Vizionări de filme documentare despre istoria orașului Timișoara, joi, 26 ianuarie: “Harta secretă: oameni și locuri”

Foto: Universitatea de Vest Timișoara (UVT)

Universitatea de Vest din Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara organizează evenimentul “Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” unde pot fi vizionate gratuit documentare despre orașul Timișoara, din perspectiva cafenelelor sau a uzinei de apă din Timișoara, în 26 ianuarie.

“O echipă de oameni pasionați de istoria orașului, în frunte cu scriitoarea Adriana Babeți, scoate la lumină istoriile și locurile uitate sau neștiute ale Timișoarei. Descoperirile lor au fost transpuse în mai multe filme documentare”, potrivit Universității de Vest Timișoara.

Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” este un proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara, care face parte din Programul Cultural Național Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, anunță Universitatea.

Proiecțiile vor fi difuzate la Cinema Victoria și vor începe la ora 18:00.

Joi, 26 ianuarie:

„Cafeină pe Bega”. Episodul aduce în atenţia publicului câteva momente din istoria cafenelelor în Timişoara, marcând trei premiere de pe teritoriul actual al României. Între acestea, funcţionarea primei cafenele turceşti (1560).

Durată: 25 minute

„Timpuri noi. O mică revoluţie”. Acest nou episod omagiază personalitatea timişoreanului Francesco Illy, inventatorul espressorului modern.

Durată: 25 minute

Dialog cu: Adriana Babeți, Gabriel Kohn, Bogdan Danciu

Miercuri, 25 ianuarie, au fost alte două proiecții:

Trei OZN-uri la Timișoara și o poveste despre apă
O incursiune spectaculoasă în istoria uzinei de apă din Timișoara, cu secvențe total necunoscute publicului.
Durată: 25 min

Legenda Casei H
Filmul reconstituie povestea proiectării și construirii unei case-unicat din Timișoara, dar și din România, multipremiată național și internațional, operă a arhitectului Radu Mihăilescu. În același timp, pelicula reface traseul unor biografii pe care construirea casei le modifică total în bine, de la comanditar, la muncitori și arhitect.
Durată: 26 min

Exit mobile version