Am demisionat pentru că am simțit că nu-mi mai pot apăra elevii, spune Virginia Mîndruță, directoarea Colegiului Național Hasdeu din Buzău / Aceasta acuză inspectoratul școlar de presiuni și ilegalități pentru ca o profesoară de Germană să predea Limba română, deși este „incapabilă să susțină orele” / Șefa ISJ, Daniela Palcău, neagă acuzațiile: Inspectoratul nu impune un profesor

Liceul Hasdeu din Buzău / Foto: Facebook.com/ Cristina Bogdan

Directoarea Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, Virginia Mîndruță, și-a dat demisia săptămâna trecută. Gestul vine pe fondul unor plângeri făcute de părinții elevilor din trei clase ale liceului, care semnalează mai multe probleme la orele susținute de o profesoară de limba română. Directoarea spune despre aceasta că a intrat pe catedra de Limba română într-un mod „care nu este conform cu mișcarea personalului didactic” și a explicat cum a fost chemată la inspectorat pentru a îi admite o cerere de completare a normei didactice a profesoarei, cerere care fusese depusă în afara calendarului de mobilitate și, conform regulilor, respinsă de directoare. „Speram să fie ce a fost în trecut, să nu fie repetabil și s-a dovedit a nu fi așa”, spune directoarea. „Este incapabilă să susțină orele” și îi insultă pe elevi la clasă, mai precizează cadrul didactic care și-a dat demisia din funcție pentru că „am simțit că nu-mi mai pot apăra elevii”. Edupedu.ro a încercat să o contacteze telefonic și prin mesaje pe profesoara în cauză, dar nu am primit răspuns.

Directoarea Colegiul B.P. Hasdeu din Buzău și-a dat demisia din funcție săptămâna trecută. Aceasta acuză presiuni din partea conducerii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ). Virginia Mîndruță spune că, în mai multe situații, șefa ISJ Buzău, Daniela Palcău, ar fi luat decizii fără să țină cont de hotărârile Consiliului de Administrație (CA) al colegiului buzoian sau de lege. Palcău neagă acuzațiile, într-o declarație pentru Edupedu.ro, și spune că încadrarea profesorilor este făcută de directorul școlii. Poziția șefei ISJ este mai jos, în articol.

De ce a demisionat directoarea Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, Virginia Mîndruță?

“În principal am luat această decizie pentru că s-au repetat niște acțiuni cu care nu mai puteam să fiu de acord. N-am fost niciodată de acord, dar speram să fie ce a fost în trecut, să nu fie repetabil și s-a dovedit a nu fi așa. De aproape o lună de zile a trebuit să privesc în ochi niște elevi și niște părinți care pur și simplu nu mai puteau tolera situația ivită la clasă, anume faptul cp un profesor de limbă și literatură română este incapabil să susțină ore, nu mai spun la un nivel ridicat, e vorba de erori grave, de confuzii între termeni, de dezacorduri, ceea ce este absolut inadmisibil. Am cercetat și s-a dovedit că tot ce au spus părinții și elevii era adevărat”, spune directoarea.

Profesoara predă ore de limbă germană și la o altă școală din oraș, însă atunci când a pierdut orele de acolo, în 2021, a cerut ore în plus la Colegiul B.P. Hasdeu, unde este titular pe post de mulți ani. Ea ar fi depus actele pe 1 februarie 2021, deși termenul legal era 29 ianuarie, astfel Consiliul de Administrație (CA) al Colegiului a decis că nu poate să accepte cererea profesoarei. Însă directoarea a fost chemată la Inspectorat pentru a da explicații, susține aceasta, iar șefa ISJ, Daniela Palcău, i-ar fi cerut detalii și i-ar fi dat până la urmă decizie de aprobare a completării de normă a profesoarei, trecând peste decizia Consiliului de Administrație al Colegiului Hasdeu.

“Este vorba de un profesor care și-a întregit norma în școală într-un mod care nu este tocmai conform mișcării personalului didactic. Profesoara avea inițial ore de limbă germană, după aceea au apărut și câteva ore libere de Limba română și a solicitat întregirea planului. Eu atunci am refuzat pe motiv că a depus cererea de întregire după termenul legal, în care trebuiau depuse astfel de cereri și am crezut că lucrurile se opresc aici. Nu ascund că până la urmă chiar m-am gândit că e bine, pentru că știam că nici prestația la orele de limba germană nu este tocmai ok, dar urmarea a fost că am fost chemată eu la inspectorat, întrebată de ce nu i-am primit cererea, am dat notă explicativă că nu i-am primit cererea din motivele pe care vi le-am amintit și dumneavoastră.

