VIDEO Ministrul Educației, despre corupția din școli: Școala este oglinda societății. Nu cred că în școală este mai multă corupție decât în societate

Foto: gov.ro

„Școala este oglinda societății. Nu cred că în școală este mai multă corupție decât în societate”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR2. Acesta a spus, întrebat despre soluțiile pentru eradicarea corupției în școli și în sistemul de învățământ în general, că prin concursul pentru directori, care va începe în septembrie, va privilegia competența.

Moderator: Vreau să aflu părerea dumneavoastră despre concluzia unui eurobarometru european realizat de Transparency Internațional conform căruia în România sistemul public de învățământ este pe locul doi la corupție. Ce părere aveți despre acest studiu barometru?

Sorin Cîmpeanu: Principala problema sistemului de învățământ din România este accesul inechitabil o educație de calitate. Cu siguranță aceasta este prima problemă…

Moderator: Dar corupția mascată din sistem nu este și aceasta o problemă?

Sorin Cîmpeanu: Școala este oglinda societății. Nu cred că în școală este mai multă corupție decât în societate.

Moderator: Există soluții?

Sorin Cîmpeanu: Da, există soluții. Tocmai de aceea vom începe din data de 14 septembrie cu organizarea unui concurs pentru ocuparea posturilor de director în toate școlile din România, un concurs care să privilegieze exclusiv competența. Vom avea o probă scrisă cu subiecte relevante și atent securizate, după care vom avea o probă de interviu la care, pentru prima dată vor participa, alături de reprezentantul Inspectoratului și autorității locale, doi profesori din școală, pentru prima oară, doi profesori titulari, aleși prin vot secret și, foarte important, un reprezentant al companiilor cu departamente puternice de resurse umane, un reprezentant al firmelor de recrutare, sau un reprezentant al mediului universitar cu experiență în management instituțional și management educațional. Configurația acestei comisii de interviu, modul de organizare îmi dau încredere că vom avea un început bun pentru o coloană vertebrală solidă a întregului sistem de învățământ, pentru că directorii de școli sunt coloana vertebrală a întregului sistem de învățământ. Dacă un director de școală nu va permite în școala lui acte de corupție, atunci vom avea șanse, cu siguranță mai multe, să rezolvăm și această problemă”.

Foto: gov.ro

Exit mobile version