Apelul unei mame singure, după închiderea grădinițelor: Nu am cu cine lăsa copilul. Ca să pot beneficia de acei 75%, eu ce fac? Declarația celuilalt părinte – imposibil de obținut, pentru că nu știu unde se află

3.302 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com – Altanaka
Familiile monoparentale sunt omise în ordonanța de urgență 147, care stabilește că unul dintre părinți poate beneficia de zile libere plătite cu 75% din salariu în perioada în care grădinițele și școlile sunt închise din cauza pandemiei, atrage atenția un cititor Edupedu.ro. Într-un mesaj trimis redacției, sub protecția anonimatului, o cititoare spune că pentru a putea sta acasă cu copilul său de 5 ani trebuie să depună o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, “din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere”.

“Sunt o mamă singură căreia i-a murit anul trecut mama, singura persoană care mă ajuta cu fiul meu în vârstă de 5 ani acum. Asa-zisul tată biologic a dat bir cu fugiții din clipa în care am rămas gravidă. Nu ținem legătura, știu că e undeva prin Italia la muncă și nu are legătură cu cel mic. Eu ce fac pe perioada cât grădinițele sunt închise cu OUG 147/2020? Având în vedere că nu îmi permit o bonă, nu am cu cine lăsa copilul, nu am de unde obține declarația celuilalt părinte pentru că efectiv nu știu unde în Italia se află și nici nu are legătură cu fiul meu, eu fiind singura care se ocupă de el și nici nu lucrez în domeniul sanitar sau al apărării naționale ca să pot beneficia de acei 75%, eu ce fac?”, spune cititoarea Edupedu.ro.

Mesajul primit de Edupedu.ro:

“Bună seara,

Sunt o mamă singură căreia i-a murit anul trecut mama, singura persoană care mă ajuta cu fiul meu în vârstă de 5 ani acum. Asa-zisul tată biologic a dat bir cu fugiții din clipa în care am rămas gravidă. Nu ținem legătura, știu că e undeva prin Italia la muncă și nu are legătură cu cel mic. Eu ce fac pe perioada cât grădinițele sunt închise cu OUG 147/2020? Având în vedere că nu îmi permit o bonă, nu am cu cine lăsa copilul, nu am de unde obține declarația celuilalt părinte pentru că efectiv nu știu unde în Italia se află și nici nu are legătură cu fiul meu, eu fiind singura care se ocupă de el și nici nu lucrez în domeniul sanitar sau al apărării naționale ca să pot beneficia de acei 75%, eu ce fac?

De ce OUG 147 nu are o mențiune și pentru familiile monoparentale cum avea legea 55? Cum pot sta acasă cu fiul meu și să beneficiez de acei 75% amărâți, având în vedere că nu am cu cine să îmi las fiul și facem grădiniță online?

Vă scriu în speranța că poate o sesizați pe dna Anisie în legătură cu familiile monoparentale, deoarece și noi avem loc de muncă și copii care fac gradinița sau școala online”.

Informații de background – ce prevede legea

Ordonanța de Urgență nr. 147 din 27 august 2020 (OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2) nu prevede excepții pentru familiile monoparentale, așa cum prevedea ordonanța ce reglementa anul școlar trecut zilele libere în această situație.

Concret, OUG 147/2020 prevede următoarele:

Articolul 1

  • (1) Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuată de direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București, și având în vedere hotărârile comitetului județean pentru situații de urgență, respectiv Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București.
  • (2) Prevederile alin. (1) se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
  • a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară;
  • b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

(…)

Articolul 2

  • (1) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care se decide limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară.
  • (2) Zilele libere se acordă la cererea părintelui care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 1 alin. (2) și este definit la art. 1 alin. (3), depusă la angajatorul acestuia.(3) Cererea prevăzută la alin. (2) este însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, de o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atestă calitatea prevăzută la art. 1 alin. (3) în care solicită zilele libere, precum și, dacă este cazul de o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului ori adultului în vârstă de până la 26 de ani. Declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte va conține elemente din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei ordonanțe de urgență, că nu are contractul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului și nu se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (6).

Singura exceptare prevăzută de OUG pentru familiile monoparentale se referă la “angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice”.

Vezi aici integral Ordonanța de Urgență nr. 147 din 27 august 2020

Spre comparație, Legea nr. 19 din 14 martie 2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, la care făcea referire Legea 55 a stării de alertă (referința – la articolul 28), prevedea următoarea excepție pentru familiile monoparentale:

Articolul 2

  • (1) Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada prevăzută la art. 1 alin. (4).
  • (2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi și nici nu se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (3^3), precum și de o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor.
  • (3) Prevederile alin. (2) nu se aplică persoanei singure din familia monoparentală, definită în condițiile art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Vezi aici integral Legea nr. 19 din 14 martie 2020 care a operat anul școlar trecut

Photo: © Dreamstime.com – Altanaka / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Este incredibil că autoritățile sunt în afara atenției pentru situațiile de acest gen. Singurul lucru care se poate încerca este întrajutorarea cu alte mămici, în apropiere, sau de la grădinița unde era eventual. Asta înseamnă să stea fiecare mămică și cu celălalt copil. Alternativ. În loc de al doilea părinte trebuie să se în considerare, oricare altă a doua persoană. Când una are liber pentru copil, se duce cealaltă și invers. O declarație a fiecărei mame cu numele celeilalte ar trebui să conteze. Din păcate, la noi nu există o educație de într-ajutorare în acest sens. Așa că trebuie inventate soluții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conducerea ISJ Cluj anunță că nu va promova în școli Proiectul-pilot de „scanare” a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră, după ce reprezentanții Universității Babeș-Bolyai au spus că instrumentul folosit nu este acreditat

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj anunță public că Proiectul-pilot de „scanare” a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră nu va fi promovat în școli, pâna când nu vor…
Vezi articolul

Noutăți la acordarea burselor pentru elevii cu rezultate la competițiile școlare. Premiile la fazele județene ale olimpiadelor contează la bursele de merit – surse / Bursele de excelență olimpică includ și elevii din loturile restrânse și vor fi acordate și în vacanțe

Elevii cu premii la faze județene ale olimpiadelor școlare vor putea primi bursă de merit, potrivit noii variante de proiect de ordin de ministru cu regulile de acordarea burselor în…
Vezi articolul

Părinții să urmărească modul în care școlile își elaborează propriile regulamente de organizare și să refuze semnarea lor dacă există clauze ilegale, recomandă Federația Națională a Părinților

Federația Națională a Părinților recomandă părinților să urmărească modul în care unitățile de învățământ își elaborează propriile regulamente de organizare și funcționare și „să refuze semnarea contractelor educaționale care încalcă…
Vezi articolul

Elevul din Dâmbovița, mutat până acum la trei școli pe motiv că ar fi agresiv, a lovit un coleg / Elevul se integrase foarte bine în colectiv, dar și-a schimbat comportamentul când părinții l-au retras de la consilierea școlară, spune directoarea școlii

Elevul din județul Dâmbovița mutat până acum la 3 școli pe motiv că ar fi agresiv a lovit joi, 9 noiembrie, un coleg de clasă care a avut nevoie de…
Vezi articolul