VIDEO Vloggerul Selly: După 12 ani de şcoală ai ieşit pe poarta liceului, în 2020, perfect pregătit pentru anul 1990

Foto: Selly/Youtube.com

Dupa 12 ani de şcoală ai ieşit pe poarta liceului, în 2020, perfect pregătit pentru anul 1990, spune Andrei Șelaru, cunoscut ca vloggerul Selly, într-un clip filmat imediat după festivitatea de absolvire și după ce a dat Bacalaureatul, pe care l-a promovat cu media 9,60.

Clipul are peste 560 de mii de vizualizări pe Youtube și este pe locul 6 în clipurile aflate în creștere (trending) pe România în acest moment. Este pentru prima dată când un clip dedicat Educației și problemelor din Educație intră în acest top al Youtube.

”Trebuie să avem discuția asta despre ce înseamnă educația în 2020, ce mai înseamnă bacalaureatul în 2020, pentru că dacă ceva nu se va schimba acum în educație, în 10-20 de ani educația din România chiar n-o să mai însemne nimic”, cu acest mesaj își începe Selly monologul, după care explică faptul că tocmai a participat împreună cu toți colegii săi la festivitatea de absolvire de la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova.

„Problema mea nu este cu vreun liceu sau cu vreun profesor, problema mea este cu programa școlară și cu materia care este predată în școlile din România. Pentru că ce învățăm noi la școală nu prea are legătură cu realitatea și asta e o mare mare problemă. Eu am spus în repetate rânduri că școala din România nu te pregătește pentru viitor, ci pentru trecut și nu am inventat eu treaba asta. Sunt oameni mult mai inteligenți decât mine care au exact aceeași părere.

Uitați-vă un pic cat de repede se schimbă lumea din jurul vostru. Gândiți-vă ce telefon aveați, spre exemplu, acum 10 ani și ce telefon aveți acum. Gândiți-vă cum arăta efectiv lumea din jurul vostru acum 20 de ani și cum arată acum, cât de mult a avansat efectiv tehnologia. Sau, acum 30 de ani, cât de dificil era să iei legătura cu cineva care era în partea cealaltă a Pământului și cum acum, cu un singur click, instantaneu îi putem vedea și auzi la calitate foarte, foarte bună.

Și în toată lumea asta super modernă, super digitalizată, care se schimbă foarte foarte repede, lucrurile pe care noi le învățăm la școală au rămas cam aceleași de 30 de ani încoace.

Sunt aceleași materii la care înveți aceleași lucruri și din cauza asta atunci când ajungi la 18-19 ani și ieși pentru ultima dată pe poarta liceului, cu bacul luat și cu diplomă de absolvire în mână când termini liceul se presupune că ai stat 12 ani în tot sistemul acesta de învățământ ca să fii pregătit pentru viață, ca să fii pregătit pentru viitor. Ai ieșit pe poarta liceului în 2020, perfect pregătit pentru anul 1990.

Asta gândindu-te că era actual ce se preda atunci, dar nu prea cred. Gândiți-vă la câte meserii noi au apărut în ultimii 20-30 de ani: de la programator, la IT-st, vlogger și așa mai departe. Gândiți-vă câte meserii au devenit inutile între timp și gândiți-vă cât de puține lucruri cu adevărată aplicabilitate în viața reală, în viața de zi cu zi, învățați de fapt în liceu.

Școala primară și gimnaziul – înveți într-adevăr o grămadă de chestii folositoare, dar în liceu chiar se schimbă situația. Se pune accentul, toată lumea se concentrează pe 3-4 materii, materiile de bază: istorie, geografie, română, matematică, biologie, iar restul materiilor sunt ignorate complet. Și dacă școala din România ar funcționa, eu chiar nu aș comenta despre lucrurile astea, dar cred că suntem cu toții conștienți de faptul că școala din România nu funcționează.

Cu 40% analfabeți funcțional în România, școala noastră se promite că cu ce vei învăța aici te vei descurca în viață, vei fi pregătit pentru viitor.

