Înscrierea pentru Admiterea la liceu a început. În ce ordine treci opțiunile pe fișă? Programatorii care au făcut softul de repartizare computerizată explică algoritmul cu exemple concrete / Completarea fișei punct cu punct

Înscrierea pentru Admiterea la liceu

Foto: captura Siveco Romania

Vineri, 16 iulie 2021, a început completarea fișelor cu opțiunile elevilor pentru admiterea la liceu. Potrivit calendarului de admitere la liceu pentru anul școlar 2020–2021, publicat de Ministerul Educației, completarea fișelor pentru repartizarea computerizată are loc în perioada 16-22 iulie, iar termenul limită pentru verificarea și corectarea eventualelor erori este 23 iulie.

Repartizarea computerizată va avea loc în data de 24 iulie și tot atunci vor fi publicate listele la avizierele școlilor. Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a (contează în proporție de 80) şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (are o pondere de 20).

Programatorii companiei care a realizat programul software folosit de Ministerul Educației la repartizarea computerizată au făcut un ghid pentru completarea opțiunilor pe fișa de înscriere.

„Ai consultat broșura Admitere editată de Inspectoratul școlar județean sau al Municipiului București?

Înscrierea pentru Admiterea la liceu: cum funcționează repartizarea

Ți-ai ales specializările care te atrag foarte mult, altele care ți-ar plăcea, și altele acceptabile? În ce ordine le treci pe fișă? Este foarte important să înțelegi următoarele reguli

Sunt apoi date două exemple de completare:

Algoritmul de repartizare este explicat apoi de către realizatorii programului:

Pasul 1 – Softul de admitere ia fiecare elev pe rând, pornind cu cel cu media cea mai mare și continuând în ordine descrescătoare

Pasul 2 – Pentru fiecare elev, este examinată la început prima opțiune de pe fișă. Mai sunt locuri?

În cazul în care se trece în acest fel prin toate opțiunile din fișă, dar nu mai sunt locuri disponibile la niciuna, elevul rămâne nerepartizat”.

Departajarea candidaților cu medii egale:

„În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

  1. media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
  2. media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
  3. nota obţinută la proba de limba şi literatura română la Evaluarea Naţională
  4. nota obţinută la proba de matematică la Evaluarea Naţională
  5. nota obţinută la proba de limbă maternă la Evaluarea Naţională, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale”

Autorii ghidului dau și câteva lucruri „bine de știut”:

Cum se completează fișa de admitere la liceu, punct cu punct:

1. Observație: Câmpul Nr. înreg., care se găseşte în partea dreaptă – sus nu se completează. El reprezintă numărul de înregistrare pe care îl va primi fişa de înscriere în momentul depunerii ei.

2. Se completează următoarele câmpuri în fişa de înscriere:

Reguli pentru completarea fișei de admitere la liceu:
  1. Fişa de înscriere se completează în ordinea preferințelor, folosind codurile opţiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite.
  2. Pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire la care predarea se face într-o limbă a unei minorităţi naţionale, candidații pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni numai dacă au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă respectivă sau dacă au susţinut şi au promovat proba de verificare a cunoştinţelor de limba maternă. În caz contrar, opţiunea va fi anulată în momentul repartizării computerizate.
  3. Pentru specializările la care predarea unei limbi moderne se face în regim bilingv, candidații pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni numai dacă au susţinut şi dacă au promovat proba de verificare a cunoştinţelor la limba modernă respectivă şi au pe fişă nota obţinută la această probă. În caz contrar, opţiunea respectivă va fi anulată în momentul repartizării computerizate.
  4. Pe fișa de admitere a fiecărui candidat se pot afla note la cel mult două limbi materne diferite la rubrica „nota obținută la limba și literatura maternă la evaluarea națională“ (una dintre ele fiind, eventual, limba maternă din care a studiat disciplinele la gimnaziu).

Completarea listei de opţiuni se face de către candidat în prezenţa părintelui/tutorelui legal instituit şi a dirigintelui clasei. Aceştia vor semna fişa de înscriere.

Candidaţii care nu au fost admişi la clasele la care se susţin probe de aptitudini, precum şi cei care au susţinut proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau de limbă modernă, indiferent dacă au promovat-o sau nu, ridică fişele de înscriere de la secretariatele liceelor la care au susţinut probe de aptitudini/probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă. Apoi, în perioada prevăzută de calendar, îşi completează fişele de opţiuni la unitatea de învățământ de proveniență, pentru participarea la repartizarea computerizată.

După completare, fişele corecte sau corectate, listate din calculator, sunt semnate de profesorul diriginte, de candidat şi de părintele/tutorele acestuia, pentru a certifica faptul că acestea sunt corecte şi acceptate şi rămân în posesia părintelui/tutorelui candidatului.

În cazul în care fişa iniţială a fost corectată, un exemplar al fişei corectate, listate din calculator şi semnate de diriginte, de candidat şi de părintele/tutorele acestuia va rămâne ataşat fişei iniţiale.

Fișele de înscriere se pot depune și online, pe adresele de email ale școlilor, iar școala va confirma primirea documentelor. Dacă sunt necesare completări sau corecturi, școala poate solicita prezența elevului/părinților la școală, potrivit procedurii oficiale.

Descarcă de aici procedura de completare a fișelor de înscriere la Admiterea la liceu 2021 și de trimitere a acestora:

Împreună cu fișa de înscriere candidații trebuie să trimită și o declarație pe propria răspundere, pe care o puteți descărca de aici:

Foto: captura Siveco Romania

Exit mobile version