Achizițiile pentru dotarea școlilor, printr-un program PNRR de aproape un miliard de euro, nu sunt condiționate de Manualul Beneficiarului, afirmă acum autoritatea responsabilă, după ce programul a fost blocat de două luni tocmai din cauză că lipsea acest document

Foto: © Zestmarina | Dreamstime.com

Achizițiile făcute prin programul de dotare a școlilor, estimat la aproape un miliard de euro, nu sunt condiționate de publicarea Manualului Beneficiarului, potrivit unei noi informări către beneficiarii de proiect, obținută de Edupedu.ro. Aceasta vine după ce achizițiile menționate au fost blocate timp de două luni tocmai din lipsa  Manualului și după ce Edupedu.ro a semnalat acest lucru săptămâna trecută.

Potrivit noii informări făcute de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării  (UEFISCDI), “realizarea achizițiilor prevăzute în planul de achiziții, anexa la contractul de finanțare semnat de Dvs cu UEFISCI, nu este condiționată de publicarea Manualului Beneficiarului. Achizițiile se derulează în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv Legea achizițiilor publice nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare respectând planul dumneavoastră de achiziții și calendarul de implementare prevăzut în contract”.

Noua informare către beneficiarii de proiect / Foto: Edupedu.ro

Potrivit informării, unitățile administrativ-teritoriale au inițiat proceduri de achiziții. 

În privința normelor metodologice necesare pentru elaborarea Manualului, UEFISCDI notează în aceeași informare că acestea “sunt pe circuitul interministerial de avizare, urmând să fie avizate și publicate. Imediat ce aceste norme vor fi publicate, vom transmite Manualul Beneficiarului, prin care vom reglementa mecanismul de transmitere și avizare a cererilor de transfer. Manualul va fi publicat și pe site-ul UEFISCDI în zona dedicată apelului”.

Pe 7 noiembrie, edupedu.ro arăta că normele de aplicare pentru OUG 76/2023, pentru care era responsabil Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ar fi trebuit să fie gata încă din octombrie, lucru care nu se întâmplase. UEFISCDI informa atunci că: “având în vedere faptul că încă nu au fost publicate Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 76/2023 din 20 septembrie 2023, Manualul Beneficiarului nu a fost finalizat”, iar transmiterea cererilor de transfer și a dosarelor de achiziție erau posibile, în condițiile de la acea dată, “după finalizarea Manualului Beneficiarului și aprobarea de către Ministerul Educației”.  

Programul de dotare prevede că prin intermediul autorităților administrației publice locale din România, unitățile de învățământ preuniversitar de stat acreditate, inclusiv liceele cu filieră vocațională, cu profilurile militar, teologic, sportiv, artistic și pedagogic, cluburile, cluburile sportive și palatele copiilor, prin intermediul universităților de stat pentru unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică și care sunt înființate în cadrul acestora, precum și prin intermediul statelor majore ale categoriilor de forțe/comandamente de armă pentru unitățile de învățământ preuniversitar din cadrul acestora, vor fi dotate cu echipamente TIC, mobilier și materiale educaționale și sportive, prin finanțare PNRR

Lista beneficiarilor pentru acest apel a fost anunțată încă din luna mai de Ministerul Educației.

Acest aple de proiecte are următoarele ținte:

Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 977.360.200 euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR, conform Ministerului Educației.

Foto: © Zestmarina | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Achizițiile pe programul de dotare a școlilor, estimat la aproape un miliard de euro, sunt blocate de aproape două luni. Ministerul Fondurilor Europene nu a făcut nici acum normele de aplicare, iar Manualul beneficiarului nu poate fi elaborat fără acestea

Exit mobile version