Subiecte și bareme la Limba și literatura română, pe modelul celor de la Evaluarea Națională, pentru testarea inițială a elevilor de clasa a VIII-a din județul Călărași

17.156 de vizualizări
Foto: captură subiect testare inițială 2025 Călărași
Elevii claselor a VIII-a din județul Călărași susțin testările inițiale organizate de Inspectoratul Județean Școlar Călărași. Instituția susține că scopul testărilor este acela de a evalua nivelul actual de pregătire al acestora în perspectiva examenului de la finalul anului școlar, Evaluarea Națională. La solicitarea Edupedu. ro, ISJ Călărași ne-a transmis subiectele primite de elevi, pe care le publicăm mai jos, în articol.

Primul test a fost cel de limba română și a avut loc miercuri, 18.09.2024, între orele 11:00 și 13:00. Urmat de cel la matematica, joi, 19.09.2024.

Condițiile de la proba au simulat cele unui examen: elevii nu au avut acces în sala de examen cu telefoane sau alte materiale auxiliare, fiind așezați în bănci în ordine alfabetică, pentru a simți condițiile de examen. Inspectorul școlar general adjunct al ISJ Călărași, Călin Nicușor a precizat pentru Edupedu.ro că, deși testul a fost aplicat sub forma unui examen, acesta a avut caracter de evaluare inițială, având la bază cunoștințe din anii anteriori de învățământ gimnazial.

„Nu a fost chiar o simulare. A fost un test de evaluare inițială aplicat tuturor elevilor de clasa a VIII-a din județ, cu subiecte din materia claselor a V-a, a VI-a și a VII-a,” spune inspectorul școlar general adjunct Călin Nicușor.

Corectarea subiectelor se face de către profesorii de la clasă, iar rezultatele vor fi centralizate pentru a adapta viitoarele activități în vederea examenului, a precizat inspectorul.

„Le corectează profesorii de la clasă, ei interpretează rezultatele, noi vom centraliza tot ce primim din școli. În funcție de rezultate, de specificul școlilor și de încadrarea la clasă pentru disciplinele limba română și matematică, vom desfășura diferite activități (alte simulări, inspecții cu focusare pe activitățile remediale),” a adăugat el.

Subiectele la Limba și Literatura română la testarea elevilor de clasa a VIII-a din județul Călărași

Testul inițial la Limba și literatura română pentru clasa a VIII-a a inclus două subiecte principale: primul, bazat pe textul literar „Lunea altfel” de Alex Moldovan și un extras din Statutul elevului, a evaluat competențele de înțelegere prin cerințe precum transcrierea numelui din text, întrebări de înțelegere, identificarea regulilor școlare și caracterizarea unui personaj. De asemenea, elevii au realizat comparații între cele două texte și au justificat importanța respectării regulilor, în opinia lor. Al doilea subiect a cerut un rezumat al textului literar în 80-120 de cuvinte, iar exercițiile gramaticale au inclus recunoașterea diftongilor și corectarea unor greșeli.

Test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2024, simulare Călărași

Barem test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2024, simulare Călărași


5 comments
  1. Subiectul si baremul sunt din viitor? “Test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2025, simulare Călărași”, “Barem test inițial, clasa a VIII-a, septembrie 2025, simulare Călărași”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Greva generală a profesorilor și angajaților din Educație amână planurile politicienilor de rotație la Guvernare. Ciucă a anunțat că rămâne premier și va continua dialogul cu sindicatele din Învățământ, dar că „nu ne putem asuma să dezechilibrăm bugetul de stat” / Ciolacu: Nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm problema profesorilor

Guvernul rămâne pe loc, cu Nicolae Ciucă premier, fără să mai aibă loc rocada guvernamentală plănuită, conform anunțului făcut vineri dimineața de prim-ministrul Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și…
Vezi articolul

Toţi profesorii și elevii din România sunt așteptați să se înscrie la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS. Înscrieri online pentru profesori în perioada 26 septembrie – 2 octombrie, pentru elevi în perioada 11 – 17 octombrie (P)

Cel mai mare eveniment global de programare creativă BEBRAS International Challenge este organizat anual de ECDL în România. BEBRAS îşi propune să introducă elevii de toate vârstele în domeniul gândirii computaţionale şi…
Vezi articolul

Articol susținut de ROMANIA TECH NATION

Roboțeii didactici NextLab și educația la sat. Ștefan Chimsac, profesor de TIC: Dacă te-ai angaja la roboți industriali, atunci folosirea din școală a acestor roboței te familiarizează de mic cu termenii specifici ai roboticii și îți formează gândirea algoritmică

Robotica le deschide copiilor orizontul spre o tehnologie care e din ce în ce mai căutată pe piață, spune Ștefan Chimsac, profesor de TIC la o școală de sat în…
Vezi articolul

Listele cu școlile care vor primi bani pentru combaterea abandonului școlar, runda a II-a, nu au fost publicate în termenul stabilit de Ministerul Educației. Directorii trebuie să primească granturile când începe școala / Surse: Cererile de finanțare nu au fost încă evaluate la Minister

Listele cu școlile alese de Ministerul Educației ca să primească finanțare pentru reducerea abandonului școlar, prin programul național dedicat – PNRAS Runda a II-a, nu au fost afișate de instituție,…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

Scrisoare deschisă. Consiliul Elevilor și alte 9 organizații solicită reluarea dezbaterilor din cadrul grupului de lucru al Ministerului Educației pentru planurile-cadru. Cîmpeanu: Planurile vor fi gata la toamnă

Consiliul Național al Elevilor (CNE) împreună cu alte 9 asociații din societatea civilă solicită Ministerului Educației reluarea dezbaterilor din cadrul grupului de lucru pentru planurile-cadru astfel încât, până la finele…
Vezi articolul