Alexandru Rafila, despre redeschiderea școlilor: Am propus să înceapă întâi cu studenții și elevii de liceu / E bine să nu depășim grupuri de 15 elevi într-o clasă, să fie decalate pauzele

Foto: EuropaFM

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune că reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ ar putea fi făcută “gradual”, potrivit G4Media.ro. Acesta a declarat că a propus, împreună cu alți specialiști, în ședința tehnică de ieri, la care a participat și premierul Ludovic Orban, ca activitatea în Educație să reînceapă cu studenții și elevii de liceu.

Rafila a explicat că abia într-o a doua fază ar fi bine să revină la cursuri și elevii de clase primare şi gimnaziu. Pentru toți cei care revin în școlile publice, Rafila a recomandat înjumătăţirea efectivelor din fiecare clasă şi decalarea pauzelor, plus un program alternativ sau prelungit.

Șeful SRM a afirmat că autoritățile se gândesc să facă nite ghiduri pentru inspectoratele școlare și pentru directorii de școli prin care aceștia să poată pune în aplicare măsurile de distanțare socială.

Redăm integral declarația făcută la Digi 24:

Alexandru Rafila: „În ceea ce privește discuția despre redeschiderea școlilor, opinia exprimată de mine și de alți colegi prezenți acolo a fost ca acest lucru să se petreacă gradual și să înceapă întâi cu universitățile, cu studenții sau cu elevii de liceu pentru că ei pot să înțeleagă și să respecte mult mai simplu și mult mai ușor de fapt aceste măsuri de prevenire, purtarea măștii, distanțarea socială. Este mult mai simplu să lucrezi cu oameni adulți sau cu adolescenți care sunt în clasele 9-12 toate aceste lucruri.
În ceea ce privește programul unităților de învățământ el trebuie regândit, în sensul că cel mai bine este să găsim o soluție în care jumătate din efectivul claselor sau grupelor, depinde de nivelul de educație, să fie prezenți în același timp. Și cred că lucrul ăsta se poate face fie printr-un program alternativ, fie prin prelungirea programului actual.
Dar trebuie să existe și un pic de elasticitate, în sensul că și o școală poate să decidă care este cea mai bună formulă, dar bazat pe niște ghiduri. Eu când am început discuția cu dumneavoastră v-am spus că ne gândim să facem niște ghiduri care să îndrume inspectoratele școlare și implicit directorii școlilor, pe de o parte, sau universitățile astfel încât să diminueze riscul de transmitere care, sigur, niciodată nu poți să spui că elimin riscul de transmitere, dar să le reduci la maximum.
Moderator: Dumneavoastră ați recomanda ca până la vacanța de vară ciclurile gimnazial și primar să fie redeschise?
Alexandru Rafila: La copiii foarte mici utilizarea măștii o să fie foarte dificilă. Pentru că sunt copii, sunt mici, nu înțeleg, nu țin masca pe față, adică nu putem să ne gândim că lucrul ăsta este ușor de realizat. Probabil că o să trebuiască să ne gândim dacă… să vedem exemple și în alte țări, este foarte important mai ales că noi avem un mic decalaj față de alte țări care probabil o să înceapă să dea drumul la măsurile de relaxare înaintea noastră și putem să vedem dacă aceste măsuri reprezintă o soluție. Deci eu nu pot să iau, sau să recomand o decizie în momentul de față decât după ce ne documentăm foarte bine, vedem alte exemple și stăm de vorbă într-un colectiv de lucru, pentru că altfel o decizie care nu este fundamentată poate să aibă implicații nebănuite.
Și implicațiile vă spun că nu sunt legate de pericolul de îmbolnăvire al copiilor pentru că copiii fac forme ușoare, nu sunt probleme legate de boală la copil, dar copilul care mergi acasă poate se întâlnește cu membri ai familiei și ar putea să transmite boala altor membri ai familiei, asta este de fapt problema. Dacă ne hotărâm eu așa aș face, aș începe cu universitățile, eventual cu liceele și pentru a doua fază să ne gândim să introducem posibilitatea repornirii anului școlar la ciclul gimnazial și la școala primară, dar repet, elementul esențial o să fie numărul de elevi din clasă. Pentru că într-o școală publică știți bine că sunt în jur de 30 de elevi, e bine să nu depășim grupuri de 15 elevi într-o clasă, ceea ce permite spațierea în clasă, o să trebuiască decalate pauzele adică să nu iasă toți în același timp în pauză, și ce spune domnul prim-ministru, un lucru pe care l-am discutat și cred că o să fie foarte simplu de implementat și extrem de util, să putem să „termometrizăm”, să fie verificăm temperatura la intrarea în școală, la locul de muncă și toate persoanele care sunt febrile…
Moderator: Cum se întâmplă acum atunci când la grădinița publică este perioada de gripă, asistenta grădiniței verifică, triază
Alexandru Rafila: Corect, corect. Nimic nu este complicat așadar și nu cred că o să constituie un impediment. ”
FOTO: EuropaFM
Exit mobile version