DOCUMENT A început vaccinarea în România. Prima persoană vaccinată, o asistentă medicală de 26 de ani. Cum funcționează vaccinul și cum arată adeverința de vaccinare

A început campania de vaccinare și în România, potrivit G4Media.ro. Prima doză a fost injectată Mihaelei Anghel, asistenta medicală care a preluat primul pacient infectat cu coronavirus. Asistenta are 26 de ani, lucrează de 4 ani la Institutul ”Matei Balș” și a stat 15 minute sub observație după ce a făcut vaccinul.

Vaccinul administrat are denumirea BNT162b2 și este dezvoltat de Pfizer și BioNTech – este primul vaccin care a obținut autorizația de punere pe piață în Uniunea Europeană.

Ce se întâmplă după inocularea vaccinului și cum funcționează acesta

Vaccinul va pregăti organismul uman să se apere împotriva COVID-19. Pentru a pătrunde în organism și pentru a cauza boala, virusul SARS-CoV-2 utilizează o proteină aflată pe învelișul său, proteină denumită proteina S (spike). Vaccinul conține instrucțiunile genetice (ARN mesager) necesare pentru generarea proteinei S, potrivit site-ului oficial al campaniei de vaccinare din România.

Când o persoană este vaccinată, celulele sale vor ”citi” instrucțiunile genetice din ARN-ul mesager și vor sintetiza proteina S. Sistemul imun al persoanei respective va recunoaște această proteină ca fiind străină și va declanșa mecanismele de apărare imună, producând anticorpi  și celule T specifice.

Dacă mai târziu, persoana vaccinată va intra în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imun va recunoaște virusul și, prin intermediul anticorpilor și al celulelor T specifice, va neutraliza virusul, prevenind, astfel, intrarea în celulele sănătoase ale corpului și distrugând eventualele celule infectate. Astfel, se va asigura protecția împotriva COVID-19.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații.

Ce document se va elibera în momentul vaccinării?

Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.

Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat.

Cum arată adeverința de vaccinare a primei persoane vaccinate

Vaccinarea este gratuită, voluntară (neobligatorie), iar adeverința doveditoare nu este eliberată cu scopul de  a condiționa sau restricționa ulterior drepturile persoanelor vaccinate, potrivit vaccinare-covid.gov.ro.

Foto: captură RO Vaccinare/Laurențiu Turoi

Exit mobile version