, dar care merită adresat având în vedere că vorbim despre o reformă majoră și de transformarea educației: pregătirea copiilor pentru societatea și economia viitorului. În acest sens ar trebui să avem o educație în care să vorbim mult mai mult despre capital, despre ce înseamnă asociere, despre antreprenoriat. Ar trebui schimbat învățământul bazat pe memorare și întroduse gândirea critică, dezbaterea, lecțiile despre design și construcție de produse și servicii.

Poate se discută destul de puțin despre o chestie banală: cu cât competențele sunt mai potrivite cu cerințele economiei viitorului, cu atât câștigurile sunt mai bune, iar valoarea adăugată pentru societate este mai mare. Implementând lucrurile astea, cred că vom asigura accesul la educație și după criză pentru copiii care nu pot ajunge la școală sau nu au învățători. Și vedem în mediul rural o problemă majoră în acest sens. În plus, prin implementarea de tehnologie s-ar creea un standard de calitate la nivel național, iar copiii ar deprinde încă de mici aptitudini utile în economia digitală, care este economia viitorului”, a încheiat Iulian Stanciu.

Foto: Iulian Stanciu/captură stirileprotv.ro

Exit mobile version