Învățăm într-adevăr o grămadă de lucruri în școală de la matematică până la istorie, dar mi se pare că se pune obsesiv accentul pe 3-4 materii, ignorând materii care sunt mult mai importante, cum ar fi educația financiară, sau educație civică. Acestea sunt complet băgate sub preș, complet ignorate. Școala pur și simplu ocolește lucrurile astea și eu chiar cred că oamenii care iau deciziile nu fac asta din greșeală, cred că e o treabă intenționată acolo. Oamenii care conduc învățământul din România de 30 de ani încoace, oamenii care sunt acolo sus și au într-adevăr putere de decizie asupra lucrurilor care se Întâmplă sunt fie proști, fie ticăloși fie în cel mai rău caz sunt și proști și ticăloși .

România e o țară săracă, România e o țară cu o grămadă de oameni îngropați în rate, îngropați în datorii, de ce nu se face o oră despre cum să gestionezi mai bine banii? Despre cum funcționează banii? Despre când să iei un credit, de ce să nu iei anumite credite, despre cum funcționează băncile, despre cum funcționează toate lucrurile astea. Pentru că avem nevoie, avem o problemă reală în gestionarea banilor. Sunt foarte mulți oameni care chiar dacă au bani, nu știu ce să facă cu ei și î pierd sau ajung în situații care îi costă foarte mult .

În liceu bagi zeci, sute de pagini despre operele marilor autori români. Pentru bac înveți, la o poezie de două strofe, trei pagini de comentarii. În care analizez titlul, tema, viziunea, fiecare figură de stil, tocind cuvânt cu cuvânt părerea unui critic despre opera respectivă. Câți dintre voi o să se facă poeți, scriitori, prozatori?

Dar de ce e obligatoriu ca fiecare copil din România, indiferent la ce profil la liceu e să învețe despre lucrurile astea atât de mult. Ca să citească, veți spune, poate, unii dintre voi. Citesc ce vreau eu, de ce trebuie să citesc literatura obligatorie din programa de Bac? Ok, veți spune că limba română, pe lângă toate lucrurile astea, te învață și să te exprim corect. Te învață să-ți argumentezi o idee, te învață să-ți formulezi un punct de vedere și să nu faci greșeli gramaticale. Dar cum te învață ea să îți exprimi tu punctul de vedere când tu tocești trei pagini din punctul altcuiva de vedere.

Vă rog nu-mi spuneți mie că nu știți cum funcționează de fapt comentariile la română. Dacă voi v-ați apuca să vă scrieți propriile idei despre ce citiți și nu ați folosi exact cuvintele care sunt în comentariul ăla, exact tema, „condiția de damnare a geniului într-o societate”, dacă nu ați folosi exact cuvintele alea ce note ați luat?

Efectiv asta înseamnă un comentariu, asta înseamnă subiectul III de la română de la Bac. Nu e pic de originalitate și tu nu ai niciun pic de aport personal la treaba aia. Într-adevăr ai și o compunere argumentativă la Bac, dar ea este punctată mult mai puțin decât este acel comentariu pe care trebuie să-l tocești. Un comentariu în care găsești și citate din text, trebuie să știi 3-4 metafore, 3-4 figuri de stil din fiecare operă și să tocești punctul criticului de vedere despre metaforele ăla, despre ce-a vrut să zică autorul. Chestii la care nici măcar autorul care a scris opera nu s-a gândit.

Trebuie să reproduci ca un robot comentariul ăla, dar dacă tu scrii din capul lui tău ce ai înțeles tu din opera aia nu ți se va puncta și atunci trebuie să mergi la meditație și să tocești acele comentarii. Și asta nu o spun doar eu, vă spun chiar și cei din Ministerul Educației dacă vă vine să credeți”.

Andrei Selaru, cunoscut drept vloggerul Selly, este unul dintre cei mai populari tineri din mediul online.

Foto: youtube.com/selly

Exit mobile version