Președinta Asociației Elevilor din Constanța, după protestul la care elevii au cerut demisia ministrei și transport gratuit la școală: Secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul / Am spus că vrem să vorbim cu dna. Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari

2.105 vizualizări
Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Protestul celor trei asociații ale elevilor, de la Ministerul Educației, față de nerespectarea dreptului la gratuitate la transportul către și dinspre școală, s-a încheiat la ora 12:00, conform autorizației pe care tinerii au primit-o de la primărie. La protest, elevii au cerut demisia ministrei Educației și asigurarea transportului gratuit către școală tuturor elevilor. Cu o jumătate de oră înainte de terminarea acestuia, protestatarii au fost primiți în minister de secretarul de stat Florian Lixandru, conform declarațiilor acestora de la ieșire.

Elevii au cerut o audiență la ministra Educației, Ligia Deca, însă au fost direcționați către secretarul de stat Lixandru, au spus reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, una dintre organizatoarele pichetului. Alte organizații participante au fost Asociatia Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București și Ilfov.

Președinta AEC, Lorena Drăgușin, a declarat pentru Edupedu.ro la ieșirea de la discuții că „Ni s-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă, că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul”. Întrebată dacă Florian Lixandru a declarat aceste lucruri, eleva a spus că da.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Edupedu.ro a solicitat un puct de vedere Ministerului Educației și ministrei Ligia Deca față de replica dată elevilor protestatari de către secretarul de stat Florian Lixandru. În momentul primirii unui răspuns, îl vom publica.

Lixandru le-ar fi spus tinerilor care au protestat timp de două ore în fața ministerului Educației și „că se va rezolva, că în scurt timp toată lumea va avea transport gratuit, că nu este problema la ei, ci la Consiliul Județean”, a mai spus Lorena Drăgușin.

Declarațiile Lorenei Drăgușin, președinta AEC, pentru Edupedu.ro:

Edupedu.ro: Ce ați solicitat la Ministerul Educației, să fiți primiți de ministru și ați fost redirecționați către secretarul de stat sau cum a fost?

Lorena Drăgușin, președinta AEC: „Da, am spus că vrem să vorbim cu dna. Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari și am vorbit cu secretarul de stat.

Edupedu.ro: Și în timpul întâlnirii cu secretarul de stat Florian Lixandru voi ce ați solicitat, practic?

Lorena Drăgușin: Am spus toate problemele care sunt la nivelul hotărârii de guvern care s-a dat acum, 1.337/2023, de la acele sume forfetare care sunt foarte mici, la faptul că toți elevii ar trebui să aibă transport gratuit, nu doar navetiștii, pentru că așa este în legea învățământului preuniversitar, la faptul că toți operatorii de transport declară că nu au primit bani de la minister de la începutul anului școlar și de aceea nu mai acordă acum gratuitate, adică am ridicat toate aceste probleme.

Edupedu.ro: Din partea cealaltă ce vi s-a răspuns la toate aceste sesizări?

Lorena Drăgușin: Ni s-a spus că nu ține de Ministerul Educației, că toate problemele vin din cauza Consiliului Județean și că oricum o să se rezolve din februarie și că vom aștepta până în februarie.

Edupedu.ro: Ce au spus reprezentanții Ministerului Educației despre protestul vostru, al asociațiilor de elevi?

Lorena Drăgușin: Ni s-a spus că venim numai să ne plângem, noi, asociația noastră, Asociația Elevilor din Constanța. Ni s-a mai spus că ar trebui să nu mai fim atât de certăreți și să venim și cu probleme pe alt subiect sau să ne concentrăm mai mult la nivelul școlar, cu activități la nivelul școlii, să lăsăm transportul. Noi am spus că asociația noastră oricum face lucrurile acestea, dar nu putem să ignorăm problema transportului, că afectează atâția copii.

Edupedu.ro: Și a rămas în vreun fel, în urma discuției? Vă veți mai întâlni sau vă va contacta ministrul?

Lorena Drăgușin: Noi am tot amintit de dna. ministru, că am dori să discutăm și cu dumneaei. Ni s-a spus că nu se poate și că eventual să mai ținem legătura, că ei sunt deschiși și că ne vor primi oricând. Însă tot ne spuneau că nu ține de ei”.

