VIDEO Ciucă: Am hotărât să găsim împreună o soluție pentru ca anul școlar să fie finalizat, examenele să se desfășoare

Foto: gov.ro

Premierul a declarat la începtul ședinței de Guvern care sunt măsurile propuse sindicatelor din Educație pentru stingerea conflictului de muncă.

„Am hotărât să găsim împreună o soluție pentru ca anul școlar să fie finalizat, examenele să se desfășoare. Să asigurăm în continuare stabilitatea socială și economică.

Să asigurăm în continuare oportunitățile prin folosirea fosndurilor asigurate prin liniile de finanțare europene.

OUG pentru mărirea salariilor cu 1.000 de lei lunar, brut, pentru personalului didactic și didactic auxiliar

În acest document vom asuma încadrarea personalului debutant la nivelul salariului mediu pe economie, această creștere de 1.000 de lei va fi un avans din creșterea convenită pe noua lege a salarizării.

Creștere în trei ani de zile, cu o creștere anul viitor de 40% din suma rămasă între grila viitoare și cea actuală.

Sindicatele să meargă să discute cu membri de sindicat și îmi exprim convingerea că cele discutate astăzi sunt măsuri ce pot să aducă

În seara aceasta la ora 19 vom avea o nouă întâlnire. Mâine vom avea o ședință de guvern excepțională în care vom aproba această ordonanță de urgență.

Am convenit ca la nivelul structurilor de Ministerul de Finanțe care colectează bani la bugetul de stat să se producă o serie de inlocuiri“

Concret, Guvernul României anunță într-un comunicat că va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Măsurile incluse în Ordonanța de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor“.

După impozitare și aplicarea contribuțiilor, suma de 1.000 de lei brut ar însemana 640 de lei net, adică banii cu care profesorii și personalul didactic auxiliar ar rămâne din cea oferită. Pentru personalul nedidactic, suma de 400 de lei brut ar însemna 260 de lei net.

Exit mobile version