VIDEO Michelle Obama, către absolvenți: Nu lăsați niciodată pe cineva să vă spună că sunteți prea furioși sau că trebuie să tăceți / 3+1 lecții de la fosta primă doamnă a SUA, la cel mai mare banchet de absolvire organizat vreodată, online pe Youtube

Michelle Obama / Sursa: Captura Youtube

“Dacă vă e frică, sau sunteți confuzi, sau furioși, sau pur și simplu copleșiți (…) nu sunteți singuri. Și eu simt toate aceste lucruri. Toți le simțim”, a spus fosta primă doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, la începutul discursului său către promoția 2020, unul dintre cele mai puternice intervenții la Dear Class of 2020 – cel mai mare banchet de absolvire organizat vreodată online, difuzat duminică seară. Mesajul său, care a punctat valul de proteste ce a cuprins America în ultimele două săptămâni, pandemia Covid-19 și criza economică și socială cauzată de aceasta, s-a axat pe trei lecții valabile, în esență, pentru orice societate afectată de nedrepăți și inechitate. Iar concluzia: mânia e o forță care, dacă e canalizată către ceva constructiv, schimbă istoria, iar toată lumea trebuie să se facă auzită – prin implicare politică (vot) și prin implicare în viața comunității.
Intro: Despre vremurile fără precedent prin care trece lumea, dar care nu sunt o anomalie – “Nu există răspunsuri ușoare”

Invitată să țină discurs în calitatea sa de primă doamnă, Michelle Obama și-a început apelul către studenți prin a afirma că nu vorbește în această calitate, ci ca “om real, mamă, mentor și cetățean preocupat de viitorul vostru și al țării nostre.” Ea a afirmat că timpul prezent este unul al “tranziției” și, în lumina situației din țară, e greu să găsească “vorbe înțelepte”, mai ales că “toate lucrurile acelea superficiale, ce țin de titluri și funcții, toate au fost eliminate”.

Mesaje-cheie:

Și, raportându-se la problema rasismului din SUA, fără să menționeze anume, însă, chestiunea rasei, ea a prezentat problemele de fond, ce țin chiar de securitatea vieții, ale persoanelor din medii dezavantajate:

3+1 “lecții”

Michelle Obama a continuat arătând că nu are răspunsuri clare pentru toate problemele de acum, dar are de împărtășit “lecții pentru a avansa în aceste vremuri tumultuoase”.

“Democrația nu funcționează dacă amuțiți”

Ultima parte a discursului lui Michelle Obama a fost un apel la implicare în viața societății – de la proteste, la vor și la încercarea de a schimba ceva în propria comunitate.

“Dacă-ți petreci timpul punând câteun hashtag sau postând pe Internet – acest lucru e util, mai ales în pandemie, dar e doar un început. Mergi mai departe”, a spus Michelle Obama, Încheind cu un apel la implicare electorală, la mobilizarea oamenilor să voteze și la asculta și ce are celălalt de spus.

Discursul lui Michelle Obama la Dear Class of 2020 – integral:

 

Exit mobile version