VIDEO Klaus Iohannis: Legile și normele de aplicare pentru implementarea proiectului România educată trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație sunt respectate

Foto: captură - presidency.ro

Mesaj în apărarea proiectului România educată, dat de președintele Klaus Iohannis duminică, la Festivalul „Săptămâna Haferland”, ediția a X-a, din localitatea Criț, județul Brașov. Șeful Statului a subliniat faptul că este „proiectul meu de suflet” și a făcut trimitere la proiectele de lege lansate în dezbatere publică pe 14 iulie. Iohannis a precizat că atât acestea cât și normele de aplicare „trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație sunt respectate”.

Este primul mesaj al președintelui Iohannis la adresa Guvernului și a Ministerului Educației, pe proiectele de legi ale Educației, de la lansarea în dezbatere publică a acestora, din data de 14 iulie.

Iohannis subliniază că „toată această perioadă de dezbatere publică este esențială pentru ca, la finalul ei, să nu avem doar un pachet legislativ închegat, ci și un proiect care se bucură de o susținere publică largă”.

Redăm declarația lui Klaus Iohannis:

„Este lăudabil că Festivalul acordă o importanță deosebită educației, protecției mediului și sustenabilității. În ultima perioadă resimțim din ce în ce mai mult efectele schimbărilor climatice și este foarte important ca fiecare dintre noi să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă acestea.

Avem responsabilitatea de a ne proteja planeta și resursele și de aceea trebuie să dezvoltăm comunități sustenabile și reziliente, cu respect față de mediul înconjurător.

În acest context, educația rămâne cheia unui viitor mai „verde”, a unei societăți durabile, cu asumare identitară. Mă bucur că Guvernul întreprinde în această perioadă pași concreți pentru implementarea proiectului meu de suflet, România Educată.

Legile și normele de aplicare pentru implementarea acestui proiect trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație sunt respectate.

Așa cum am spus în repetate rânduri, doar împreună putem construi România Educată de mâine. Așadar, toată această perioadă de dezbatere publică este esențială pentru ca, la finalul ei, să nu avem doar un pachet legislativ închegat, ci și un proiect care se bucură de o susținere publică largă.

Lumea s-a schimbat deja și continuă să se schimbe accelerat. În era tehnologiei, a obiectivelor „verzi”, a vitezei și accesului la informații, cultura și tradițiile ne oferă noi provocări în accesarea și cunoașterea acestora.

De asemenea, modul în care ne reconectăm la valorile identitare face parte integrantă din dezvoltarea noastră ca națiune”.

Reamintim că mesajul are loc în contextul în care ministrul Educației a declarat înainte de publicarea proiectelor că în acestea „veți vedea traducerea juridică a concluziilor proiectului România educată”.

Specialiștii, instituțiile sau organizațiile care au criticat proiectele de legi, au făcut apel la proiectul România educată, spunând că nu sunt respectate valorile proiectului prezidențial. Reamintim că cele mai criticate măsuri au fost desființarea CNADTCU, introducerea mai multor metode prin care se urmărește amnistierea plagiatorilor, în condițiile în care premierul Nicolae Ciucă este acuzat că a plagiat în teza sa de doctorat, stabilirea unui număr neprecizat dar „nu nelimitat” de mandate ale rectorilor universităților.

Exit mobile version