Și, cu toate acestea, doamna a primit decizie de întregire a normei. Am mai ținut-o un an de zile pe germană și literatura universală, unde doamna a zis: „Eu am doctorat în limba română. Vă rog frumos să-mi dați ore de limba română” și anul acesta, pentru că a apărut încă o pensionare și nemaiputând să țin lucrurile în modul în care am făcut-o în anii precedenți, am încadrat-o și pe ore limba română la trei clase.

La toate trei clasele pe care le are doamna profesoară la încadrare a trebuit să asist la astfel de ședințe cu părinții și cu elevii în care efectiv nu am știut ce să le spun și atunci tot ce le-am spus a fost adevărul, modul în care a intrat profesoară în această școală. Părinții au spus noi nu ne vom opri aici, nu este acceptabil, trebuie să o schimbăm. Mi-au spus să o schimb de la clasă, dar cum să o duc la o altă clasă unde și acolo sunt niște copii care au și dreptul la învățământ de calitate”, a spus directoarea Colegiului pentru Edupedu.ro.

Presiunile inspectoratului școlar pentru ca profesoara să primească ore în plus au continuat, susține directoarea: ISJ a modificat și în acest an un plan de încadrare aprobat de CA al Colegiuui

“Demisia mea a survenit unui șir de evenimente asemănătoare, pentru că anul acesta când a trebuit să mă duc cu planul de încadrare pentru anul școlar următor din nou erau în plus ore de limbă română. Pățită fiind și văzând ceea ce se întâmplă, mi-am asumat responsabilitatea de a nu da libere aceste ore, de teamă să nu pățim încă o situație de acest gen, pentru că nici metodologia mișcării personal didactic nu este așa cum ar trebui să fie și permite intrarea într-o școală unor persoane fără niște filtre, fără niște măcar inspecții serioase la clasă. Dar asta este partea a doua.

Însă în acest an școlar m-am dus cu un plan de încadrare aprobat, discutat, analizat în Consiliul de Administrație (CA) și mergând la inspectoratul școlar s-au făcut presiuni să modific acest plan de încadrare. Am refuzat asta, spunând că este o decizie a Consiliului de Administrație și nu am nici dreptul și nici dorința să încalc această decizie și în consecință planul de încadrare a fost modificat. S-a scos la titularizare un post de Limba română, s-au scos 9 ore de Limbă engleză, s-au scos 4 ore de Fizică.

În contextul în care, mă rog, să zicem că pe Limba română a spus că sunt restrângeri, dar pe Fizică este criză de profesori, deci sub nicio formă nu există restrângere și am interpretat asta ca un act de forță, ca să mi se arate că dacă nu fac ceea ce mi se cere… De fapt, mi s-a și spus că mi se vor lua toate orele suplimentare și vor fi scoase la titularizare. Și, repet, nu este o chestiune de orgoliu sau de altceva. Pur și simplu știind cum stau lucrurile la Limba română, am fost precaută și am zis poate vor veni vremuri mai bune, poate vom avea drept în sfârșit să ocupăm posturile libere prin concurs”, spune directoarea Colegiului.

Inspectoarea generală Palcău susține că nu știe motivele demisiei directoarei

Șefa Inspectoratului școlar județean Buzău, Daniela Palcău, membră PSD, candidată la alegerile pentru Senat în 2020, a spus pentru Edupedu.ro că nu știe exact motivul demisiei directoarei Colegiului B.P. Hasdeu. „Nu am reușit să stau de vorbă cu doamna director. Demisia doamna depus-o pe data de 3 aprilie, nu a precizat care sunt motivele. Motivul pentru care doamna și-a dat demisia, personal, nu îl cunosc. Doamna nu a venit să prezinte personal această demisie. Am găsit documentul la mapă. Urmează să am o discuție cu dumneaei luni, pentru a vedea care este motivul și bineînțeles, cu siguranță, dacă este motiv personal, o să aștept conform legii cele 45 de zile, conform codului muncii”. Până la ora 17:30, luni, 8 aprilie, șefa ISJ nu a solicitat directoarei colegiului să vină la Inspectorat pentru a sta de vorbă.

