Sorin Cîmpeanu: Ați văzut pe undeva o definiție a plagiatului validă juridic? Eu n-am văzut

Sorin Cîmpeanu / Foto: Adrian Cuba - Agerpres Foto

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu există o definiție a plagiatului „validată juridic”, la dcnews.ro: „Ați văzut pe undeva o definiție a plagiatului validă juridic? Eu n-am văzut. (…) Nu ne-am obosit să-l clarificăm la nivel juridic, legislativ”. Declarația vine în contextul în care Sorin Cîmpeanu a cerut în luna august a anului trecut să-i fie analizată teza de doctorat de către Universitatea de Științe Agronomice. Până acum, instituția de învățământ nu a emis niciun fel de decizie.

Invitat să prezinte o poziție în legătură cu rezultatele studiului despre integritatea academică la liceu, studiu realizat de profesorul Dumitru Sandu, ministrul Educației a răspuns că nu este o „definiție a plagiatului validă juridic”.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că atât tinerii, cât și unii adulți nu știu când plagiază: „Mulți dintre acești tineri nici măcar nu-și dau seama că greșesc atunci când fac aceste lucruri. Nu realizează că e ceva ce nu este în regulă. Dacă nu li se spune, nu li se explică, și am avut nu numai copii, știți foarte bine că am avut și adulți care n-au știut”.

„Bine, la vremea respectivă e drept că nici nu erau reguli, pentru că regulile au apărut prima oară în 2006, după aceea în 2011. Nici acum nu sunt clare”, a completat ministrul Educației.

Ministrul Educației este de părere că terminologia n-a fost clarificată: „N-am avut priceperea să clarificăm terminologia, pentru că dacă vrei să rezolvi lucrurile, trebuie să prezinți lucruri clare. Tot timpul am speculat mai bine sau mai puțin bine, cu mai multă sau mai puțină determinare, dar am uitat că lucrurile trebuie să aibă un început, iar începutul se face cu o clarificare a termenilor. Multora le este jenă, adică ‘cum să spunem că nu știm ce înseamnă plagiat?’. Nu, din punct de vedere juridic nu știm, că nu este definit undeva expresiv. Sigur că știm, dar nu ne-am obosit să-l clarificăm la nivel juridic, legislativ”.

Precizăm că legea 206 din 27 mai 2004 definește plagiatul la art. 4 alin (1) punctul (d) astfel: „expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale”.

Moderator: Și atunci se duc în instanță și contestă?

Sorin Cîmpeanu: E un ping-pong. Avem reglementări neclare, și nu numai la nivel de legi: și la nivel de hotărâri de Guvern și la nivel de ordin de ministru. Este o tocmeală.”

Informații de context

Pe 16 decembrie 2014, la două zile după ce la ministerul Educației ajunsese Sorin Cîmpeanu, Victor Ponta a trimis o scrisoare rectorului Universității București, Mircea Dumitru, prin care „îl notifica” pe acesta că a decis să renunțe la titlul de doctor în drept.

Două zile mai târziu, Sorin Cîmpeanu anunța că a primit de la Universitatea București solicitarea de retragere a titlului de doctor pentru șeful său de Cabinet și că are de gând să respecte legea.

Pe 29 decembrie 2014 Guvernul aproba în ședință o Ordonanță de Urgență prin care modifică Legea Educației introducând în actul normativ posibilitatea de retragere a titlului de doctor.

Video, la 43:40:
Citește și:
Cercetătorul Mircea Iliescu, în contextul acuzației de plagiat a premierului Nicolae Ciucă: Impostura academică îi afectează pe cei tineri. Important este modelul pe care îl au cei tineri care termină un liceu și ar vrea să facă educație și cercetare, și dacă ei consideră că în România doctoratul lor nu valorează, atunci vor pleca și îi vom pierde

Exit mobile version