Anisie revine asupra declarației că va tăia din disciplinele de la școală pentru a reduce numărul orelor: Nu trebuie neapărat

SURSA: gov.ro

„Nu trebuie neapărat să renunțăm la anumite discipline. Putem regândi într-un fel această predare-învățare”, a declarat ministrul Educației Monica Anisie într-un interviu pentru Știrile PROTV, la o zi după ce a declarat într-un interviu pentru Europa FM că reducerea numărului de ore înseamnă tăierea mai multor discipline din orarul elevilor.

Monica Anisie spunea marți seara că „noile planuri-cadru trebuie “să fie construite din perspectiva a ceea ce un elev poate duce, nu din perspectiva a ceea ce profesorul ar trebui să aibă“, a adăugat Anisie. “Să știți că ne gândim și la profesorii care vor rămâne fără catedră, dacă nu mai există disciplina respectivă în planul-cadru“.

La o zi distanță, miercuri, întrebată dacă micșorarea numărului de ore prevăzută de legea intrată în vigoare anul acesta înseamnă tăierea unor discipline, Monica Anisie susține că nu neapărat.

Monica Anisie: „Trebuie să punem în discuție publică modul în care va trebui să realizăm planurile cadru. Pentru că este stipulat acolo într-adevăr că trebuie să reducem numărul de ore, dar să vedem, prin consultare publică, repet, cum anume vom ajunge la acel rezultat pe care legea ni-l cere.

Reporter: Practic se va renunța la anumite discipline…

Monica Anisie: Sau nu, nu trebuie neapărat să renunțăm la anumite discipline. Putem regândi într-un fel această predare-învățare în sensul în care fiecare elev să stea mai puține ore la școală, să aibă ghiozdanul mai ușor, că toți părinții asta își doresc pentru copii. Și, de ce nu, trebuie să gândim în așa fel încât acești elevi să nu mai vină la școală preocupați de timpul pe care trebuie să-l aloce pentru a sta la școală și apoi de a face și temele. Pentru că există și această situație în care copiii stau 6-7 ore la școală, zilnic, și mai petrec 1-2 ore acasă, realizând numai temele scrise. Eu mă refer la temele scrise, dar mai trebuie să și învețe. Astfel, elevii muncesc mai mult decât, poate, părinții lor.

Reporter: De exemplu pe învățământul gimnazial vorbim despre o programă integrată pentru viitor? Vă doriți asta?

Monica Anisie: Astea sunt cerințele, ca să spun așa, pieței, nu? Ne uităm în jurul nostru și vedem că ar trebui, copiii să aibă cunoștințe din mai multe domenii, iar aceste cunoștințe trebuie să fie integrate și să dezvolte niște competențe.

Reporter: Pentru a înțelege părinții foarte bine, ne dați niște exemple?

Monica Anisie: Mi-e greu să vă dau niște exemple pentru a nu fi în situația în care aș neliniștii pe vreunii dintre actorii educaționali, în special pe profesori. Nu au de ce să fie neliniștiți profesorii pentru că decizia se va lua împreună cu partenerii Ministerului: sindicate, elevi, studenți ș.a.m.d. Deci nimic, repet, nu se va întâmpla până la momentul în care nu va exista un acord în acest sens. (…) Ar putea să se predea și modular, ar putea să existe și situații în care opționalele să fie regândite, deci n-aș vrea să mă pronunț în niciun fel pe această situație până când nu mă sfătuiesc cu toți cei care sunt implicați”, a mai declarat Monica Anisie, ministrul Educației.

Citește și:

FOTO: gov.ro

Exit mobile version