Administrația Biden a renunțat la reforma sistemului de învățământ superior. Studenții nu vor avea locuri la buget, iar gradul de îndatorare al acestora a ajuns la cote record

ANOSR

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com

Administrația Biden a renunţat la unul dintre proiectele de reformă cele mai importante în Educație, prin care tinerii americani ar fi avut posibilitatea de a urma gratuit timp de doi ani cursurile unei universităţi publice, a anunţat Prima Doamnă Jill Biden, ea însăşi profesoară universitară, scrie Agerpres. În Statele Unite, taxele universitare sunt cele mai mari din lume și, la fel ca în sistemul lor de sănătate, nu există fonduri asigurate de stat pentru cetățeni. Pe scurt, nu există educație universitară gratuită.

Universitatea publică gratuită nu mai face parte din programul de reforme pe care preşedintele încerca să-l treacă prin Congresul american, a declarat Jill Biden, susţinătoare a acestei reforme.

Joe Biden, care a promis să consacre aproape 1.800 de miliarde de dolari unor cheltuieli sociale şi de mediu, a inclus în acest program de o amploare fără precedent doi ani gratuiţi de „community college”, o reformă semnificativă pentru SUA.

Însă preşedintele democrat nu a reuşit să obţină adoptarea întregului program de către Senat, în special din cauza reticenţelor unui ales democrat. Joe Biden a promis să salveze câteva elemente din programul său, dar a trebuit să sacrifice altele, potrivit sursei citate.

Aşa-numitele „community college” sunt instituţii publice care propun cicluri scurte de învăţământ superior, cel mai adesea de doi ani.

Acest tip de învăţământ este cu plată. Potrivit societăţii de cercetare specializată „Education Data Initiative”, în 2021 costul mediu în SUA al studiilor într-un „community college” era de aproape 7.500 de dolari pentru doi ani.

Facturile celor mai prestigioase universităţi americane sunt mult mai ridicate, ceea ce are drept rezultat o creştere tot mai mare a datoriei studenţilor în SUA.

Potrivit Education Data Initiative, datoria studenţilor atinge în prezent 1.750 de miliarde de dolari şi peste 43 de milioane de americani sunt îndatoraţi. Suma a crescut accentuat, întrucât în 2010 era de 760 de miliarde de dolari.

Joe Biden a instituit la sosirea la Casa Albă un moratoriu asupra datoriilor studenţilor, care a fost de mai multe ori prelungit şi care urmează să expire la 1 mai. 

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version