Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, despre greva din Educație: Susținem dreptul oamenilor de a protesta / Urmărim cum sunt abordate aceste probleme de către guvern

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Alexandru Bucsa

Ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, a subliniat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că susține dreptul oamenilor de a protesta și că greva din Educație este un semna că există îngrijorări în acest sistem.

Ce părere aveți despre aceste mișcări de protest din România care au cuprins mai multe sectoare bugetare, educație, sănătate, ordine publică, transporturi?

Kathleen Kavalec: „Ei bine, bineînțeles că susținem dreptul oamenilor de a protesta și este minunat că într-o democrație oamenii au dreptul să iasă în stradă și să își facă cunoscute opiniile. Evident, aceste greve sugerează că există îngrijorări în anumite sectoare. Sănătatea și educația sunt întotdeauna importante pentru cetățeni, așa că urmărim împreună cu toți ceilalți să vedem care sunt preocupările și cum sunt abordate aceste probleme de către guvern“

Credeți că aceste greve și proteste pun în pericol rotația guvernamentală, schimbarea guvernului, în sensul că riscă să nu aibă loc?

Kathleen Kavalek: „Nu prea am niciun comentariu în această privință. Adică, cred că, alături de toată lumea, urmărim să vedem care ar putea fi impactul, va trebui să vedem.“

Vă întreb altfel, doamna ambasador. Credeți că rotația guvernamentală ar trebui să aibă loc în termenii conveniți, adică urmează un prim-ministru PSD?

Kathleen Kavalek: „Cred că depinde de partidele care au ajuns la acord. Au avut un plan și, bineînțeles, dacă vor să schimbe planul, asta depinde de ei. Dar, vreau să spun, suntem în contact cu ambele părți. Am lucrat atât cu guvernul, cât și cu parlamentul.

Și cred că ne concentrăm pe relația noastră, pe obiectivele strategice și pe valorile pe care le împărtășim. Așa că sunt încrezătoare, după ce am avut multe discuții de ambele părți, că linia generală de politică externă va continua. Așadar, așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu guvernul, indiferent de formatul în care se va ajunge“.

Citește interviul integral pe G4Media.ro

Exit mobile version