Acces nelimitat al adolescenților de peste 14 ani la programe de educație pentru sănătate, fără acordul părinților – ținta unei noi campanii Salvați Copiii

677 de vizualizări
Foto: Salvati Copiii Romania
O campanie intitulată „Vrem educație pentru sănătate în școli!”, prin care se cere acces nelimitat al adolescenților de peste 14 ani la programe de educație pentru sănătate, fără acordul părinților, a fost anunțată, joi, de organizația Salvați Copiii România, potrivit G4Media.ro. Aceasta pleacă de la situația educației sexuale în rândul adolescenților români, comparată cu situația din alte țări europene.

Potrivit organizației, care citează diverse analize și studii din ultimii ani:

  • La vârsta de 15 ani, 1 din 4 băieți români (24%) și 1 din 7 fete (14%) au declarat că au avut contact sexual, iar 1 din 4 adolescenți care fac sex nu folosesc metode de protecție. La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din nașterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România.
  • Danemarca, țară care a introdus cel mai devreme în lume educația sexuală în școli (1930),  înregistrează una dintre cele mai scăzute rate a nașterilor la adolescente între 15 și 19 ani, de peste 8 ori mai mică decât cea a adolescentelor din România (la nivelul anului 2017).
  • La nivelul Uniunii Europene, 20 de state au inclus în curriculum-ul școlar educația pentru sănătate, cu participare obligatorie, care include și componenta educației sexuale.

„Educația pentru sănătate este un drept al adolescenților, nu o stigmă socială. Este important să acționăm în beneficiul copiilor noștri, și nu în virtutea unor prejudecăți sociale care îi pot pune pe copii în situații de risc. Accesul la informație înseamnă sănătate, cunoaștere a drepturilor și securitate”, spune Andreea Raicu, ambasadorul campaniei, citată în comunicatul „Salvați Copiii”.

Organizația afirmă că, potrivit cercetărilor recente, 77% dintre români sunt de acord cu predarea educației despre sexualitate în școală, cu condiția ca această materie să fie fundamentată științific, incluzând noțiuni privind riscurile începerii vieții sexuale, protecția în fața bolilor, reproducerea, avortul, identitatea de gen și implicând participarea unor profesioniști din domeniul psihologiei și al medicinei, precizează sursa citată.

Salvați Copiii face trimitere la faptul că Parlamentul României a adoptat, în 2022, modificări ale Legii 272/2004 privind protecția şi promovarea drepturilor copilului, stabilind că în unitățile școlare se vor derula sistematic din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinților, programe de educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. Organizația notează că s-a opus acestei reglementări, propunând în schimb să fie solicitat acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali doar în cazul copiilor sub 14 ani.

Citește mai mult pe G4Media.ro


4 comments
  1. Personal nu vad raul din asta. Adolescentul are dreptul sa fie informat, mai ales in aceasta etapa importanta a vietii sale, iar in anumite cazuri, convingerile parintilor pot reprezenta un impediment.

  2. își asumă! N au decât să facă acțiunile astea in afara școlii!
    In scoli se cere acordul părintelui și pentru a l trimite la psihologul din școală daca n are 18 ani!

  3. Mamele sub 15 ani nu frecventează școala, sunt doar vreo 700 în toată țara iar situația lor se datorează în 98% din cazuri apartenței la o etnie și ritualilor acesteia, despre care vă faceți că nu vedeți, nu știți. Educația sexuală / de sănătate e doar preșul pe sub care vreți să băgați alte mizerii ideologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel al Comisiei Europene pentru școlile, centrele de cercetare și ONG-urile care vor să se implice în adoptarea cadrului de competență financiară pentru adulți în Uniunea Europeană

Identificarea celor care predau educația financiară pentru adulți și care are utilizează sau vor utiliza cadrul de competență financiară, solicitată printr-un apel comun de Comisia Europeană, Direcția Generală pentru Stabilitate…
Vezi articolul

Peste 540 de elevi și profesori din 55 de țări vin în luna decembrie în România, la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2024. Ministerul Educației primește jumătate de milion de euro de la Guvern pentru organizare – document

Peste 540 de elevi și profesori din 55 de țări vin în luna decembrie în România, la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO 2024, potrivit memorandumului aprobat joi,…
Vezi articolul

Profesorul Dorin Stănescu, vicepreşedintele Societăţii de Ştiinţe Istorice din România: Avem nevoie de site-uri dedicate ca să predăm modern istoria / Oficialii „aruncă niște cuvinte”, pentru a „da cumva vina pe profesori” / Despre predarea după dictare: s-ar „practica peste tot”

Profesorul Dorin Stănescu acuză oficialii din Educație că preferă să schimbe direcția dezbaterilor pentru noile planuri-cadru pentru liceu „pentru a da cumva vina pe profesori”, în loc să ofere soluții…
Vezi articolul

Fostul secretar de stat din Educație responsabil cu fondurile europene: Ministerul trebuie să facă publice proiectele în derulare, partenerii, modul lor de selecție, experții, echipele de management, indicatorii realizați, produsele finale, pe pagini web dedicate

Ministerul Educației trebuie să facă publice proiectele din fonduri europene care se află în derulare în coordonarea instituției, cu pagini web dedicate care să conțină numele partenerilor și modul lor…
Vezi articolul