VIDEO Florin Cîțu, la videoconferința pentru începerea anului școlar: 2.400 de elevi din 11 localități încep școlile online, dar pentru restul ne vedem mâine în curtea școlii

Foto: colaj/gov.ro

Sunt 2.400 de elevi care trebuie să înceapă, din păcate, școlile online, pentru restul ne vedem mâine în curtea școlii, a declarat premierul Florin Cîțu la începutul videoconferinței organizate duminică la Palatul Victoria, pe tema începerii anului școlar. Premierul a ținut să precizeze, după ce a spus câteva lucruri despre școli, că sunt nunți programate în zonele cu rată mare de infectare și că acestea nu ar trebui anulate. A intervenit de la Cluj-Napoca și ministrul de interne, Lucian Bode, care a prezentat situația desfășurării festivalului Untold.

Premierul Florin Cîţu a discutat cu prefecţii şi cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică despre pregătirile în vederea deschiderii noului an şcolar, care stă tot sub semnul pandemiei de coronavirus.

Florin Cîțu a spus că, din informațiile pe care le are, sunt 11 localități în care școala va începe online, dar a enumerat doar 10:

11 localități, deși, domul ministru, înțeleg că mai este una în plus, dar avem 5 localități în Satu Mare, în situația pe care o am eu acum, 2 în Arad, una în Sălaj, una în Dolj și una în Teleorman”.

Ministrul Educației a intervenit și a spus că sunt 12 localități cu școală online, unde incidența depășește 6 la mie:

„Sunt 6 localități din Satu Mare, sunt 2 din județul Arad, sunt: una din Teleorman, una din Sibiu, una din Sălaj și una din Dolj”, a spus Cîmpeanu.

Reamintim că nicio autoritate nu a publicat până la această oră lista acestor localități.

Principalele declarații:

Florin Cîțu, premier:

Nu a fost transmis în direct de către Guvern decât cuvântul de deschidere al premierului. Videoconferința continuă pe pagina Ministerului Afacerilor Interne:

Ministrul de interne a intervenit în videoconferință, în direct de la Cluj-Napoca, și primul lucru pe care l-a spus în ședința despre începeprea anului școlar a fost anunțul că Festivalul Untold s-a desfășurat în siguranță.

Lucian Bode, Ministerul de interne:

Sorin Cîmpeanu, Ministerul Educației:

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății:

Noul an şcolar 2021 – 2022 începe luni, cu prezenţă fizică la cursuri în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România. Numărul localităților cu rată de infectare de peste 6 la mie, în care copiii vor face școală online, s-a dublat în ultima săptămână, de la 6, la 14, după cum arată datele oficiale prelucrate de specialiștii Universității Babeș Bolyai, Cluj-Napoca, în proiectul „COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor”. Față de acum 10 zile, numărul localităților peste 6 este de 4 ori mai mare.

După datele oficiale publicate de autorități pentru ziua de vineri, 10 septembrie, zi de referință pentru stabilirea scenariilor în școli, următoarele localități au rata de incidență peste 6 cazuri la 1.000 de locuitori:

1AradCărand7.43
2AradIgnești8.71
3DoljBechet8.61
4GiurgiuBolintin-Deal6.0
5Satu MareBixad8.02
6Satu MareBătarci6.85
7Satu MareCălinești-Oaș6.18
8Satu MareCămărzana8.22
9Satu MareGherța Mică9.4
10Satu MareTurț7.88
11Satu MareTârșolț13.57
12SibiuȘeica Mică10.6
13SălajȘimișna7.67
14TeleormanBeuca6.56
Sursa: https://econ.ubbcluj.ro/coronavirus/

În ședința cu prefecții și reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică din 2 septembrie, premierul Florin Cîțu spunea că prezența fizică „este scenariul meu de bază în acest an”.

“Avem în primul rând începerea anului școlar. Aș vrea să încep cu acest lucru și după aceea mergem şi la celelalte. În CNSU, știți foarte bine, astăzi, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății am aprobat hotărârea prin care a fost adoptat ordinul comun, ordin care stabilește modul în care se va desfășura anul școlar. Şi aici luăm în calcul două scenarii, şi vreau să fie clare pentru toată lumea: în localitățile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6 la mie, în acest caz se permite participarea cu prezență fizică la cursuri pentru cei care merg la creșe, grădinițe și școli.

Am spus din primul moment că este scenariul meu de bază în acest an, să mergem, să avem anul școlar cu prezența fizică, până la 6 la mie prezență fizică pentru cei care merg la creșe, grădinițe și școli. Bineînțeles – şi aici este iarăși foarte important – cu respectarea regulilor de siguranță în contextul pandemiei: avem mască, purtăm mască în interior, dezinfectant etc. Sunt și alte condiții pe care le avem detaliate în ordin.

Peste 6 la mie, elevii din clasele I-XII trec în sistem online, iar cei care merg la creșe, grădinițe, respectiv, cei din învățământul special participă în continuare fizic la cursuri, până la instituirea măsurii de carantină în localitatea în care trăiesc, desigur dacă această măsură va fi necesară. Deci, foarte simplu, până la 6 la mie toată lumea cu prezență fizică, peste 6 la mie trec online cei între clasele I și XII, toți ceilalți merg cu prezență fizică, până în momentul în care o localitate este declarată în carantină.

Mesajul meu, atât pentru prefecți, cât și pentru reprezentanții DSP-urilor: vă rog să vă implicați serios, să colaborați, să vă asigurați că sunt luate toate măsurile pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare fără probleme și cu riscuri cât mai mici. Repet, țin foarte mult să avem acest an școlar cu desfășurare în sistem fizic și este foarte important să facem totul pentru siguranța copiilor. În același timp, așa cum am spus de fiecare dată, dacă întâmpinați probleme, dacă aveți probleme în organizarea acestui proces vă rog să le ridicați, ca să le putem rezolva cât mai rapid; acesta este rolul acestor întâlniri, vom mai avea și săptămâna viitoare încă una, chiar înainte de începerea anului școlar”, a spus Florin Cîțu.

Pentru cei aproximativ 2.900.000 de elevi şi preşcolari cursurile anului şcolar 2021 – 2022 se vor derula pe parcursul a 34 de săptămâni.

În contextul pandemiei, a fost emis un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care prevede în continuare asigurarea distanţării fizice, purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor şi circuite clare de acces în sălile de clasă.

Citește pe larg articolele relevante, proceduri din ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății pentru începutul de an școlar 2021-2022, precizările și recomandările din ultima lună.
Exit mobile version