DOCUMENT Suma luată în calcul pentru acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate, solicită de urgență sindicatele din Educație, într-o scrisoare deschisă Ministerului

25.190 de vizualizări
Foto: © Sureeporn Teerasatean | Dreamstime.com
Într-o scrisoare deschisă, liderii celor două sindicate din Educație, Simion Hăncescu și Marius Nistor, cer de urgență Ministerului Educației să transmită în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ pentru a încadra corect angajații care beneficiază de indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. Mai exact, ei cer ca suma luată în calcul pentru acordarea indemnizația de hrană și vouchere de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate: “Textul legii este interpretat în mod eronat de unele unități de învățământ și inspectorate școlare. Solicităm emiterea în regim de urgență a unui document către inspectoratele școlare și unități de învățământ”, scriu liderii de sindicat.

Într-un document obținut de Edupedu.ro, liderii celor două sindicate din educație, FSE și FSLI, Marius Nistor și Simion Hăncescu spun că “unele unități de învățământ și inspectorate școlare, au interpretat în mod eronat art. XXVI pct. 1 din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung privind acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță.

Mai exact, în scrisoarea deschisă se precizează că unele școli și inspectorate școlare consideră că dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă, depășesc 8.000 lei, salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană.

Dacă legiuitorul ar fi intenționat să blocheze plata indemnizației de hrană pentru cei cu venituri totale peste 8000 lei net ar fi utilizat sintagmele „suma salariilor nete” sau „veniturile nete”. Cum nu a făcut-o, este evident că intenția legiuitorului a fost să nu acorde indemnizația de hrană celor care depășesc 8.000 lei net în baza unui singur contract individual de muncă. Cu alte cuvinte, un angajat care, la norma de bază are un salariu de 6.000 lei net, iar în baza unui alt contract individual de muncă (încheiat la plata cu ora sau cumul), primește un salariu net de 2.100 lei, beneficiază în continuare de indemnizația de hrană, indiferent dacă respectivele contracte individuale de muncă sunt la același angajator sau la angajatori diferiți”, se exemplifică în document.

“În aceste condiții, vă solicităm respectuos să procedați la emiterea, în regim de
urgență, a unui document (adresă, circulară, notă etc.) către inspectoratele școlare și
unitățile de învățământ în sensul celor de mai sus, precizând expres că suma de 8000
lei prevăzută la art. XXVI pct. 1 din Legea nr. 296/2023 are în vedere salariul aferent
fiecărui contract individual de muncă, iar nu veniturile salariale în total“.

Liderii sindicali remarcă faptul că aceeași interpretare greșită se produce și în cazul acordării voucherelor de vacanță, subliniind că nu trebuie cumulate veniturile până la suma de 8000 de lei.

“Vă rugăm să observați că aceeași problemă poate fi generată și de art. XXIV din Legea nr. 296/2023, care prevede: „La articolul 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea
I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (2) se modifică şi va avea
următorul cuprins:

„(2) Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea
nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, personalului ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei.”
Și în acest caz, este evident că legiuitorul a avut în vedere salariul aferent fiecărui contract individual de muncă, iar nu totalul veniturilor salariale ale angajatului”, cer sidicatele.

Scrisoarea deschisă către Ministerul Educației

12 comments
  1. sunt persoana cu handicap Accentuat(diagnostic psoriazis)si sunt si angajata cu contract de munca, depasesc 8000 cu tot cu speo de 15% si nu mai primesc bani de hrana si vuochere de vacanta ….. nu i se pare corect… va rog sa imi spuneti este
    legal ?… mi se pare o nedreptate intrucat aceasta boala am dobandit o din cauza stresului de la serv.

  2. Dar daca o persoana realizeaza venituri de 8000 lei din salariu conform contractului de munca la care se aplica cei 15% pentru persoana de handicap…. primeste norma de hrana si vouchere de vacanta? …. mi se pare o nedreptate intrucat salariatul pentru munca lui isi primeste salariu iar cei 15% sunt pentru boala…

  3. Buna ziua, eu am alta dilema. O persoana are salariul net 7800 lei (0 fara indemnizatia de hrana, cu indemnizatia de hrana are 8.040, se acorda in acest caz indemnizatia de hrana?

  4. Sunteti de tot risul! ( chiar prosti) Legea e foarte clara: Daca veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă, depășesc 8.000 lei, salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană.
    „ veniturile totale nete ” este acelasi lucru cu „suma salariilor nete”

  5. Bună ziua!Un profesor cu ore suplimentare, nu are același salar în fiecare lună, uneori poate depăși acea suma ,iar orele suplimentare nu sunt permanente.Poate ar trebui sa se tina cont de acest aspect.De asemenea ,,prima” ar trebui sa nu conditioneze ce sa cumperi. Ori e prima ,ori ce e?Anul asta un profesor sa zicem ca își ia laptop, la anul mai ia unul?Un profesor trebuie sa fie și bine îmbrăcat, așa că bine era sa fie prima adevărată nu condiționată.

  6. Este adevarat d-le ,,profesor”. N-a incetat nimic. Ca dupa ce-au votat ,,in cancelarie” inca mai fac si acum greva … in cancelarie (se intelege), ca doar a venit frigul si numai cu masca se poate rezista la asemena temperaturi scazute. Si cum nu le-a ,,recomandat” inca nimeni sa foloseasca ,,noul fular” le e jena ca din proprie initiativa s-o faca! Cu toate ca ,,s-ar merita”, zic, ca-i vorba de bani, totusi, si nu te poti baza numai pe ,,meditatii’ ca sa ai o viata cat de cat decenta.

  7. Terminați cu prostiile, se vorbește de venituri salariale peste 8000 lei, sunt profesori care realizează venituri salariale nete de peste 16000 lei. Nu va mai plângeți de venituri, sistemul de învățământ a promovat furtul naționalizat. Sunt cadre care în timpul programului de munca figurează prezenți la ore și la proiectele de finanțare UE. Nu va mai plângeți pentru 210 lei și terminați cu furtul naționalizat.

  8. Nu negociase ca profesorii vor primii vouchere de vacanta alaturi de carduri de cariera?
    Oricum sunt foarte putini care depasesc 8000 net dar vad ca nu se mai respecta nimic.

  9. Corect. Ar fi trebuit să publice procentajul pe județe. Iar acum tot profesorii sunt ultimii în grila de salarizare, dar primii la pierdut bani…și mai vor să fie empatici…rușine !!! Liderii ar putea dona din salariile lor imense.

  10. e ca în banc…liderii solicita și Ministerul n are nimic împotriva…
    erau odată niste lideri care au solicitat încetarea grevei, că de n ar fi fost,nu s ar fi povestit …

  11. vine acuși 1ianuarie .
    asteptam cresterile salariale promise în OUG 57 /2023.
    aceasta a fost promisiunea in urma căreia cadrele didactice au incercat greva.

    1. Care profesori au incetat greva? Toti votasera in cancelarie sa continue greva pe termen nedeterminat. Hancescu si Hadar pe persoana fizică au incetat greva si acum fac joc de glezne . Profesorii au fost masa de manevra. Sa fim seriosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Primul clip oficial despre copii și școală, făcut de Guvern în ziua începerii școlii, prezentat într-un colaj care începe cu alegerile locale din 27 septembrie. Ideea de echipă, subliniată în mesaj, slogan electoral al PNL și folosită și de alte partide

Primul clip oficial de informare făcut de Guvernul României despre copii și școală a apărut luni, 14 septembrie, pe canalul oficial de Youtube al instituției și a fost publicat la…
Vezi articolul