Consiliul Atlantic anunță un grup operativ axat pe securitatea Mării Negre, în colaborare cu SNSPA. Rectorul Remus Pricopie: România și partenerii săi sunt pregătiți să contracareze atacurile hibride și convenționale care ar destabiliza regiunea

150 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Inițiativa de Securitate Transatlantică a Consiliului Atlantic din Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate anunță formarea unui grup operativ axat pe securitatea Mării Negre, în parteneriat cu Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație din România (SNSPA). Un grup de experți, care va fi anunțat oficial în 2023, se va reuni pentru a discuta și a dezvolta recomandări pentru îmbunătățirea securității și stabilității regiunii Mării Negre, conform unui comunicat oficial al Consiliului Atlantic.

Grupul va lua în considerare probleme de apărare, amenințări neconvenționale și hibride și va coopera în materie de securitate cu aliații și partenerii din regiune.

„Marea Neagră se află într-un moment definitoriu, în care campionii democrației se confruntă cu forțele autocrației. La frontiera NATO, această regiune va avea o semnificație tot mai mare, în următorii ani”, a declarat Frederick Kempe, președinte și CEO al Consiliului Atlantic.

Regiunea Mării Negre a fost un punct critic pentru conflictul în Europa în ultimii 15 ani, așa cum a demonstrat agresiunea Rusiei împotriva Georgiei în 2008, Ucrainei în 2014 și din nou în 2022. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ilustrat în mod clar importanța Mării Negre ca punct focal economic, geopolitic și militar. Agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și capacitățile sale de proiecție a puterii în regiunea Mării Negre reprezintă o amenințare continuă pentru aliații și partenerii transatlantici și necesită soluții politice ambițioase ca răspuns. Agresiunea regională evidențiază oportunitatea grupului de lucru și merită o analiză cuprinzătoare a mediului regional de securitate, se precizează în comunicat.

Pe măsură ce guvernul SUA lucrează pentru a dezvolta o Strategie pentru Marea Neagră de contracarare a agresiunii adverse, iar NATO reafirmă importanța strategică a regiunii, acest grup operativ este poziționat în mod unic pentru a genera idei și strategii noi în sprijinul acestor procese și pentru a permite cooperarea între aliați și parteneri pentru a crește stabilitatea și a promova solidaritatea în regiune, conform sursei citate.

„Acest grup de lucru va furniza factorilor de decizie informațiile critice necesare pentru a combate acțiunile perturbatoare și agresive. Inițiativa de Securitate Transatlantică este pregătită să susțină cercetarea atentă, credibilă”, a declarat directorul Inițiativei de Securitate Transatlantică, Christopher Skaluba.

„România și aliații săi din NATO, alături de parteneri, sunt pregătiți să contracareze atacurile hibride și convenționale care ar destabiliza regiunea Mării Negre, așa cum au demonstrat eforturile recente de a îmbunătăți apărarea pe Flancul Estic, să îmbunătățească conectivitatea infrastructurii din regiune prin eforturi precum Inițiativa Trei Mări și să construiască reziliența euro-atlantică la amenințările neconvenționale”, a declarat rectorul SNSPA, Remus Pricopie, se mai arată în comunicatul de presă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Regulile de predare online: Cursurile pe net devin obligatorii și vor fi monitorizate. Profesorii, obligați să preia feedback de la părinți și elevi. Părinții, obligați să le asigure elevilor tehnologia necesară cursurilor. Școala poate da laptopuri în custodie

Ordinul de ministru care reglementează cursurile online, obținut de Edupedu.ro, arată care sunt regulile pentru fiecare categorie de actori implicată în procesul de predare online. Publicăm aici documentul și vom…
Vezi articolul

Luni, 6 februarie, începe vacanța “mobilă” de o săptămână pentru elevii și copiii de grădiniță din județele Ilfov și Suceava / Vremea în țară va fi rece – prognoză de la Administrația Națională de Meteorologie

De luni, 6 februarie, până vineri, 10 februarie 2023, elevii și profesorii din județele Ilfov și Suceava sunt în vacanța aleasă de inspectoratele școlare județene. Pentru aceștia, modulul 3 din…
Vezi articolul

SURSE Propunerile Cotroceniului pentru Planul Național de Redresare și Reziliență: Secțiune sectorială cu titlul România Educată, rețea pilot de 200 de școli verzi, construirea a 200 de creșe, programul „primul student din familie” și digitalizarea sistemului

Alocarea celui mai mic buget pentru Ministerul Educației, prin raportare la PIB, din ultimii 30 de ani, va fi „compensată” prin fondurile alocate pentru proiecte din cadrul Planului Național de…
Vezi articolul

FOTO O profesoară de limba română din Oradea a fost nominalizată în Top 50 “Global Teacher Prize”, ai celor mai buni profesori din lume. Mirela Tanc: Am creat mai multe soluții la problemele cu care se confruntă învățământul în acest moment, i-am învățat pe elevi nu numai să memoreze, dar să și gândească critic

O profesoară orădeană de limba și literatura română a fost nominalizată în Top 50 Global Teacher Prize – “Oscarul din Educație” pentru profesori merituoși din întreaga lume, în valoare de…
Vezi articolul