Acces nelimitat al adolescenților de peste 14 ani la programe de educație pentru sănătate, fără acordul părinților – ținta unei noi campanii Salvați Copiii

Foto: Salvati Copiii Romania

O campanie intitulată „Vrem educație pentru sănătate în școli!”, prin care se cere acces nelimitat al adolescenților de peste 14 ani la programe de educație pentru sănătate, fără acordul părinților, a fost anunțată, joi, de organizația Salvați Copiii România, potrivit G4Media.ro. Aceasta pleacă de la situația educației sexuale în rândul adolescenților români, comparată cu situația din alte țări europene.

Potrivit organizației, care citează diverse analize și studii din ultimii ani:

„Educația pentru sănătate este un drept al adolescenților, nu o stigmă socială. Este important să acționăm în beneficiul copiilor noștri, și nu în virtutea unor prejudecăți sociale care îi pot pune pe copii în situații de risc. Accesul la informație înseamnă sănătate, cunoaștere a drepturilor și securitate”, spune Andreea Raicu, ambasadorul campaniei, citată în comunicatul „Salvați Copiii”.

Organizația afirmă că, potrivit cercetărilor recente, 77% dintre români sunt de acord cu predarea educației despre sexualitate în școală, cu condiția ca această materie să fie fundamentată științific, incluzând noțiuni privind riscurile începerii vieții sexuale, protecția în fața bolilor, reproducerea, avortul, identitatea de gen și implicând participarea unor profesioniști din domeniul psihologiei și al medicinei, precizează sursa citată.

Salvați Copiii face trimitere la faptul că Parlamentul României a adoptat, în 2022, modificări ale Legii 272/2004 privind protecția şi promovarea drepturilor copilului, stabilind că în unitățile școlare se vor derula sistematic din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinților, programe de educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. Organizația notează că s-a opus acestei reglementări, propunând în schimb să fie solicitat acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali doar în cazul copiilor sub 14 ani.

Citește mai mult pe G4Media.ro

Exit mobile version