În context, protestele au loc după ce Ministerul Educației a propus și Parlamentul a aprobat prin Legea Educației o schemă nefuncțională pentru asigurarea gratuității transportului. Siotuația din prezent este similară cu ce se întâmpla în 2021-2022, când peste 130 de mii de elevi navetiști erau lăsați fără bani de transport la școală pe o schemă paralelă cu Legea. „Aloo, domnișoară, ai cumva pregătire juridică? Vom vedea cine are dreptate” – răbufnea Cîmpeanu în 2021 către președinta de atunci a Asociației Elevilor din Constanța, Sabina Spătariu, cea care îi spunea că se va ajunge exact în situația din prezent, de a nu putea asigura gratuitatea elevilor la transport, din cauza cadrului legislativ impus de minister.

Articol în curs de actualizare


6 comments
 1. Toţi sunt o apă şi-un pământ! Au distrus cu bună ştiinţă un învăţământ cum puţine ţări din lume se pot lăuda că l-au avut! Au transformat şcolile în locuri în care elevii fac ce vor, părinţii sunt ,,stăpânii inelelor”, iar cadrele didactice nişte mici slujbaşi! Ruşine!
  Pe vremea mea tablele erau din lemn şi elevii inteligenţi. Acum înţeleg că este tocmai pe dos!
  Mulţumesc lui Dumnezeu că am ieşit la pensie!

 2. PAI SE PARE CA DOAMNA MINISTRU IL PROTEJEAZA PE INDIVIDUL SORYNACHE!!!!! PROMOVEAZA INCOMPETENTA, SPAGA, FURTUL! ISJ CONSTANTA NU A CASTIGAT NICIUN PROIECT DAR SE LAUDA CU PROIECTE EUROPENE CASTIGATE DE DIRECTORI SI PRIMARI! EI NU AU HABAR CA SUNT ELEVI NAVETIȘTI CARE INCA NU AU TRANSPORTUL DECONTAT!

 3. ligia și Ionel lixandru , e călduț la voi acolo , la minister ?
  da leafa va vine lunar sau când și când.. ?
  duamna a terminat navigație maritimă și Ionel a terminat contabilitate.
  expârtzii noștrii în educație .

 4. >> ar trebui să nu mai fim atât de certăreți și să venim și cu probleme pe alt subiect
  Sa-i cante habarnistei si politrucului “O lume minunata”.

  Prostia la putere inseamna haos.

  1. Da, s-au găsit Bula cu Ștrula, nici copiii n-au dreptate, de când vin rahatii cu ochi sa protesteze și sa ceara demisia ? Rahaților, vedeti-va de treaba voastră, absolviti 8 sau 12 clase, mergeți la mamica și la tăticu și trageti-va de șireturi.
   Cat despre dl contabil, nici cu el ju mi-e rușine, are tupeu maxim …. Paguba-n ciuperci!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sistem de monitorizare a prezenței la școală a elevilor și asistență la orele profesorilor, printre cele 13 măsuri trimise de Ligia Deca, după ce în premieră au fost făcute rapoartele de cercetare cu neparticiparea copiilor la Evaluarea Națională și BAC

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis inspectoratelor școlare, printr-o scrisoare, 13 măsuri pentru susținerea școlilor și liceelor cu rate mari de neparticipare la Evaluarea Națională și la examenul național de…
Vezi articolul

BREAKING România obține locul 27 la Olimpiada Internațională de Matematică 2021, cu trei medalii de argint și două de bronz, în competiția dominată de China, Rusia și Coreea de Sud / Descarcă subiectele de la olimpiada internațională de matematică

Elevii români participanți la Olimpiada Internațională de Matematică au obținut anul acesta trei medalii de argint, două de bronz și o mențiune, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul universitar Radu Gologan,…
Vezi articolul

Ligia Deca despre prăbușirea peretelui internatului din Odorheiul Secuiesc: Nu am date despre situația clădirii. Autoritățile locale pot aplica pentru fonduri pentru consolidarea clădirilor. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple

Ministra Educației a spus despre situația de la Odorheiul Secuiesc, unde peretele unui cămin de liceu s-a prăbușit luni după amiază peste 4 copii:, iar un copil a murit. ”Nu…
Vezi articolul