Între timp, profesoara de limba română, care ar fi fost impusă directoarei de către șefa ISJ Buzău, a depus la Inspectorat un dosar pentru a se muta din Colegiul B.P. Hasdeu.

De cealaltă parte, șefa ISJ, Daniela Palcău, spune că în prezent este o anchetă în curs pentru a afla de ce profesoara a primit anul acesta ore în plus, care aparțineau altei profesoare. Daniela Palcău spune că, potrivit mobilității cadrului didactic, directorul nu poate muta un profesor de la clasă nejustificat.

“Încadrarea la clasă o face directorul unității. Schimbarea de la clasă a unui profesor s-a făcut de către directorul unității de învățământ. Încadrarea pe ore și pe clasă o face directorul. Doamna profesoară de limba română este titular al școlii vreo 10-12 ani. Doamna profesoară, de când este acolo titulară, a avut în ultimii ani și ore la plata cu ora. Asta înseamnă că școala i-a acordat peste cele 18 ore obligatorii de catedră și alte ore. Anul acesta doamna a fost dusă la o clasă, i s-au luat orele unei alte profesoare de română și i s-au dat doamnei respective. Motivul nu îl cunosc. Rămâne ca ancheta să concluzioneze, pentru că, la sesizarea părinților, am stat un pic de vorbă cu profesoara de la clasă, după care am dat sesizarea mai departe colegilor mei, adjuncți de specialitate, care vor soluționa cazul în termenul legal, adică mutarea”, a spus șefa ISJ Buzău.

„Trebuie să verificăm de ce profesorul de la clasă a fost schimbat și nu s-a mers pe continuitate, cum era firesc. Profesoara este de mulți ani în școală, am verificat cel puțin 2 ani de când sunt eu inspector general dacă a avut calificări de foarte bine, deci nu au fost probleme, trebuie să verific, nu pot să ascult eu din biroul inspectorului general pe cineva, până nu fac o anchetă serioasă și este o anchetă în desfășurare pentru a vedea situația dânsei și în același timp, profesoara respectivă are dosar de mobilitate dacă dorește să plece din unitate”, mai spune Palcău.

Șefa ISJ Buzău spune că „inspectoratul nu impune un profesor. Inspectoratul ajută prin metodologia de mobilitate ca cei care sunt titulari să se miște dintr-o parte în alta, să se restrângă dacă sunt restrânși să completeze orele. Oamenii își fac dosare și le înregistrează la registratură. Deci orice persoană care dorește să plece dintr-o localitate în alta, dintr-o școală în alta aduce un dosar în perioada în care poate să depună, că există un calendar. Eu dacă vreau sau dacă nu vreau sunt obligată să înregistrez acel dosar”, a spus șefa ISJ Buzău.

Edupedu.ro: Și în cazul în care se depășește termenul, se ia în considerare cererea? 

ISJ Buzău: Nu, se lucrează pe metodologie. 

Șefa ISJ Buzău spune că a primit telefoane de la părinți în urmă cu două săptămâni, în care i s-a semnalat faptul că profesoara de Limba română n-ar vorbi nici corect gramatical și nici nu li s-ar adresa corespunzător elevilor.

„Mie îmi pare foarte rău că s-a ajuns aici. Ce a depins de mine personal am făcut. Adică la două zile după ce am fost sesizată telefonic, rețineți, telefonic, de un părinte, am chemat-o pe doamna de Limba română. Ce să fac? După ce am anunțat eu directoarele că doamna pleacă, atunci am primit un dosar de la conducerea Colegiului. Noi o să facem anchetele mai departe și dacă doamna a greșit, va plăti pentru greșelile făcute.

Doamne ferește, eu nu țin în brațe pe absolut nimeni, nu este școală particulară. De aceea există inspectorat școlar. Sunt de mulți ani în inspectorat, nu mi-am permis o dată… cum să respingi un dosar? Vine omul și depune dosarul la registratură. El s-a înregistrat cu el. Deci e clar că dacă s-a înregistrat o soluție favorabilă sau nefavorabilă, trebuie să i-o dea cineva”, spune șefa ISJ Buzău.

