Apel pentru formarea profesorilor din liceele agricole, de 650.000 de euro, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației

Foto: © Nitinai Saguansri | Dreamstime.com

Ministerul Educației a pus în consultare publică Ghidul solicitantului din apelul „Program de formare a cadrelor didactice din liceele cu profil agricol”, în valoare de 650.000 de euro, în care se urmărește dezvoltarea și derularea unui program de formare continuă a profesorilor din cadrul celor 57 de licee cu profil agricol/silvic eligibile.

Pot depune proiecte instituțiile de învățământ superior de științe agronomice și medicină veterinară/științele vieții acreditate, de stat și particulare. Observațiile și recomandările pot fi trimise pe adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro până la data de 12 aprilie 2024, a anunțat ministerul.

Acest apel este complementar apelului „Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil agricol”, de 43 de milioane, al cărui termen limita pentru depunerea proiectelor a fost 23 ianuarie 2024. Liceele agricole au putut depune proiecte pentru a construi corpuri noi de clădiri și vor putea fi dotate cu mobilier nou și echipamente digitale.

„Cel puțin 57 de licee agricole pot primi finanțare pentru pregătirea viitorilor fermieri antreprenori și a salariaților în domeniile agriculturii și a celor conexe acesteia. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 650.000 de euro, iar fiecare beneficiar poate depune un singur proiect”, a transmis Ministerul Educației. 

Prin apelul de formare a profesorilor, se urmărește dezvoltarea și derularea unui program de formare continuă a cadrelor didactice din cadrul celor 157 de licee cu profil agricol/silvic eligibile, care se regăsesc în Anexa 14 a Ghidului Solicitantului.

Alocarea financiară este de 600.000,00 euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR. Valoarea unui proiect trebuie stabilită în raport cu numărul participanților. Bugetul Proiectului trebuie să fie proiectat astfel încât costurile aferente unui participant să nu depășească 1.000,00 euro, fără TVA, conform Ghidului Solicitantului. 

Solicitanții eligibili 

În cadrul prezentului apel de proiecte, sunt eligibile instituțiile de învățământ superior de științe agronomice și medicina veterinară/științele vieții, acreditate, de stat și particulare

Solicitantul trebuie să detalieze în Cererea de finanțare resursele utilizate pentru organizarea programul de formare propus, respectiv Numărul de formatori cu expertiză în domeniul relevant, implicați în derularea Programului de formare. 

Activitățile eligibile 

Programul de formare continuă a cadrelor didactice din cadrul liceelor cu profil agricol/silvic trebuie să obțină acreditarea ME și să aibă o durată de minimum 90 de ore

Programul de formare trebuie adaptat la nevoile grupului țintă eligibil în cadrul prezentului apel și trebuie să fie organiza tîn format hibrid și structurat astfel: 

1. În format fizic: minimum 24 de ore, dar nu mai mul de 75% din durata totală a Programului de formare (90 ore) 

2. În format on-line: diferența rezultată dintre numărul total de ore al Programului (90 ore) și numărul de ore desfășurate în format fizic. 

Programul de formare se va adapta în funcție de profilul participanților prin abordarea de teme, precum: 

Programul de formare este adresat cadrelor didactice, din Liceele eligibile menționate în Anexa 14, care predau discipline legate de profilul agricol/silvic și alte domenii conexe. 

O grupă de formare nu poate avea un număr mai mare de 15 (cincisprezece) participanți.

Se estimează că, în anul școlar 2025-2026, numărul elevilor din liceele agricole va crește cu 11,1 % în comparație cu anul școlar 2020-2021

Cele 2 apeluri finanțate contribuie la atingerea a două ținte

Ținta 475 – Transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare 

57 de licee agricole vor beneficia de sprijin pentru cele trei tipuri de activități prevăzute prin Investiția 7, printre care și formarea cadrelor didactice pe baza unei programe specifice legate de agricultură elaborate împreună de Ministerul Agriculturii și Ministerul Educației.

Ținta 476 – Transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare 

Numărul elevilor înscriși în cele minimum 57 de licee tehnologice, cu un profil predominant agricol finanțate prin proiectele apelului care datorită îmbunătățirii condițiilor de studiu și de practică agricolă vor atrage mai mulți elevi la clasele cu profil agricol, Astfel, se estimează că, în anul școlar 2025-2026, numărul elevilor va crește cu 11,1 % în comparație cu anul școlar 2020-2021. 

Implementarea investiției va fi finalizată până la 30 septembrie 2025, potrivit Ghidului Solicitantului, pus în dezbatere publică.

DOCUMENT Ghidul Solicitantului din apelul „Program de formare a cadrelor didactice din liceele cu profil agricol”
DOCUMENT Anexa 14. Licee cu profil agricol/silvic eligibile

Foto: © Nitinai Saguansri | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și 
Ministerul Educației a prelungit termenul pentru depunerea proiectelor în trei apeluri PNRR: dezvoltarea platformei de evaluare a elevilor și realizarea de conținut digital, reducerea abandonului școlar în școlile mici și dotarea liceelor agricole
Liceele agricole vor putea construi corpuri noi de clădiri și vor putea fi dotate cu mobilier nou și echipamente digitale – apel PNRR de 43 de milioane de euro. Ghidul solicitantului a fost pus în dezbatere publică
Exit mobile version