Apelul unei mame singure, după închiderea grădinițelor: Nu am cu cine lăsa copilul. Ca să pot beneficia de acei 75%, eu ce fac? Declarația celuilalt părinte – imposibil de obținut, pentru că nu știu unde se află

Foto: © Dreamstime.com - Altanaka

Familiile monoparentale sunt omise în ordonanța de urgență 147, care stabilește că unul dintre părinți poate beneficia de zile libere plătite cu 75% din salariu în perioada în care grădinițele și școlile sunt închise din cauza pandemiei, atrage atenția un cititor Edupedu.ro. Într-un mesaj trimis redacției, sub protecția anonimatului, o cititoare spune că pentru a putea sta acasă cu copilul său de 5 ani trebuie să depună o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, “din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere”.

“Sunt o mamă singură căreia i-a murit anul trecut mama, singura persoană care mă ajuta cu fiul meu în vârstă de 5 ani acum. Asa-zisul tată biologic a dat bir cu fugiții din clipa în care am rămas gravidă. Nu ținem legătura, știu că e undeva prin Italia la muncă și nu are legătură cu cel mic. Eu ce fac pe perioada cât grădinițele sunt închise cu OUG 147/2020? Având în vedere că nu îmi permit o bonă, nu am cu cine lăsa copilul, nu am de unde obține declarația celuilalt părinte pentru că efectiv nu știu unde în Italia se află și nici nu are legătură cu fiul meu, eu fiind singura care se ocupă de el și nici nu lucrez în domeniul sanitar sau al apărării naționale ca să pot beneficia de acei 75%, eu ce fac?”, spune cititoarea Edupedu.ro.

Mesajul primit de Edupedu.ro:

“Bună seara,

Sunt o mamă singură căreia i-a murit anul trecut mama, singura persoană care mă ajuta cu fiul meu în vârstă de 5 ani acum. Asa-zisul tată biologic a dat bir cu fugiții din clipa în care am rămas gravidă. Nu ținem legătura, știu că e undeva prin Italia la muncă și nu are legătură cu cel mic. Eu ce fac pe perioada cât grădinițele sunt închise cu OUG 147/2020? Având în vedere că nu îmi permit o bonă, nu am cu cine lăsa copilul, nu am de unde obține declarația celuilalt părinte pentru că efectiv nu știu unde în Italia se află și nici nu are legătură cu fiul meu, eu fiind singura care se ocupă de el și nici nu lucrez în domeniul sanitar sau al apărării naționale ca să pot beneficia de acei 75%, eu ce fac?

De ce OUG 147 nu are o mențiune și pentru familiile monoparentale cum avea legea 55? Cum pot sta acasă cu fiul meu și să beneficiez de acei 75% amărâți, având în vedere că nu am cu cine să îmi las fiul și facem grădiniță online?

Vă scriu în speranța că poate o sesizați pe dna Anisie în legătură cu familiile monoparentale, deoarece și noi avem loc de muncă și copii care fac gradinița sau școala online”.

Informații de background – ce prevede legea

Ordonanța de Urgență nr. 147 din 27 august 2020 (OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2) nu prevede excepții pentru familiile monoparentale, așa cum prevedea ordonanța ce reglementa anul școlar trecut zilele libere în această situație.

Concret, OUG 147/2020 prevede următoarele:

Articolul 1

(…)

Articolul 2

Singura exceptare prevăzută de OUG pentru familiile monoparentale se referă la “angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice”.

Vezi aici integral Ordonanța de Urgență nr. 147 din 27 august 2020

Spre comparație, Legea nr. 19 din 14 martie 2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, la care făcea referire Legea 55 a stării de alertă (referința – la articolul 28), prevedea următoarea excepție pentru familiile monoparentale:

Articolul 2

Vezi aici integral Legea nr. 19 din 14 martie 2020 care a operat anul școlar trecut

Photo: © Dreamstime.com – Altanaka / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version