De cealaltă parte, directoarea Colegiului precizează că la dosarul trimis către ISJ a trimis sesizările celor trei clase și că inspectoarea nu s-a autosesizat.

Virginia Mîndruță spune că presiuni au venit din partea șefei ISJ și în alte situații: Daniela Palcău ar fi introdus în aplicație ore și catedre libere fără aprobarea CA al școlii: 18 ore de limba română, 9 ore de limba engleză și 4 ore de fizică, disciplină la care este criză de profesori, spune directoarea Colegiului.

De asemenea, Palcău ar fi repartizat cele 18 de ore de limba română unei doamne inspector, care a intrat în restrângere la Vernești, “fără a se solicita acordul Colegiului, fără a se susține inspecție la clasă, deși condiția este afișată inclusiv în site-ul ministerului”. O altă sesizare ar fi că „a fost întregită norma didactice a unei profesoare de chimie, prin reducerea normei de predare a unei alte profesoare titulare, care nu a solicitat acest lucru”, spune directoarea Colegiului B.P. Hasdeu.

“Eu cum să le spun colegilor mei care au depus eforturi ca să vină aici și care desfășoară o activitate de calitate și performantă în această școală că este bine să stea alături de niște oameni care au intrat în această școală prin lateral? Pentru mine este o demisie de onoare. Persoana respectivă (n. red. profesoara de limba română) are doctorat. Puneți puțin în balanță cum arată oamenii care au acordat titlul de doctor unui om care face dezacorduri în limba română.

Ce învățământ avem? Ce le spun eu elevilor mei? Învățați, munciți sau lasă că merge și așa? Înțelegeți acum contextul în care mi-am depus demisia și am spus și chiar îmi pare foarte rău că și colegii mei și elevii fac demersuri și îmi spun să revin. Am spus clar, nu revin. Este un drum fără întoarcere. Este o decizie unilaterală și irevocabilă. Dacă asta va fi un semn de alarmă și un T zero de la care se va porni la o schimbare reală și în bine alegerilor învățământului și a modului în care să priviți învățământul”, spune Virginia Mîndruță.

Toate aceste acuzații au fost negate de inspectorul școlar general Daniela Palcău.

FOTO DOCUMENT Decizia Consiliului de Administrație al Colegiului din data de 1 februarie 2021, când a fost respinsă cererea de suplimentare a numărul de ore pentru profesoara de limba română:

Părinții și elevii acuză că profesoara de limba română nu le vorbește corect. Elevii o susțin pe directoare

Părinții mai multor elevi acuză că respectiva profesoară de limba română de la Colegiul B. P Hasdeu din Buzău nu vorbește corect gramatical și li se adresează pe un ton care nu ar trebui să existe la clasă. Edupedu.ro a stat de vorbă cu un părinte:

“Am invitat-o și pe doamna profesor la ședință. A refuzat să vină, iar înaintea noastră a fost la o altă ședință cu părinții. Sunt trei clase care au făcut ședințe cu părinții în lunile februarie, martie, și au procese verbale. La ședința dinaintea noastră, părinții i-au cerut cu subiect și predicat să renunțe, să plece de la catedră. La noi n-a mai venit la ședință, dar a venit doamna director Mîndruță și fără nicio exagerare vă spun nu credeam să văd un profesor foarte respectat, de un profesionalism incontestabil, să plângă. Plângea în fața noastră și ne-a spus că are mâinile mâinile legate pentru că doamna de română i-a fost impusă de inspectorat, deși a depășit calendarul de înscriere”.

Cât despre profesoara care preda anul trecut la clasa la care învață copilul acestui părinte cu care Edupedu.ro a discutat, ea a renunțat la ore, deși era o foarte bună profesoară, din cauza unor probleme personale, spune părintele.

Vineri, 5 aprilie, zeci de elevi au venit la școală cu flori și au scris o petiție în care o roagă pe directoarea Virginia Mândruță să nu demisioneze.

Profesoara a obținut titlul de doctor în Filologie în 2014, potrivit ordinului de ministru nr. 634 din 11.11.2014.

VIDEO Ce spun elevii despre orele cu profesoara de limba română, într-un interviu pentru o televiziune locală:

Exit mobile version