EXCLUSIV Directorul proiectului Laserul de la Măgurele: Vom rezilia contractul pentru un echipament esențial de cercetare, de 66 de milioane de euro

1.264 de vizualizări
Laserul de la Măgurele
Laserul de la Măgurele
Cel mai mare proiect de cercetare din România, laserul de la Măgurele, este întârziat de consorțiul condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, care nu instalează unul dintre principalele echipamente de cercetare, a declarat pentru EduPedu.ro directorul proiectului, Nicolae Zamfir. “Consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea sistemului fascicul gamma”, așa că “ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului”, a anunțat Zamfir. 
  • Echipamentele fundamentale de cercetare de la Măgurele sunt cei doi laseri de mare putere (fiecare de 10PW) și acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate.
  • Laserii au fost instalați și testați, însă asambalarea sistemului fascicul gamma întârzie de peste un an.
  • Sistemul Fascicul Gamma este construit de Consorțiul EuroGammaS, condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, în baza unui contract de 66 de milioane de euro, semnat în martie 2014
  • Sistemul este adus pe platforma de la Măgurele, însă nu este instalat

ELI-NP poate funcționa fără Sistemul Gamma, însă nu ai toată mâna, dacă îți lipsește un deget. Dar avem încă timp, vom face o nouă procedură de achiziții publice pentru stabilirea firmei care să construiască Sistemul Gamma”, a declarat pentru EduPedu.ro directorul proiectului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), Nicolae Zamfir. 

Contactat de EduPedu.ro, oficialul a afirmat că “consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalități de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalități de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic și ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face”. 

Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcțiune Sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine. În ianuarie, dacă nu se apucă de lucru imediat, nu mai au timp să instaleze”, a continuat Zamfir, care este și directorul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară. 

Acesta a precizat că “laserul merge înainte, experimentele legate de laser merg înainte, în iarnă debutează experimentele cu putere mai mică, în primăvară vor fi cele de 10 PW. Pe măsură ce sunt gata, experimentele intră în testare”. 

Sursa foto: eli-np.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, despre reprezentarea în rankingul Shanghai: Dacă universitățile din Cluj, București, Iași reușesc o formulă de colaborare strânsă cu universitățile de medicină, toate intră în top 1000, unele dintre ele chiar în top 500

“Dacă Universitatea din Cluj, Universitatea din București, Universitatea Cuza reușesc o formulă de colaborare strânsă cu universitățile de medicină din aceste orașe, toate cele trei universități intră în top 1000…
Vezi articolul

OFICIAL 170 de elevi și studenți olimpici vor putea primi burse de cercetare și premii de mii de lei pentru medaliile de la competițiile internaționale științifice, prin programul “Henri Coandă” al Ministerului Cercetării, de la 1 ianuarie 2023

Guvernul a aprobat o hotărâre de guvern (HG), marți seară, prin care se oficializează programul “Henri Coandă” al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), după cum informează executivul într-un comunicat de…
Vezi articolul

Membru al Academiei Române despre protestele anti-Călin Georgescu: E în cale afară de ciudat cât de manipulați sunt tinerii de pe străzi căci resping tendința pro-pace al cărei exponent este Călin Georgescu

Ilie Bădescu, ales membru în Academia Română în ciuda unui protest public, a comentat în termeni elogioși victoria candidatului pro-rus și anti-occidental Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale.…
Vezi articolul

„Oscarurile științei”: Cercetătorii care au creat tehnologiile ce au stat la baza inventării vaccinurilor anti-COVID pe bază de ARN mesager au câștigat majoritatea Premiilor Breakthrough din acest an

Cercetătorii care au creat tehnologiile ce au stat la baza inventării vaccinurilor anti-COVID pe bază de ARN mesager au câștigat majoritatea Premiilor Breakthrough din acest an. Susținute de șefi din…
Vezi articolul