DOCUMENT A început vaccinarea în România. Prima persoană vaccinată, o asistentă medicală de 26 de ani. Cum funcționează vaccinul și cum arată adeverința de vaccinare

3.195 de vizualizări
A început campania de vaccinare și în România, potrivit G4Media.ro. Prima doză a fost injectată Mihaelei Anghel, asistenta medicală care a preluat primul pacient infectat cu coronavirus. Asistenta are 26 de ani, lucrează de 4 ani la Institutul ”Matei Balș” și a stat 15 minute sub observație după ce a făcut vaccinul.

Vaccinul administrat are denumirea BNT162b2 și este dezvoltat de Pfizer și BioNTech – este primul vaccin care a obținut autorizația de punere pe piață în Uniunea Europeană.

Ce se întâmplă după inocularea vaccinului și cum funcționează acesta

Vaccinul va pregăti organismul uman să se apere împotriva COVID-19. Pentru a pătrunde în organism și pentru a cauza boala, virusul SARS-CoV-2 utilizează o proteină aflată pe învelișul său, proteină denumită proteina S (spike). Vaccinul conține instrucțiunile genetice (ARN mesager) necesare pentru generarea proteinei S, potrivit site-ului oficial al campaniei de vaccinare din România.

Când o persoană este vaccinată, celulele sale vor ”citi” instrucțiunile genetice din ARN-ul mesager și vor sintetiza proteina S. Sistemul imun al persoanei respective va recunoaște această proteină ca fiind străină și va declanșa mecanismele de apărare imună, producând anticorpi  și celule T specifice.

Dacă mai târziu, persoana vaccinată va intra în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imun va recunoaște virusul și, prin intermediul anticorpilor și al celulelor T specifice, va neutraliza virusul, prevenind, astfel, intrarea în celulele sănătoase ale corpului și distrugând eventualele celule infectate. Astfel, se va asigura protecția împotriva COVID-19.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații.

Ce document se va elibera în momentul vaccinării?

Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.

Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat.

Cum arată adeverința de vaccinare a primei persoane vaccinate

Vaccinarea este gratuită, voluntară (neobligatorie), iar adeverința doveditoare nu este eliberată cu scopul de  a condiționa sau restricționa ulterior drepturile persoanelor vaccinate, potrivit vaccinare-covid.gov.ro.

Foto: captură RO Vaccinare/Laurențiu Turoi


2 comentarii
  1. A cui asistenta e. Mi se pare normal sa vaccinezi persoane vulnerabile, 60-65 de ani. in Anglia si Germania s-au vaccinat persoane de 90 si 101 ani prima data.

  2. Admir bărbații acestei nații ca au fost “GALANȚI” și au acordat întâietate doamnelor la vaccin!!!
    Nu și-au permis sa se “înghesuie” la coadă înaintea doamnelor NICI POLITICIENI, NICI DIRECTORI DE SPITALE, ȘEFI DE SECȚII SAU MEDICI…..
    Bravo ție Mihaela Anghel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Inspecțiile școlare, norma profesorilor

Începe selecția pentru Consiliul cu rol fundamental în stabilirea plagiatelor, CNADTCU. Ministerul publică profilul viitorilor membri și principiile de alegere – demnitarii și politicienii, excluși

Ministerul Educației anunță că a început demersurile pentru selecția viitorilor membri CNATDCU – mandatul 2020-2024. Selecția vine în contextul în care mandatul membrilor comisiilor de specialitate și ai Consiliului General…
Vezi articolul

Federația Părinților cere public ministrului Educației să prezinte școlile cu clase supra-aglomerate care încalcă legea numărului maxim de elevi, după ce nu a primit niciun răspuns timp de peste o lună: Tăcerea reprezintă un refuz tacit de a dispune măsurile

„Să ne comunicați dacă ați sesizat organele de cercetare penală, conform obligațiilor legale, precum și autoritățile implicate în activitate de evaluare și acreditare a acelor unități de învățământ care încalcă…
Vezi articolul