Ziua învățătorului – 5 iunie / În România sunt peste 47 de mii de cadre didactice în învățământul primar

Foto: © Luminastock | Dreamstime.com

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, la 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern, scrie Agerpres.

În România, în anul școlar 2020-2021 erau 47.048 de cadre didactice în ciclul de învățământ primar, potrivit Ministerului Educației, în scădere cu peste 3.000 față de perioada 2012-2014.

Personalitate complexă, Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 – m. 17 sept. 1823) s-a manifestat ca organizator şi conducător de şcoală, autor al mai multor manuale, inginer practician, orator, moralist şi scriitor. Născut la Avrig, tânărul Lazăr a beneficiat de o pregătire enciclopedică, studiind, mai întâi la Cluj, apoi la Viena, limbi străine, teologie, drept, filosofie, ştiinţe, pedagogie, literatură, matematică, inginerie, ştiinţe militare, medicină, fiind influenţat de curentul iluminist, potrivit volumului “Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900” (Bucureşti, Editura Academiei, 1979).

Prima şcoală superioară românească şi-a început activitatea în august 1918, în localul de la “Sf. Sava”, potrivit https://cnlazar.ro, iar inaugurarea a fost marcată prin lansarea, de către Gheorghe Lazăr, a cunoscutei “Înştiinţări”, în care era expus un adevărat proiect de organizare a învăţământului românesc în patru trepte (“tagme”) de învăţături: de la prima treaptă, destinată începătorilor, care prevedea predarea unor cunoştinţe elementare de scris şi citit, elemente de religie, de gramatică şi de aritmetică, la cea de-a patra, destinată desăvârşirii studiilor tehnice pentru pregătirea inginerilor, pe de o parte, a juriştilor şi profesorilor, pe de alta, iar pentru cei care doreau să se facă preoţi, se preconiza un program aparte, cu ore de religie şi istoria religiei, potrivit lucrării amintite.

Proiectul legislativ privind instituirea acestei zile a fost iniţiat de un grup de 70 de parlamentari, care au subliniat, în expunerea de motive, că “drumul României în Europa trece, invariabil, prin şcoală” şi se impune ca învăţământul să primească atenţia cuvenită, acesta fiind unul dintre domeniile care “ne mai reprezintă cu onoare în exterior”, potrivit www.cdep.ro. Astfel, Ziua învăţătorului se doreşte a fi un prilej bun de reflecţie asupra şcolii şi a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de dascăli. Nu întâmplător a fost aleasă ziua de 5 iunie, care reprezintă data naşterii “fondatorului învăţământului în limba naţională în Ţara Românească” – Gheorghe Lazăr.

Senatul a adoptat propunerea legislativă la 20 iunie 2007 şi Camera Deputaţilor la 9 octombrie 2007. Legea nr. 289/2007 privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi a învăţătorului a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 749 din 5 noiembrie 2007. Ziua învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale din sistemul românesc. Potrivit Legii 289/2007, Ministerul Educaţiei şi alte instituţii pot acorda premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor, pentru merite deosebite.

Foto: © Luminastock | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version