VIDEO Elevi în costume populare, unele cu mânecă scurtă, ținuți în frig zeci de minute în Piața Bobâlna din Dej, ca să cânte un cântec patriotic și să facă poze cu autoritățile locale bine îmbrăcate

Foto: Ovidiu-Adrian Sălăjan

12 elevi de la o școală din Dej, județul Cluj, au fost duși de profesorii lor în Piața Bobâlna din centrul orasului, cu o zi înainte de Ziua Micii Uniri pentru a marca momentul festiv alături de oficialitățile locale, conform unui clip publicat pe internet de un fotograf local. Momentul a fost semnalat de ziardecluj.ro, la sesizarea unui părinte. În imagini se poate vedea că elevii sunt echipați doar cu costumele populare, fabricate de obicei dintr-o țesătură subțire de bumbac sau in.

Potrivit datelor Administrației Naționale de Meteorologie, la ora 9 dimineața în Municipiul Dej erau înregistrate -6o C, iar la ora 14:00 era 1 grad Celsius. Evenimentul „Hora Unirii în Piața Bobâlna a avut loc la ora 12:40 și a durat cel puțin 20 de minute, potrivit orarului publicat de primărie.

Toți ceilalți participanți la momentul festiv sunt, însă, bine și foarte bine îmbrăcați, echipați cu geci groase, cu căciuli sau palării de sezon. Cei 12 elevi au fost adunați mai întâi în fața Monumentului Marii Uniri din Piața Bobâlna, unde lângă ei apare o profesoară, cel mai probabil coordonatorul grupului, iar în timp ce s-au prins în hora mare alți elevi, cadre militare, profesori, preotul, primarul, viceprimarul, un consilier județean și alte persoane, elevii în costume populare au făcut și ei o horă a lor, cu profesoara/profesoarele.

Video: Ovidiu-Adrian Sălăjan

Comunicatul Primăriei arată că evenimentul a avut trei organizatori: Primăria Municipiului Dej, Cercul Metodic al Profesorilor de Istorie și Muzeul Municipal Dej. Mai Întâi a avut loc un simpozion la Centrul Cultural ”Arta” din oraș și apoi participanții la simpozion au ieșit în piață la horă.

Conform calendarului publicat de Primăra Dej, Hora Unirii a avut loc cu o zi înainte de 24 ianuarie, miercuri pe 23, când elevii erau încă la cursuri sau ar fi trebuit să fie. Conform acestui orar, hora din piață a avut loc în intervalul 12:40-13:00.

Momentul din Piața Bobâlna, unde cei 12 elevi erau în costume naționale, unele chiar cu mâneci scurte, ar fi durat 20 de minute, conform programului. Cel mai probabil durata a fost mai mare pentru sesiunea foto care a urmat și care poate fi văzută pe contul fotografului local Ovidiu Adrian Sălăjan. Printre oficialii prezenți sunt primarul localității, Costan Morar, viceprimarul Kovrig Anamaria și un consilier județean, Hadrian-Virgil Arion.

Exit mobile version